Kezdőlap határtalanul

„Magyar sarok” fejlesztőcsomagokat kaptak a „magyar óvodák” Felvidéken

350, magyar nyelvű nevelést biztosító felvidéki óvoda fejlesztőcsomagokat. Az óvodaépítésről és a csomagok hatásáról, a felvidéki magyar gyerekek , családok számára biztosított lehetőségekről is szól a cikk.

MTI Kép: Krizsán Csaba/MTI
2017. szeptember 25.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Révkomárom, 2018. február 14., szerda (MTI) – Az óvodafejlesztési programnak a teljes magyar nemzet a célközössége, ez egy, a nemzeti egység felé mutató program – jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a felvidéki Révkomáromban szerdán.

Grezsa István erről a révkomáromi Tiszti Pavilon dísztermében beszélt, ahol köszöntőt mondott azon az ünnepségen, amelyet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében összeállított – módszertani és szakmai segédanyagokat tartalmazó – „Magyar sarok” fejlesztőcsomagok átadása alkalmából rendeztek. A csomagokkal a magyar kormány az óvodai oktatás-nevelés minőségének javításához és a magyar kultúrához kapcsolódó ismeretek és kötődés elsajátításához kíván segítséget nyújtani. A fejlesztőcsomagokból közel 350, magyar nyelvű nevelést biztosító felvidéki óvoda kap.
A kormánybiztos köszöntőjében a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célkitűzéseiről és megvalósításának részleteiről is beszélt.

Elmondta: a programmal az alapokat, az oktatási-nevelési rendszert szeretnék megerősíteni a Kárpát-medencében, hiszen a 21. században ez az alapja az egységes nemzeti közösségbe történő szervezésnek.
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke az óvodaprogramról szólva hangsúlyozta: szinte hihetetlen eredmény, hogy a tavaly magyar kormányzati forrásból 58 felvidéki magyar óvoda újulhatott meg, ami azért is rendkívüli, mert ezek az intézmények az elmúlt években hiába pályáztak a szlovák kormányhoz támogatásért, kéréseiket rendszerint elutasították.

Jókai Tibor, az óvodaprogram egyik felvidéki szakmai partnerének, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) az elnöke az ünnepségen mondott beszédében megköszönte az anyaországnak az oktatás és nevelés terén hosszú távon nyújtott nagylelkű segítségét, majd rámutatott: a mostani ajándék a magyar óvodák versenyképességének és színvonalának növeléséhez és a gyerekek magyarsághoz való kötődésének megteremtéséhez is jelentős segítség.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 novemberében hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés, anyagi kerete 17,1 milliárd forint. A program célja, hogy növelje a Kárpát-medencei magyar óvodákba íratott gyerekek számát. Felvidéki része, amelyre 6,3 milliárd forintnyi összeget szánnak, tavaly szeptemberben indult el.

MTI Kép: Krizsán Csaba/MTI
2017. szeptember 25.
Előző cikk„Fedezd fel az örökséged! – 2018.” Online erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak
Következő cikkMi köze a robotikának a kukoricatöréshez és a disznóvágáshoz? – Törökfaluban (Szerbia) jártunk