Kezdőlap hírmozaik

1 millió forintot nyerhet a legkreatívabb verselő – Szabad a vers! országos verspályázat

"Szabad a vers!" címmel országos verspályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsős általános iskolások és középiskolások számára klasszikus magyar költők családhoz köthető verseinek újragondolására a Családok éve 2018 alkalmából. A díjazottak a Szentendrei-sziget egyik szállodájában eltöltött családi hosszú hétvégét, valamint egymillió forint értékű osztálykirándulást is nyerhetnek. Pályázati határidő: 2018. május 11. 24:00!

“A mai diákok világának kultúrája, sebessége más, mint a mi generációnké volt. Szeretnénk, ha a fiatalok Arany János, Petőfi Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső és mások családi verseinek újraértelmezésével közelebb kerülnének a költészethez, és újfajta megközelítésben mutatnák be a családi értékeket”

– mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pályázat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) országos verspályázatának meghirdetésén a minisztériumban 2018. április 11-én. A Szabad a vers! címû pályázatot felsõs általános iskolások és középiskolások számára hirdették meg klasszikus magyar költõk családhoz köthetõ verseinek újragondolására a Családok éve alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte:

a pályázat szerdán, a költészet napján indul és egy hónapon át tart, május 11-én zárul. Az ünnepélyes eredményhirdetés május 26-án lesz Budapesten. A pályázók feladata, hogy osztályaikkal előadják és videóra rögzítsék az átírt verseket, regisztráljanak és a művet beküldjék a csaladokeve.hu/szabadavers honlapra.
Hirdetés

A pályázók az átdolgozásra kerülő verseket az alábbi listából választhatják ki:

Petőfi Sándor: Egy estém otthon
Petőfi Sándor: István öcsémhez
Arany János: Családi kör
Arany János: Itthon
Ady Endre: Őrizem a szemed
Móra Ferenc: Mártonka levele
Kaffka Margit: Petike jár
Weöres Sándor: Buba éneke
Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz
Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok
Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most
József Attila: Mama

Balog Zoltán kitért arra, hogy inspirációként a fiatalok három kortárs költőtől is meríthetnek: Petőfi István öcsémhez című versére Lackfi János, Iancu Laura és Bánki Benjámin is elkészítette saját verzióját. Utóbbit a slammer a sajtótájékoztatón elő is adta. A három “mankó” a Családok éve facebook-oldalán lesz elérhető.

Bánki Benjámin költõ, slammer verset mond az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) országos verspályázatának meghirdetésén a minisztériumban 2018. április 11-én. A Szabad a vers! címû pályázatot felsõs általános iskolások és középiskolások számára hirdették meg klasszikus magyar költõk családhoz köthetõ verseinek újragondolására a Családok éve alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“A magyar fiatalok családcentrikusak, őket szólítjuk meg és kérjük arra, hogy modern eszközöket és a mai nyelvet használva fogalmazzák meg gondolataikat a családi környezetről, saját osztályközösségüket is bevonva”

jegyezte meg Novák Katalin. A diákok szabadon választhatnak a verselés fajtái között, és akár a rap vagy a slam poetry műfajában is alkothatnak.

A pályaműveket négytagú zsűri és a közönség is elbírálja. A zsűriben Novák Katalin mellett Szarvas Rita, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára, Orbán János Dénes József Attila-díjas költő, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerepel.

Prőhle Gergely elmondta:

a pályázat kifejezi, hogy a versekkel kicsit közelebb kerülünk az örökkévalósághoz. Szerinte a Szabad a vers! esemény megmutatja azt a tanulási folyamatot és végtelen örömet is, amit a családi élet jelent.

A zsűri által kiválasztott győztes, valamint a közönség által interneten a legtöbb szavazatot kapott pályázó családjával együtt egy hosszú hétvégét tölthet el a Szentendrei-sziget egyik szállodájában, az egyéni győzteseket segítő osztályok egy-egymillió forint értékű osztálykirándulást nyernek.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS BŐVEBBEN ITT!

Forrás: MTI, csaladokeve.hu