Kezdőlap IKT

Okostelefonos applikációval tanulhatnak a diákok a pénzügyekről

Játékos applikáció a pénzügyi tudatosság fejlesztésének nevében! Bemutatták a Magyar Államkincstár WebKincstár nevű alkalmazásának kiegészítő elemét,a JátéKincstárt. Fedezze fel az alkalmazást diákjaival és tegye a pénzügyi tudatosság fejlesztésére szolgáló tanórákat még élvezetesebbé!

A pénzügyi ismeretek elsajátítása, a pénzügyi tudatosság erősítése fontos a fiatalok körében, ezért a Magyar Államkincstár olyan applikációt fejlesztett ki középiskolások számára, amellyel könnyen elsajátíthatják az állampapírok jellegzetességeit, az állami pénzügyekben betöltött szerepüket – mondta Varga Mihály hétfőn Budapesten.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a „JátékKincstár” okostelefonos applikációt népszerűsítő bemutatón a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. március 19-én – az alkalmazás a pénzügyi- és megtakarítási tudatosság fejlesztését segíteti (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

Hirdetés

A nemzetgazdasági miniszter a JátéKincstár telefonos applikációt mutatta be Mészáros Józseffel, a Magyar Államkincstár elnökével együtt a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban.

A miniszter kiemelte: a pénzügyi ismeretek elsajátítása egyre fontosabb szerepet játszik már egészen fiatal korban, ugyanis egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon,

 ezért az ezzel járó kockázatokat és a pénzügyi környezetet meg kell érteni, és meg kell tanulni megfelelően kezelni azokat.

Rámutatott: a pénzügyi válság tanulságai miatt is elengedhetetlen az általános pénzügyi kultúra fejlesztése, hogy a fogyasztókat megkárosító események elkerülhetőek, illetve megelőzhetőek legyenek.

Budapest, 2018. március 19. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke és Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese (b-j) a “JátékKincstár” okostelefonos applikációt népszerűsítő bemutatón a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. március 19-én. Az alkalmazás a pénzügyi- és megtakarítási tudatosság fejlesztését segíteti. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: a 2008-as gazdasági-pénzügyi válság bebizonyította, hogy a mennyire szükségesek és fontosak a megfelelő pénzügyi ismeretek. Emlékeztetett arra:

2004-2008 között a felnőtt lakosság jelentős számban vett fel devizahitelt, anélkül, hogy az emberek tudták volna, mit jelent a felvett hitelek esetében a devizakockázat fogalma, mivel jár az árfolyamváltozás, hogyan változtatja meg az árfolyamváltozás a hiteleik törlesztő részletét, vagy azt, hogy nem elég csak a kamatokra figyelni a devizahitelek esetében.

Varga Mihály kiemelte: 2008-ra a devizaalapú jelzáloghitelezés tömegessé vált Magyarországon, erre az évre már 1,7 millió devizaalapú hitellel rendelkeztek a magyar háztartások, ez az időszak megmutatta, hogy nagyobb energiát kell fordítani a magyarországi bankoknak, az MNB-nek, a kormánynak a lakosság felvilágosítására.

Az elmúlt években a kormány már számos korlátot beépített a rendszerbe, ma már a háztartások devizahitelei jelentősen csökkentek.

Míg 2010-ben a magyar háztartások hiteleinek 72 százaléka volt devizahitel, ez a hányad ma már egy százalék alatt van.

Már annak van csak devizahitele, aki vagy devizában kapja kapja a fizetését, vagy tudatosan döntött arról, hogy vállalja az árfolyamkockázatot, és ennek ismeretében devizakölcsönt vett fel – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály a Pénz7-et azért tartja remek kezdeményezésnek, mert a rendezvénysorozat alatt

mintegy 2000 iskolában több mint 200 ezer diák kap valamilyen pénzügyi ismeretet azokról az új pénzügyi termékekről, fejlesztésekről, amelyekkel a tanulmányaik során keveset foglakoznak.

Abban is bízik a kormány, hogy a fiatalokon keresztül eléri a szülőket is, hogy ők is többet foglalkozzanak pénzügyi kérdésekkel – fűzte hozzá a miniszter.

A Magyar Államkincstár 2013 decemberében indította el a WebKincstár szolgáltatás kiegészítő elemeként az okostelefonon elérhető állampapír-forgalmazási csatornáját MobilKincstár néven, amelyet 2016 decemberében a JátéKincstár modullal bővített ki.

 

A MobilKincstár applikáció letölthető a Google Play áruházból

 

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke hagsúlyozta: a MobilKincstár elsődleges célja az állampapírokhoz kapcsolódó online tranzakció kezdeményezési és lekérdezési funkcióinak biztosítása, míg a JátéKincstár modul funkciójától a pénzügyi- és megtakarítási ismeretek játékos formában történő bővítését várják el.

Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese a „JátékKincstár” okostelefonos applikációt népszerűsítő bemutatón a budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. március 19-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese elmondta:

a Mobilkincstár alkalmazás az App Store vagy a Google Play áruházból díjmentesen tölthető le, majd telepítését követően az alkalmazás menüjéből indítható el a JátéKincstár.

A JátéKincstár felhasználók a “Gyors játék” és a “Küldetés játék” játékmódok közül választhatnak – fűzte hozzá.

A MobilKincstár és JátéKincstár szolgáltatás kizárólag iOS és Android operációs rendszerrel működő – internettel rendelkező – mobiltelefonokon keresztül, online üzemmódban érhető el – ismertette Balatoni Ildikó.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:

http://moderniskola.hu/2015/03/hogyan-adjunk-at-penzugyi-ismereteket-a-diakoknak/

http://moderniskola.hu/2017/03/elindult-penz7-penzugyi-tudatossag-es-gazdalkodas-hete-1100-iskola-vesz-reszt/

http://moderniskola.hu/2016/03/17191/