Kezdőlap jó példák

Hogyan lehet modern egy 285 éves iskola?

A hazai iskolatörténet ezer évre visszamenőleg ismer iskolákat. Biztos sokan vannak, akik százéves iskolákba jártak, és olyanok is, akik  pár évtizedes intézményekben tanultak, tanulnak vagy dolgoznak. Van egy iskola Gödöllő szívében, amely már 285 éve fogadja be a tanulni vágyó diákokat. Szeptember 5-én volt az ünnepélyes Évnyitójuk, amire Gubáné Csánki Ágnes, intézményvezető meghívta a Modern Iskola munkatársát is. A német nemzetiségi  kétnyelvű oktatásról, az ökoiskolai létről, az iskola múltjáról, jelenéről az évnyitó ünnepségről és az ott átadott „meglepetésről” is szól az alábbi híradás.

Fotó: Gubáné Csánki Ágnes, intézményvezető beszédet mond

Gödöllő központjában, a HÉV kanyargó síneitől nem messze, egy nagy telken áll az iskola. Honlapján többek között ez áll az iskola történetéről: „Az iskola legrégebbi írásos dokumentuma 1730-ban keletkezett. Az irat az akkori iskola tanítójának nevét és a tanulók névsorát őrizte meg. Ennek alapján tudjuk, hogy akkor már működött Gödöllőn iskola. A régi iskola sok szempontból különbözött a maitól, hisz egy tantermes volt a kornak megfelelően egy tanítóval. Az oskolamester a kis és nagy gyermeket egymaga tanította. A mai és a legrégebbi házirend sok szempontból hasonlít. A legrégebbi iskolai szabályzat ezt írta elő:

  • „A tanuló a tanítás alatt figyelmesen hallgat.
  • Felszólításra ügyesen felel és magát illedelmesen viseli.
  • Köteles az iskolaépület tisztaságára vigyázni.
  • Köteles iskolába járni és ok nélkül nem mulaszthat.”

1955. március 15-én kapta meg iskolánk a Petőfi Sándor nevet. Ebben az évben ugyanis Gödöllő lakossága szobrot állított a költő emlékének méltó megőrzésére és gödöllői emlékeinek ápolására.  Ugyancsak 1955-ben ünnepelte az iskola 225. évfordulóját.

1990-től Gödöllő Város Önkormányzata fenntartásában működött a Petőfi Sándor Általános Iskola.

Az önkormányzati fenntartás 2012. december 31-ig tartott.  2013. január 1-jétől iskolánk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásába került. A működtetőnk továbbra is Gödöllő Város Önkormányzata maradt..

Az Ökoiskola címet először 2009-ben, majd 2012-ben nyerték el, és most pályáztak az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címre.”

 

A 2015-ös év különleges az iskola számára, hiszen idén jubileumi évet köszönthetnek, ezért szeptember első hetében  projekthét zajlott az iskolában, melynek témája az intézmény 285. születésnapja. Az iskola névadója, Petőfi Sándor életével kapcsolatos feladatok is voltak  héten.  A projekt kidolgozásának eredményét az Ünnepélyes Évnyitón mutatták be. A Godollonettv YouTube csatornáján beszámolt az esős, de méltó módon ünnepélyes évnyitóról. „Az ünnepség keretében köszöntötték Soós Lászlóné egykori igazgató nőt és Ligeti Gyuláné nyugdíjas pedagógus mondott elismerő szavakat, majd a Fricska Táncegyüttes lépett fel melynek tagjai között szintén vannak Petőfisek.
Pánczél János, a Gödöllői Járás Tankerületi Igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország sorsa az ilyen színvonalas iskoláktól függ.”- olvasható a többi  között az eseményről szóló cikkben. Az egyedülálló évnyitóra ellátogatott és beszédet mondott Dr. Gémesi György, a település polgármestere, aki évtizedekkel ezelőtt maga is az intézmény kisdiákja volt.  Beszélt „kiflis”- múltjáról, amikor is a diákokat a koránkeléssel, kifliárusítással, az egymásért való a szorgalmas, kitartó, aprólékos munkával tanították a felnőttlét elvárásaival szembeni alázatra, erkölcsi és emberi tartást adva nekik. Üde színfolt volt a német nemzetiségi ruhában éneklő „pedagógus énekkar” is. Felszólalt még Pécsi Ildikó, a városban élő színművésznő.  (A képen balró jobbra: bal szélen Pécsi Ildikó, Gémesi György, Pánczél János)  A  beszédekben gazdag, versmondós, táncolós, megemlékezős ünnepség végén átadták azt a játszóteret, aminek megépítéséhez szükséges kétmillió forintot adományokból, papír gyűjtésből,  süteménysütésből és árusításból, és egyéb, kitartó munkával szerezték meg az iskola közösségének tagjai, szülők, gyerekek, pedagógusok összefogásával.

További jó egészségben és egymás elfogadásában, értékteremtésben gazdag évtizedeket kívánunk!

 

 

A képek kattintásra nagyobb méretben nyílnak meg. A képek forrása: az iskola honlapja, és a  Gödöllő Net TV videófelvétele

Gubáné Csánki Ágnes, intézményvezető beszédet mond

Átadták az iskola udvarán az új játszóteret

Kisdiákok az évnyitón

Az iskola tanárainak kórusa

Meghívott vendégek, balról jobbra: bal szélen Pécsi Ildikó, színművész, dr. Gémesi György, polgármester, Pánczél János, Gödöllői Járás Tankerületi Igazgatója

A diákok sportbemutatója

Tetszett a cikkünk? Ha igen, iratkozzon fel heti hírlevelünkre! Ha nem, adjon még egy esélyt, ehhez köszönjük, ha feliratkozik heti hírlevelünkre! www.moderniskola.hu 

Előző cikkMennyi műszer van az okostelefonunkban?
Következő cikkPályázati felhívás – Október 23-i Diákutaztatási Program 2015