Kezdőlap Digitális eszközök

    Projektmunkákkal kapcsolódnak össze a szakképző iskolák

    A szakiskolásokat sikerült motiválni, nemzetközi kapcsolatokat építeni, okoseszközöket és angol nyelvet megtanítani, együttműködésre bírni a tinédzsereket és egyéb "varázslatokat" is megvalósítottak a Ceglédi Szakképzési Centrum Nagykátai Ipari Szakképzőjében, Tóth Éva angoltanár segítségével, az eTwinning - program keretében. Hogy hogyan, és milyen eszközökkel, arról a pedagógus első kézből számol be, fotókkal! Akit érdekel az ingyenes tanulási és közösségépítési lehetőség, csatlakozhat az eTwinning -programhoz, és Éva ötleteit is azonnal ki lehet próbálni! Fotókkal!

    Cseh-magyar nemzetközi eTwinning nap egy szakiskolában

    A CSZC Nagykátai Ipari Szakközépiskolája és Szakiskolája immár 5. éve aktív tagja az eTwinning közösségnek.Az eTwinning egy olyan, az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi program, ami az európai iskolák nemzetközi együttműködését támogatja informatikai megoldásokkal. Intézményünk immár 5 éve aktív résztvevője és 7 sikeres projekttel büszkélkedhetünk. Partneriskoláink között van Románia, Olaszország, Törökország és Csehország is. Az utóbbi két évben sikerült olyan projekteket befejezni, melyek az országos eTwinning versenyen is a középiskola kategóriában dobogóra kerültek. A tavalyi év egyik legsikeresebb projektje a Let’s get down to e-business volt, melybena különböző országok tanulócsoportjai cégeket alapítottak, bemutatták őket és üres álláshelyeket hirdettek meg. A projekt sikerét mutatja, hogy a magyar eTwinning versenyen második helyezést értünk el, Csehországban pedig partneriskolánk megnyerte az országos versenyt. A cseh diákok úgy döntöttek, a nyereményüket arra fordítják, hogy meglátogassák a magyar diákokat, akikkel már több mint egy éve dolgoznak együtt.

    A nagy találkozó 2016. január 8-án jött létre. Tudtuk, hogy ha már ilyen nagyszerű lehetőségünk adódik, használjuk is ki: nagyszabású vetélkedőt szerveztünk a napra, melyben cseh és magyar tanulókból álló 9 csapat versenyzett egymással. A délelőtti iskolabemutatók után a csapatok nyakukba vették a várost rejtett Munzee kódok után kutatva, melyek leolvasásához az okostelefonjukat kellett használni.

    A Munzee egy geolokációs játék, ahol az applikáció és a GPS használatával lehet kódok után kutatni. Mi aznap reggel helyeztük ki a kódokat a városban, melyek egy része kvízkérdéseket (melyek beolvasásához internet szükséges) tett fel a játékosoknak (pl. Nagykáta lakossága, távolsága a fővárostól, stb). A dermesztő hideg ellenére is izgalmas kaland volt ez a diákoknak, akik megismerkedtek Nagykáta legfontosabb nevezetességeivel.

    Visszatérésük és egy finom ebéd után folytatódott a vetélkedő: bemelegítésként egy mobil telefonnal megválaszolható kvíz-sort fejtettek meg a diákok, majd csapatonként egy-egy plakátot készítettek a legfőbb cseh-magyar kulturális értékekről (ételek, nemzetik kincsek, nevezetességek stb).

    A kvízsorhoz a Kahoot! nevű applikációt használtuk. A tanári laptopon vetítettük ki a kérdéseket, melyekre a válaszlehetőségek a mobilokon/tableteken jelentek meg. Nem csak az számított, ki ad jó választ, hanem milyen gyorsan, hiszen 1000 pont is szerezhető egy gyors és jó válaszért. A kvíz ezúttal Magyarországról és Budapestről szólt, hiszen a cseh diákok útja másnap oda vezetett.

    TothEvamontazs2
    A közös munkák fotói – Tóth Éva felvételei a Pinterest.com-on

    Folytattuk egy „Mindent vagy Semmit!”játékkal. 5 kategóriában választhattak a csapatok feladatokat, 10-50 pont értékben. Az activity jellegű kérdések mellett itt is próbára tettük a diákok ismereteit Magyarországról, Csehországról és Angliáról is.

    A nap végén egy sütemény-kóstoló verseny következett, ahol a cseh diákok magyar, a magyar diákok pedig jellegzetes cseh sütemények összetevőit tippelték meg.  Így a napot össze tudtuk kapcsolni a legújabb közös projektünkkel, ami az életmódokról szól. A sütikóstolás képeit egy közös padletben gyűjtöttük össze. A résztvevőknek nem csak idegen nyelvi tudásukat, hanem kulturális ismereteiket és ízlelőbimbóikat is használni kellett a nap folyamán.

    A közös munkák fotói - Tóth Éva felvételei a Pinterest.com-on
    A közös munkák fotói – Tóth Éva felvételei a Pinterest.com-on

    Miután már mindenki kellően elfáradt, kihirdettük a nyerteseket (a részfeladatok zsűrizése után) és minden cseh résztvevő ajándék gravírozott bögrét kapott. Az igazi ajándék azonban az volt, hogy egy ilyen kaland részesei lehettünk, nemzetközi barátságok születhettek, és érezhettük, olyanban veszünk most részt, amire egész életünkben emlékezni fogunk. Másnap egy kisebb magyar csapat felkísérte a cseh diákokat a fővárosba, ahol a legfőbb nevezetességeket néztük meg és jól éreztük magunkat a hideg, szél és eső ellenére.

    Nem születhetett volna meg az a nap a támogatóink és a szülők segítsége nélkül, akiknek még egyszer köszönünk mindent. Újfent sikerült bebizonyítanunk, hogy szociális háttértől és származástól függetlenül tudunk valami igazán maradandót és értékeset alkotni, ha mi is elhisszük, hogy képesek vagyunk rá.

    Tóth Éva cikke

    A szerző bemutatkozása

    Tóth Éva, angol nyelvtanár
    Tóth Éva, angol nyelvtanár

    Tóth Éva vagyok, angoltanár.
    Ötödik éve tanítok a Nagykátai Ipari Szakközépiskolában és Szakiskolában, szakiskolai és OKJ-s osztályokban. Cikkeim a Modern Iskolában innen is elérhetők. 

    Előző cikkHogyan segíti a digitális családot az Inforum?
    Következő cikk4 dolog, amire még jó a Power Point!