Kezdőlap jó példák

    Öt dolog, amivel kifejezhetjük: „szeretlek” – nem csak karácsonykor.

    Jánosi Ferenc mentálhigiénés szakértő cikkét a karácsonyi készülődés inspirálta, és az egész évi, tanévi egymásra figyeléshez, törődéshez ad segítséget.

    fotó: www.pexels.com

    Jánosi Ferenc mentálhigiénés szakértő cikkét a karácsonyi készülődés inspirálta, és az egész évi, tanévi egymásra figyeléshez, törődéshez ad segítséget.

    Karácsonyi ajándék személyre szabottan

     

    Karácsonyi készülődés az advent a rohanásról szól , nem annyira, az ünnepre való felkészülésről és ebben a rohanásban néha elveszítjük az ünnep igazi lényegét. Egyik boltból rohanunk a másikba, hogy találjunk valami ajándékot a másiknak, amivel próbáljuk kimutatni szeretetünket. A legtöbben elhiszik azt, amit a reklámok üzennek: vegyünk minél értékesebb ajándékot,  ha szükséges, még hitelt is bevállalunk, csak azért, hogy meg tudjuk venni azt, amit szeretnénk. Míg mindenkinek megvesszük az ajándékokat , addig egy vagyont költünk, rengeteget bosszankodunk, sokat aggódunk, hogy fog -e tetszeni a vásárolt ajándékunk a szerettünknek.

    Néha azt érzem, hogy tucattermékek nem alkalmasak arra, hogy igazi ajándékok legyenek. Az ajándék és a megajándékozott közötti kapcsolat egyre gyakrabban kimarad az ajándék választásunkból. Néhány gondolatot szeretnék megosztani önökkel amely segítségével az idei karácsony más lehet mint a többi.

    Garry Chapman amerikai családterapeuta. pszichiáter nevéhez kapcsolódik a 5 féle szeretet nyelv megnyilvánulása: amilyen módon kifejezhetjük szeretetünket egymás felé.

    Gery Chapman- Forrás: www.szeretetnyelvek.hu

    Az első a felsorolásból minőségi idő, amikor úgy vagyok a másikkal, hogy teljes figyelmemmel megajándékozom a másik embert.

    Forrás: pexels.com

    Második a szeretetnyelvek közül a szívesség nyelve, amikor a másik számára valami kedvességet, szolgáltatást adok viszonzás nélkül, csak úgy.

    Forrás: pexels.com

    A harmadik szeretet nyelv az elismerő szavak, amikor  bátorítjuk, elismerjük valakinek érdemeit, adottságait, ajándékait.

    forrás: pexels.com

       Negyedik a testi érintés amelyben a közelségünket érintéssel, öleléssel fejezzük ki.

    www.pexels.com

      Az ötödik az ajándékozás aki attól érzi, hogy szeretjük ha valami kis ajándékot adunk neki.

    forrás: www.pexels.com

    Amint láthatjuk, hogy csak az ötödik szeretet nyelv az ajándékozás csupán. Karácsonykor nagyon sokan csak ezt az egy ajándékozási módot ismerik: „szeretlek és veszek neked valamilyen ajándékot”. Legtöbbször a vásárolt ajándékunk egy lesz a sok tucat közül, amelyeket évente kaptunk, vagy már vannak olyan ajándékok is amihez fantázia sem kell , hogy kitaláljuk, mert évek óta ugyanazt kapjuk pl. zoknit, sapkát, sálat, legót, számítógépes játékot stb.

    Hogyan lesz egy ajándék személyes?

     

    Most arra kérem a kedves olvasót, hogy a szeretet nyelveknek megfelelően próbáljunk adni ajándékot egymásnak, szeretteinknek. Hogyan lesz egy ajándék személyes feltehetjük ezt a kérdést. Talán a válasz is benne lehet ebben a kérdésben: ha adunk valami egyedit a másiknak amire szüksége van, de a legfontosabb, hogy az ajándékban valamit önmagunkból adjunk.

     

    Rendhagyó meglepetés egy kisfiútól

     

    Egy kisfiú meg akarta lepni szüleit valami különleges ajándékkal gondolkodott mit is kellene venni szüleinek, aminek örülnének, ha megkapnák karácsonyra. De nem volt igazán ötlete. Egyszer aztán különleges ötlete támadt,   hogy idén karácsonyra önmagát fogja adni ajándékba szüleinek. Elővett egy papírdarabot és lerajzolta önmagát és aláírta a papírt és ráírt. „idén karácsonyra önmagamat adom ajándékba. Ha szükséged lesz rám akkor segiteni fogok neked. ”

     

    Hogyan valósítsuk meg? Varázsmondatok és kártyák

     

    Nézzünk néhány ötletet amelyek személyre szabott ajándékok lehetnek a szeretet nyelvek kifejeződése alapján:

    Minőségi időt adunk ajándékba csak neked személyre szabottan, ezzel az odafordulással: „ha szeretnél kettesben időt tölteni velem, akkor rendelkezésedre állok.” Ezt egy kis kártya formátumban átadhatjuk szerettünknek: „Ennek a kártyának birtokosa osztatlan figyelmet kap hetente egy alkalommal 30, 60, 90 perc  beszélgetésre egy általa kiválasztott helyszínen.”

    Vagy akik a minőségi időt szeretik legjobban, azoknak ideális ajándék minden olyan élmény kártya, amely valamilyen közösen megélhető élményről szól,  legyen az mozijegy, színház vagy koncertjegy.

     

      Szívesség nyelvét beszélő és igénylő családtagjaink részére szívesség kártyákat vagy bónuszokat írhatunk pl. „mosogatási kupon:”E kártya tulajdonosa hetente két alkalommal szívességből kedvességet gyakorol praktikus segítség-nyújtásban. Vagyis elvégez valami olyan feladatot, amelyet a másik ember kér vagy nagyra értékel.”

     

    Akiknek az elismerő szavak a szeretetnyelve, azoknak adhatunk általunk készített oklevelet, amelyben megemlíthetjük szerettünk olyan tulajdonságait, amelyeket nagyra értékelünk benne. Pl. „Elismerem benned azt hogy vagy olyan értékes benned az amikor ilyen segítőkész vagy.” Egy idézet kinyomtatva, amit az asztalra vagy íróasztalra lehet tenni.

     

    Akiknek a szeretetnyelvük a testi érintés azoknak ideális lehet masszás utalvány, vagy dögönyözési bon amely intenzív testi feltöltődést ad: ölelés, simogatás egészen a közös birkózásig. Minden olyan alkalmazható, amelyik a másik félnek jól esik .

     

    Az ötödik szeretetnyelv az ajándékozás: nekik is próbáljunk olyan ajándékot választani, ami valami olyanra emlékezteti, amely közös élményekre vagy az ajándékozott és az ajándékozó kapcsolatára utalhat. A legnagyobb ajándék, amit kaphatunk, hogy tudjuk számíthatunk a családunkra egész éven át. Ezt köszönjük meg egymásnak, hogy: olyan jó hogy vagy nekem.

     

     

    A cikket írta: Jánosi Ferenc, lelkész,ifjúsági előadó

    Szerkesztette: Fülöp Hajnalka

     

    Előző cikkHogyan fogja a mesterséges intelligencia megváltoztatni az életünket?
    Következő cikkKARÁCSONYI NYEREMÉNYJÁTÉK PEDAGÓGUSOKNAK! Frissítés: itt vannak a nyertesek!