Kezdőlap hírmozaik

    Kinek lesz munkája 20-30 év múlva?

    „Meghívtak idén előadni az Internet konferencia HR szekciójába. Arra kaptam felkérést, hogy arról beszéljek, merre tart a munka világa, milyen trendeket lehet már most látni, kinek az állása van veszélyben, és mit tanácsoljunk a pályaválasztás idején a gyerekeinknek.” – Ezzel a bevezetővel kezdődik dr. Juhos Andrea cikke. A szerző egy vezetői tanácsadó cég ügyvezetőjeként írta a cikket, amit engedélyével közlünk a Modern Iskolában. Bemutatkozása, elérhetősége a cikk végén.

    „Imádtam a témát, de tényleg. Nincs izgalmasabb dolog, mint körbenézni, mit gondolnak a jelen véleményvezérei a jövőről, a vezető nélküli autóról, a drónok és a robotok szerepéről, a Siriről, arról hogy milyen is lesz a „jobless society”, miből fogunk élni, mi lesz Kína sorsa és vajon eljön a fogyasztói társadalom alkonya.

    Mire jutottam?

    Egyrészt arra, hogy mi magunk is változunk. Például mikor vetettek utoljára kezetekbe nyomtatott napilapot? Lapozgatjátok még a lexikonokat, vagy már csak porfogók? Eszetekbe jut, hogy térképen keressetek meg valamit indulás előtt, vagy inkább beütitek a Waze-ba az uticélt? Szoktatok még utazási irodában repülőjegyet venni? És végül: írtok még kézzel írt levelet? ( Csak érdekességként: az USA néhány államában már nem is tanítanak kézírást. Merthogy tulajdonképpen minek is?)

    Szóval mi fogyasztók egészen másképp élünk, mint akár 10-15 évvel ezelőtt. Mások a fogyasztási szokásaink, szeretjük a digitális világot, főleg mert kényelmes. És ennek következtében vannak olyan szakmák, ahol a megváltozott szokásainknak már vannak vezéráldozatai.

    Persze a munka világa a múltban is dinamikusan változott. De most „van valami a levegőben” (copyright Halott pénz), amire érdemes odafigyelni.

    Már a tudásmunkások is veszélyben?

    Tehát a munka világa mindig is dinamikusan változott, de most mintha egy új jelenséget is megfigyelhetünk. Ez pedig a következő: míg korábban kétkezi munkások ( kékgallérosok- blue-collar workers) voltak a technológiai változások vesztesei, ma már a tudásmunkások munka és karrier lehetőségeit is nagyban limitálják a változások, különösen a mesterséges intelligencia térnyerése. Egy sokkoló adat ennek alátámasztására: 1964-ben az USA legértékesebb cége az AT&T volt, mai értéken 280 milliárd dollárt ért és közel 800.000 embert foglalkoztatott.

    Ma az Apple az USA legértékesebb cége, több, mint 700 milliárd dollárt ér és mit gondoltok hány alkalmazottja van? Mindössze 92.000. Elgondolkodtató adat.

    Mik azok a trendek, amikre már ma is érdemes odafigyelni? Abban megegyeznek a jövőkutatók, hogy a vezető nélküli autók elterjedése lesz az első olyan katalizátor, ami a személyszállítás, a logisztika, supply chain és az agrárium területén óriási változásokat okoz majd. Olyanokat, melyek komplett munkaköröket szüntethet meg, például a sofőrökét. A logisztika területén a drónok elterjedése szintén nagy változásokat idéz majd elő. A robotika fejlődése nemcsak az ipari termelést hanem az egészségügyet is megreformálja. Az okos telefonok applikációi egy idő után kiváltják a személyi asszisztenseket, és könyvelőkre, brókerekre se lesz nagyon szükség, mert gépek sokkal alaposabban és hibák nélkül lesznek képesek elvégezni a feladataikat.

    Melyek azok a szakmák, amiket nem fognak tudni kiváltani gépek? 

    Nagyon izgalmas kutatást végzett az Oxfordi Egyetemen két tudós, dr. Carl Benedikt Frey és Michal A. Osborne, melyet a The Future of Employment: How Susceptible ar Jobs to Computerization? címmel publikáltak. Azt kutatták, melyek azok a szakmák, melyeket a belátható jövőben komputerek vesznek át, és melyeknek van esélye arra, hogy hosszú távon fennmaradjanak. A következőkre jutottak.

    95% vagy annál magasabb esélye van annak, hogy a következő szakmákat nem emberek, hanem robotok végzik majd a jövőben: telemarketinges, hitelelemző, könyvelő és könyvvizsgáló, bolti eladó, sport bíró, banki és bolti pénztáros, személyi asszisztens.

    80-85% körüli esélyt jósolnak annak, hogy többek között az ingatlan és biztosítási ügynökök, gépírók és térképészek helyett gépek dolgoznak majd.

    Ki van tehát biztonságban? Mindazok, akik olyan szakmákban dolgoznak, melyekben az emocionális intelligencia, a kreatív helyzetfelismerés, a szokatlan helyzetekre való reagálás képessége, az érzelmek, mások segítése és támogatása és a másokra való ráhangolódás képessége elsődleges fontosságú. Olyan szakmák ezek, melyekben nem a rutinfeladatok dominálnak, hanem a problémamegoldás és a „kapcsolatépítés”. Ilyenek többek között a tanárok, a terapeuták, a fogorvosok, az edzők, a pszichológusok, mindenféle vallások „papjai”, az írók, festők, szobrászok. Ezekben a szakmákban annak esélye, hogy a közeljövőben az embereket kiváltják a gépek 5% alatt van.

    És persze ki ne hagyjuk a software fejlesztőket, hiszen az embereket kiváltó gépek programjait valakinek csak meg kell írnia.

    Ha valakit mélyebben érdekel a téma, javaslom olvassa el az említett könyvet!

    dr. Juhos Andrea”

     

    A cikk szerzőjének bemutatkozása:

    Dr. Juhos Andrea a Lee Hecht Harrison Magyarország ügyvezető partnere.  15 éve foglalkozik karrier tanácsadással, egyéni és csoportos vezetőfejlesztéssel.  Ügyfelei Magyarország vezető multinacionális és hazai cégeinek közép és felsővezetői. 

    Munkája mellett az Amerikai Kereskedelmi Kamara Igazgatósági tagja és a fogyatékkal élők munkaerőpiaci re-integrációjával foglalkozó Salva Vita Alapítvány kuratóriumi tagja.

     

    Előző cikkElkészült a Modern Iskola 2015/6. száma!
    Következő cikkInternet, internet mondd meg nékem: ki vagyok én?