Kezdőlap hírmozaik

    Virtuális szertár – ingyenes digitális tananyag (x)

    Virtuális Szertár címen természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteményeként  digitális tananyagot fejlesztettek.

    A HONOR Szolgáltató Kft. és az E-Animations Zrt. konzorciumi együttműködésben minden magyarországi közoktatási intézmény számára ingyenesen elérhető, természettudományos ismereteket oktató digitális tananyagot fejlesztett.

    A „Virtuális szertár – természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteménye” nevet viselő új, korszerű oktatási szoftvert az Új Széchenyi Terv TÁMOP-3.1.2 „Új tartalomfejlesztések a közoktatásban” című kiírásban, a TÁMOP-3.1.2.12/2-2012-0004 azonosítószámú projektben mintegy 400 millió forintos európai uniós támogatásból valósította meg a konzorcium. Az új digitális tananyag magával ragadó vizualitásával érthetővé varázsolja, és a digitális technológia világába született diákok számára is befogadhatóvá teszi a természettudományokat.

    A természettudományos tantárgyak oktatása során szükséges olyan vizuális és korszerű szemléltető eszközök használata, melyek a kor igényei szerint jelenítik meg a természettudományos kísérleteket és azok tudományos magyarázatait. A létrejött „Virtuális szertár” szoftver e vizuális és technológiai igényre nyújt újszerű megoldást az általános iskola 7-8. osztályos, és középiskola 9-12. osztályos tanulók számára. A digitális tananyag segítségével a diákok igazán látványos grafikai környezetben modern háromdimenziós animációk, és hozzájuk kapcsolódó tesztfeladatok segítségével sajátíthatják majd el a kémia, fizika, biológia, természetföldrajz tantárgyakhoz kapcsolódó alapvető természettudományos ismereteket.

    A projekt során 2013 őszétől 2014 áprilisáig egy átfogó pedagógiai és infó-kommunikációs kutatási-fejlesztési tevékenység keretében megfogalmazásra kerültek a tanulási környezet kialakításával kapcsolatos főbb javaslatok és szempontok. Ezt követte a rendszerfejlesztés véglegesítése, valamint kipróbálása. 2014 szeptemberében a javaslatok alapján a keretrendszer véglegesítése valósult meg. A projekt szakmai megvalósítását a fejlesztés teljes ideje alatt 11 közoktatási intézmény és 16 gyakorló pedagógus segítette.

    A tananyagfejlesztés során létrejött interaktív tananyaggyűjtemény 100 darab tanegységet tartalmaz, amely a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseire épül, de a kerettantervektől, tankönyvektől független. Olyan természettudományos megfigyelések, vizsgálatok és kíséreltek alkotják a tananyagot, amelyek a gyakorlatorientált, a felfedezésekre, a problémahelyzetekre épülő tanítási, tanulási gyakorlat megvalósítására, ezeken keresztül pedig a mindennapokban tapasztalható természettudományos jelenségek és a tananyag élményszerű összekapcsolására, a motiváció megteremtésére és fenntartására alkalmasak.

    A „Virtuális szertár” úgy készült, hogy felhasználása egyszerű, alapvető számítógépes ismeretekkel is használható legyen. A szaktanárok segítésére tanári kézikönyv, óravázlatok, valamint a szoftver technikai használatát segítő felhasználói kézikönyv is készült.

    2015 | 03 | 31

    HONOR Szolgáltató Kft.

    3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky Endre u.15.

    Email:      honorkft@gmail.com

    Honlap: www.virtualisszertar.hu

    Előző cikkA döntés a kezedben van (x)
    Következő cikk„Játszani is engedd szép, okos fiadat!”(x)