Kezdőlap jó példák

Ovi-és sulikert – Panelok között is kertészkedhetnek a gyerekek

A ZUG Közösségi Kertekért Egyesület elindította a „Kiskertész” ovi- és sulikert programot azzal a céllal, hogy minél több városi, akár a lakótelepi környezetben élő gyerek ismerkedhessen meg a kertészkedésben rejlő élményekkel, tapasztalatokkal.

Portrait of a boy working in the garden in holiday

Iskolakert – sokan nosztalgikusan gondolnak erre a jelenségre, középkorúak mesélik, hogy náluk gyerekkorukban volt, sőt, nélkülözhetetlen elemként használták az iskolában.  Egy jó gyakorlatról most is beszámolhatunk!

  Kiskertész ovi-sulikert program a ZUG Egyesülettől

A ZUG Egyesületet 2013-ban megnyitotta, és azóta is működteti az első zuglói közösségi kertet, ahol évről évre 62 család, egy közeli iskola és óvoda művel egy-egy parcellát az ökológiai gazdálkodás elvei szerint. Az egyesület tagjai szívügyüknek tekintik, hogy minél több gyermeknek átadhassák a kertészkedés szeretetét, ezért elindították a „Kiskertész” ovi- és sulikert programot. Ennek keretén belül olyan ökológiai magaságyásokat építenének oktatási intézmények udvarán, amelyek városi környezetben is lehetővé teszik, hogy megfelelő talajban, sikerélménnyel lehessen kertészkedhetni.

Hosszú távú célunk, hogy minden olyan zuglói óvodában és iskolában legyen lehetőség a kertészkedésre, ahol erre megvan az igény.  Igény pedig van. Mi is meglepődtünk, mennyi pozitív visszajelzést kaptunk a környező iskoláktól, óvodáktól.” – mondja Cserhalmi Marcell, az egyesület alelnöke.

retek

Mire jó a kertészkedés – a zöldségeken túl?

Az intézményvezetők felhívták rá a figyelmet, hogy a kertészkedés nagyon sok fontos készség és képességek kialakulását segíti. Erősíti a közösségi összetartozást, együttműködésre nevel. Segíti a felelősségérzet, a környezettudatos szemlélet és a természet szeretetének kialakulását. A gyerekek megfigyelhetnek, felfedezhetnek, új ismereteket szerezhetnek. Az egészségnevelésben is fontos szerepe van. Megtapasztalhatják, hogy környezetük rendbetartásával, szépítésével, megóvásával szebbé, élhetőbbé tudják tenni környezetüket.

Emellett jól beilleszthető az ovisok és iskolások mindennapjaiba. A kerti munkálatok közben a gyerekek megismerkedhetnek az egyes növényekkel, azok felhasználásával, a munkafolyamatokkal, a szükséges eszközökkel, a teremben és kertben évszakonként végezhető tevékenységekkel (magvetés, csíráztatás, ültetés, öntözés, betakarítás, feldolgozás, stb.) Élvezhetik is saját munkájuk eredményét, hiszen a megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket el is fogyaszthatják. A saját munka “gyümölcse” pedig mindig édesebb: a program kezdeményezői bíznak benne, hogy a saját érzékszerveikkel megtapasztalt élmények (szaglás, tapintás, ízlelés) és kétkezi munkájuk hatására a kevésbé zöldségszerető gyerekek is szívesebben ismerkednek az eddig hanyagolt zöldségfélékkel, étrendjük vitamindús elemekkel bővül.

A kiskert segíti a biológia és környezetismeret órákon elhangzottak gyakorlatba való átültetését is.

kert

Támogatókat keresnek

A szándék és a cél megvan, az egyesület most a támogatókat keresi az ovi- és sulikertek megvalósításához.

Az egyik nagy áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” akciója keretében az egyesület versenyben van az áruházakban: amennyiben a vásárlók megszavazzák a Kiskertész programnak a támogatást, három oktatási intézményben, a Mező Ferenc Általános iskolában, a Játékszín és Zöld Lurkók Óvodában alakíthatnak ki magaságyást.

“ A támogatás elnyerése lehetővé tenné, hogy több mint ezer, zömmel lakótelepi környezetben élő gyerek kertészkedhessen. Nekik még kevesebb lehetőségük van, hogy közel kerüljenek a természethez.” – indokolja Cserhalmi Marcell, hogy miért ezekben az intézményekben szeretnék elsőként kialakítani a kiskerteket. A „Kiskertész” ovi- és sulikert programra június 7-ig lehet szavazni a kijelölt áruházakban.

Háttérinformáció:

A ZUG Közösségi Kertekért Egyesületet célja olyan városi zöldfelületeket kialakítása, amelyen a helyi lakosok közösen zöldséget és gyümölcsöt termeszthetnek saját maguk számára, és amely egyszersmind közösségi térként funkcionál, számtalan programnak és találkozónak adva helyszínt, ezáltal erősítve a helyi közösség összetartozását, természettel való szorosabb kapcsolatát.

kapu

„Szeretnénk, ha erre még több családnak, érdeklődőnek lehetősége lenne, ezért jelenleg a második kert megnyitásának előkészületein dolgozunk.Arra törekszünk, hogy tagjainkon túl is minél több, a városi kertészkedés iránt érdeklődőnek tudjunk a témában hasznos információkkal szolgálni. Ezért minden évben nyílt napot tartunk a kertben, magbörzét és előadásokat szervezünk, ismeretbővítő anyagokat osztunk meg jelenleg Facebook oldalunkon. Emellett elindítottuk a fenti programot, hogy már gyermekkorban elültethessük a kertészkedés szeretetének magjait. Hisszük, hogy ez hozzájárulhat egy környezettudatosabb generáció felnövéséhez.” – áll az Egyesület oldalán.

kerites

További információ:
http://zugkert.hu/

 

 

Fotók: ZUG Egyesület

Előző cikk25 éves lett a Gyermekek Háza, az integrált nevelést hazánkban elsőként megvalósító iskola 
Következő cikkEgy lapon a gyerekkel: elindult a digitaliscsalad.hu