Kezdőlap hírmozaik

    Kovács Árpád: a PénzSztár verseny egy misszió

    A PénzSztár verseny célja a pénzügyi kultúra fejlesztése, ami egyfajta misszió, hiszen a fiatalokon és a pedagógusokon keresztül az ismeretek eljutnak az egész országba, sőt a határokon túlra is - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a PénzSztár Versenyközpont csütörtöki konferenciáján Budapesten, ahol újra meghirdették a pénzügyi műveltségi vetélkedőt a középiskolai diákok számára.

    A tanács elnöke kiemelte: a megmérettetésen az elmúlt években húszezren vettek részt, akik azóta – szinte kivétel nélkül – egyetemre járnak, van, aki már meg is szerezte diplomáját. Az állam feladata nem csak a közrend fenntartása, a természeti katasztrófákkal és a migrációval szemben megvédeni az országot, a pénzügyi biztonság ugyanilyen fontos kérdés – mondta Kovács Árpád, aki egyben a PénzSztár versenybizottságának elnöke is.

    Kerekes György István, a PénzSztár Versenyközpont vezetője elmondta, az idei pénzügyi műveltségi versenyre a magyarországi és határon túli középiskolai diákok négyfős csapatai májustól jelentkezhetnek, a fiatalok tudásukat ősszel mérhetik majd össze. A verseny előkészítésébe 55 szervezet kapcsolódott be – jegyezte meg a központ vezetője.

    Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára arról beszélt, hogy közvélemény kutatásuk szerint az iskolákból az elmúlt években kikerülők körében minimális az érdeklődés a pénzügyi-gazdasági ismeretek iránt. A 15-18 évesek kevesebb, mint húsz százaléka tanul pénzügyi-gazdasági ismereteket – idézte fel Südi Annamária, aki szerint ezzel is magyarázható, hogy a fiatalok tájékozatlanok a pénzügyekben.

    Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a PénzSztár szakmai testületének elnöke hangsúlyozta: világszerte rendkívüli volt az elmúlt nyolc-kilenc év, volt olyan időszak, amikor semmilyen tankönyvi leírás nem volt releváns. A válság megrázta a pénzügyi rendszert- jegyezte meg a közgazdász, és utalt arra, hogy ez hamarosan megváltozhat, a következő időszakban „újra elő kell venni a régi tankönyveket”.

    A konferencián díjat vett át a pénzügyi műveltség fejlesztéséért végzett tevékenységért Bakos Erika, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. szakmai igazgatója és Zámbóné Borvendég Katalin, a Tatabányai Árpád Gimnázium tanára, aki a tavalyi győztes csapatot készítette fel.

    Forrás: MTI

     

    Előző cikk„Elsősorban pedagógus vagyok, minden más ezután következik…” -interjú dr. Főző Attila Lászlóval
    Következő cikkTippek és trükkök a Föld napja alkalmából – „Én így vigyázok…”