Kezdőlap osztályfőnök

Intézményi önértékeléshez nyújt segítséget egy igazgató

Az intézményi önértékelés továbbra is komoly feladat és nagy erőfeszítést igényel. Főként, hogy megkezdődnek a tanfelügyeleti eljárások, melyekhez szükség van az intézményi elvárásokra, a kérdőíves felmérésekre. S mindez akár már októberben. A vezetői értékelés ennek fontos része, ehhez nyújt segítséget Polyákné Gajdos Katalin, a budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Verebély László Szakközépiskola és Szakiskola tagintézmény-vezetője.

Nyár elején ígéretet tettem arra, hogy folytatjuk az általunk készített anyagok közzé tételét. ( A linken elérhető 2015. júniusi cikkben olvasható a szakember bemutatkozása, rövid életpálya- leírása is, a szerk.)  Az önértékelési szabályzatunkra nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Köszönjük szépen a hasznos tanácsokat. Ezek figyelembe vételével biztosan módosítani fogjuk, de alapjaiban nem fog változni.

Tekintettel arra, hogy intézményvezetőként bekerültem a 2015-ös eljárásba, valamint a negyedik évemet töltöm vezetőként, nálunk fontos volt, hogy a vezetői terület elsőbbséget kapjon.

Elkészültünk a teljes anyaggal, melyet egy táblázatba foglaltunk, ez itt érhető el.  Ez tartalmazza a területeket, a szempontokat, a központi és helyi elvárásokat, a pedagógusok és szülők által kitöltendő felmérést, valamint a munkáltatói interjú kérdéseit. Az elvárások és a pedagógus kérdőív nincsenek szempontokra bontva, mivel ott túl nagyok az átfedések, kerülni szerettük volna az ismétlődéseket. Területenként viszont jól elkülöníthetőek.

Ezek közül mi már a pedagógusi és szülői felmérést el is végeztük. Az informatikus kollégák készítettek hozzá egy webes felületet mysql adatbázishoz kapcsolva és az eredmény azonnal látható volt. Az anonimitás érdekében az iskolai belső hálózaton személyhez nem köthető felhasználói azonosítókkal léptek be az érintettek és 0-5-ig pontozhattak. Akkor kellett 0-át választani, amikor egyáltalán nem, vagy csak kevés információval rendelkeztek.

Honlapunkon megtalálhatóak az eddig publikus anyagok, valamint egy minta a kitöltő felületről, mely ki is próbálható.

Gőzerővel dolgozunk a pedagógusok önértékelésén is. Szabályzatunknak megfelelően az éves munkaterv tartalmazza az idei beosztásokat. A tantestület felét vontuk be a körbe figyelembe véve, hogy kik kerültek be az OH eljárásrendszerébe, valamint hogy a munkaközösségek egyenletes terhelését biztosítsuk. Ennek megfelelően felosztottuk a feladatokat, és egy pedagógus maximum két kolléga értékelésében vesz majd részt. Úgy gondoljuk, ez még vállalható.

Továbbra is várjuk a visszajelzéseket a munkánkról. Úgy gondoljuk, hogy sokszor kell majd módosítanunk, mire kiforrja magát a rendszer. S ehhez jól jönnek az építő javaslatok.

Jó munkát kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:

Intézményi önértékelés, átvehető  szabályzat

 

Előző cikkTesztelési pályázat diákoknak – Nemzeti Köznevelési Portál
Következő cikkA világ legnagyobb tanórája – Be lehet kapcsolódni!