Kezdőlap Digitális eszközök

Diák-közösségi és evangelista-képző program a Microsoft Magyarországtól

Nemrég írtunk arról, hogy hogyan ismerkedtek a jövő munkahelyével a fiatalok a Microsoft-nál. Ebben a beszélgetésben szó került a cég fiataloknak szóló ún. Student Partner Programjáról. Ezt a programot, ennek az oktatásra vetülő hatását, a pedagógusok számára hasznos szemléletét járjuk most körbe Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR vezetője segítségével.

fiatalokszelfi

Egy meghökkentő mondat a május eleji beszélgetésből: „A (számítási)felhővel örökre megváltozott a munkaidő és a munkahely fogalma: ma a munka akkor és ott van, amikor és ahol a felhasználó akarja.

A Microsoft Student Partner Programról

  • A Microsoft Student Partner Program a Microsoft Magyarország diák-közösségi és evangelista-képző programja. Ez egy 1 éves iskolán kívüli tevékenység, amire a technológia iránt elkötelezett és másokra hatni képes fiatalokat  toborzunk és választunk ki azért, hogy a Microsoftot hitelesen és autentikusan képviseljék a saját közösségeikben. (A kiválasztottak lesznek az ún. „MSP”-k. a szerk.) Abban hiszünk, hogy egy adott eseményen, blog posztban vagy videóban egy diák tudja legjobban és legérthetőbben elmondani a termékeink és szolgáltatásaink lényegét egy másik diáknak. A Student Partnerek tréningeket, mentorokat és networking lehetőségeket kapnak, cserébe ők a technológia és tanulás iránti szenvedélyüket adják.Mit is jelent ez a gyakorlatban? Van olyan MSP, aki  blogot vezet vagy közösségi oldalakon hallatja a hangját, van olyan, aki meetupokat vagy hackathonokat szervez. (Mindkét programban a közös ötletelés, a technológia-alapú fejlesztés, rugalmas, új meglátást igénylő megoldások vannak a középpontban.- a szerk. )Van olyan, aki alkalmazás (app)-fejlesztési projektben vagy más belső feladatból veszi ki a részét és természetesen rengeteg diákoknak szóló esemény van, ahol „csak ott vannak” és beszélgetnek a diákokkal, segítenek nekik akár a Dreamspark.com vagy ingyenes Microsoft Azure aktiválás vagy a szintén ingyenes Office 365 aktiválás során.
Mit kaphatnak az MSP-k?

Az aktivitásokért és lelkesedésükért cserébe rengeteg előnyhöz és lehetőséghez jutnak: lépéselőnyt a gyakornoki és mentori program keretében, nagy értékű szoftvercsomagot, kommunikációs és készségfejlesztő tréningeket, nemzetközi kitekintést, régiós networking lehetőséget, részvételi lehetőséget kiemelt Microsoft eseményeken, előadásokon, a legújabb Microsoft termékek, eszközök esetenkénti tesztelését, sőt, az év legkiemelkedőbb MSP-je képviselheti hazánkat az MSP csúcstalálkozón Redmondban. Ezúttal, 2016-ban Földi Dominiknak, egy szegedi, másodéves mérnök-informatikus diáknak nyílik erre lehetősége.

Indul a toborzás!

Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, akkor a Microsoft Magyarország és a Microsoft Developer Facebook oldalakat érdemes figyelni, mert hamarosan lekezdjük a toborzást a következő tanévre.

Weboldalak:

A program hivatalos Microsoft oldala: https://msdn.microsoft.com/hu-hu/microsoftstudentpartners.aspx

A magyar MSP-ék saját blogja: http://mspblog.hu/rolunk

 

fiatallanylaptop
fotó: pexels.com

Milyen készségeket, tudásokat „jutalmaz” a Microsoft?

A Microsoftnál az alábbi készségeket keressük a fiatal jelentkezőinkben akár egy interjú, akár egy AC* során, és úgy látjuk, hogy ezek a képességek szükségesek elsősorban ahhoz, hogy boldoguljanak a Microsoftnál:

  • kollaboratív, csapatjátékos
  • belülről motivált, képes önmagát motiválni, hogy elérje a céljait
  • folyamatosan keresi a lehetőségeket a tanulásra
  • keresi a kihívásokat, mer felelősséget vállalni
  • képes komplex rendszereket és folyamatokat megérteni, elemezni, és kreatív egyedi módon fejleszteni
  • könnyen és gyorsan képes alkalmazkodni a változó környezethez
  • szenvedélyesen végzi a munkáját, szenvedélye a technológia
  • képes az ügyfélközpontú gondolkodásra

*AC: a humánerő-kiválasztási folyamatban használt ún. Értékelő Központ (Assessment Center).

Tudásbeli elvárások a fentieken túl:

  • kiváló kommunikációs és prezentációs képesség szóban és írásban
  • folyékony angol nyelvtudás
  • szakmai tapasztalat és/vagy diákszervezeti, önkéntes munkatapasztalat azon a területen ahova jelentkezik

Ezek közül melyik az, amit középiskolás korban, vagy még korábban meg tudnak szerezni a fiatalok?

  • Ezen képességek nagy része már középiskolás korban fejleszthető. Kiemelten fontos: a csapatjátékos hozzáállás, a kihívásokat kereső, könnyen alkalmazkodó személyiség. Nagyon fontos természetesen az alapvető digitális tudás is. A Microsoftnál hiszünk abban, hogy a magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása. Ez pedig elképzelhetetlen megfelelő szintű digitális írástudás, a digitális készségek elsajátítása nélkül.
  • Milyen MS program szól a fiataloknak, van-e konkrétan karrier-felkészítésre vonatkozó?
  • A YouthSparkon keresztül több mint 50 ingyenes programot kínálunk a fiataloknak, akik ezeken keresztül sajátíthatják el a digitális írástudás alapjait egészen a haladó informatikai ismeretekig.

Kifejezetten karrierfelkészítő programunk a Microsoft Gyakornoki Program, ami másodéves egyetemi hallgatóknak szól. Ez egy 6 hónapos karrierfelkészítő program, amely a szakmai tudásbővítés mellett a fiatalok személyes készségeinek, képességeinek fejlesztésére fókuszál. Tudásukat workshop-ok, tréningek, esettanulmányi feladatok segítik elmélyíteni. A program célja, hogy a legügyesebbek sikerrel pályázzanak a Microsoft kétéves frissdiplomás programjába, a MACH programba.

Kapcsolódó cikkünk: 

A jövő munkahelyével ismerkedtek a Microsoft-nál a fiatalok

 

 

Előző cikkA médiaértés-oktatás és az online gyermekvédelem
Következő cikkPortfóliót ír? Itt a személyes szakértői segítség!