Kezdőlap hírmozaik

    “Isten hozott!” Hogyan fogadják a “gólyákat” egy középiskolában?

    "Mikor és hogyan lehet ebédet befizetni?", "Milyen iskolai események várhatóak a suliban?", "Milyen a közösségi élet a gyakorlatban?" - kérdések melyek egy gólyát foglalkoztatnak. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban és Kollégiumban, mindezen kérdések könnyedén válaszra lelnek, köszönhetően egy tárgyilagos, fiatalos, könnyen áttekinthető és lényegre törő weboldalnak. Tóth Attila pedagógus, matematika tanár és webmester jó gyakorlata.

    Isten hozott! Segítünk eligazodni. Egy weboldal Gólyáknak az Apáczaiban.

    Még javában folyik a középiskolák kiválasztása a leendő középiskolásoknak, de már van olyan iskola, ahol kész weboldal várja a leendő gólyákat minden olyan számukra fontos információval, ami megkönnyítheti az új környezetben való eligazodásukat és a közösségbe való beilleszkedésüket.

    Egy tárgyilagos, fiatalos, könnyen áttekinthető és lényegre törő weboldal az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban és Kollégiumban, ami egy az iskolában dolgozó pedagógus, matematika tanár és webmester Tóth Attila és néhány diákjának saját kezdeményezése és munkája.

    Hogyan és mivel kezdődött a közös munka?

    19 éve kezdődött, amikor is Attilának a végzős osztálya szeretett volna nyomot hagyni és értéket teremteni az iskolában, szerették volna kicsit felpezsdíteni az akkori iskolai életet valami új és nem szokványos dologgal. Szinte az első gondolatok és ötletek között volt a Meridián (http://meridian.apaczai.elte.hu/) , ami információt közöl arról, ami fontos lehet az ott tanuló fiatalok számára.

    Miért kivételes és más ez a weboldal, mint a megszokott oldalak?

    Azoknak szól, akik maguk is csinálják és szerkesztik az oldalt. Ők tudják igazán, hogy mi az ami a társaikat érdekli és ők értik és használják igazán azt a nyelvezetet, amit használnak egymás között. Tudjuk jól, hogy egy hírportál akkor lesz látogatott és népszerű a célcsoport és olvasóik körében, ha a téma megérinti őket, illetve ha találnak valami kapcsolódási pontot a saját életük és az oldal között. Ezen az oldalon a cikkeket a fiatalok írják, nincs határidő, nincs nyomás, de van lelkesedés és megosztásra való igény és van egy olyan pedagógus Attila személyében, aki 24 órában a fiatalok és a weboldal rendelkezésére áll. Igen 24 órában, mert fontosnak tartja a fiatalok ügyét, mert úgy érzi az online világ – még akkor is, ha ez egy iskolai webportál- megköveteli a naprakészséget, ezért készenlétben áll a hírek elektronikus formában történő fogadására, akár dolgozat írás alatt, szünetben, éjszaka vagy akár abban az időben is, amikor Ő maga is az iskola padban ül és éppen fejleszti magát.

    Ami még példaértékű ebben az esetben, hogy mind a diákok, mind pedig tanár Úr lelkesedése töretlen az elmúlt 19 év alatt, azaz ezek alatt az évek alatt sikerült mindig olyan diákokat találni, akiknek volt mit és kivel megosztani. Mi ez, ha nem egy alkotó közösség, aminek öröm és büszkeség a részese lenni

    … és ezzel még nincs vége a diák és pedagógus közös alkotómunkának!

    A folyamatos közös munka egyben tapasztalatszerzés, tanulás és fejlődés, amit nem állíthat meg senki és semmi. Ekkor jött a következő ötlet, hogy milyen jó lenne egy olyan felület, ami segíthetné a Gólyák beilleszkedését az Apáczai világába, mert ők is voltak ebben a helyzetben és tudják mennyi kérdés és bizonytalanság van egy kezdő középiskolás életében pl.:

    • hol van a fizika szaktanterem
    • mikor és hogyan lehet ebédet befizetni
    • milyen iskolai események várhatóak a suliban
    • milyen a közösségi élet a gyakorlatban
    • van pszichológus, de mikor és hol tudok vele beszélni
    • én is szeretnék menő Apáczai-s pulcsit, mennyibe kerül, hol vehetem át

    Ilyen és ehhez hasonló kérdések kerültek összegyűjtésre, aztán már csak a helyes válaszokat kellett megadni. Ez még lehet nem is olyan nagy dolog, de ahhoz, hogy ezeket az információkat egy fiatal megtalálja, sőt legyen kedve egyáltalán egy weblapon megkeresni már nem olyan egyszerű feladat. Ehhez kellett egy fejlődni vágyó, a tökéletességre és áttekinthetőségre törekvő szakember, akit a technikai és stilisztikai részletek motiváltak a létrehozásban.

    Ebből a közös motivációból született meg a Meridián Gólya vagyok oldal (http://meridian.apaczai.elte.hu/golyavagyok/), amiről a Tanár Úr röviden így nyilatkozott:

    „…Ez az oldal azért készült, hogy a kezdő diákok, akik ebbe a hatalmas épületbe bekerülnek, ne érezzék magukat elveszve, érezzék, hogy van segítség, de leginkább azt, hogy nagyon sokan tényleg nagy szeretettel várják őket!”

    A nyilatkozat végén még elhangzott egy kósza mondat, miszerint már van új ötlet egy új célcsoportnak szóló felület, de ez legyen a jövő meglepetése, aki böngészi a Meridián oldalt hamarosan új tartalommal is találkozhat.

    Motiváció, inspiráció, fejlődni vágyás, tanulni és tenni akarás ezekből nincs hiány az Apáczai Meridián és Gólya vagyok csapatában.

    Hajrá! Csak így tovább!!

    Tóth Attila, a Meridián és a Gólya vagyok oldalak tervezője és alkotója

     

     

     

     

    Előző cikkItt a 2018. tanév rendje – a munkanapokkal és hosszú hétvégékkel- ki lehet tűzni is
    Következő cikkFacebook az iskolában? Tippek pedagógusoknak- 2016-ból