Kezdőlap osztályfőnök

Újratöltve az Útravaló ösztöndíjprogram 2 tehetséggondozó alprogramja

Az Útravaló Ösztöndíjprogram lényege, hogy a rászoruló hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók tanulmányi előmenetelét, továbbtanulását ösztöndíjjal és mentori támogatással segítse. A tanuló-mentor párosok 2016.08.23. és 2016.09.23. között adhatják le jelentkezésüket a felületen. További segítő részletek a cikkben.

forrás: Pixabay.com
forrás: Pixabay.com

Új finanszírozási formában, megújult szakmai háttérrel és módosított jelentkezési folyamattal indulnak a 2016/2017-es tanévben az Útravaló ösztöndíjprogram „Út a középiskolába” és „Út az érettségihez” alprogramjai. A tanuló-mentor párosok az UKIR rendszeren keresztül 2016.08.23. és 2016.09.23. között jelentkezhetnek.

A 2016/2017-es tanévtől kezdődően 3 tanéven keresztül az Útravaló ösztöndíjprogram két alprogramja, az „Út a középiskolába” és az „Út az érettségihez” alprogramok európai uniós forrásból kerülnek lebonyolításra. A programba való regisztráció, a jelentkezés, valamint a program során végzendő szakmai munka az Útravaló-ösztöndíj Kezelési és Információs Rendszer (továbbiakban: UKIR) felületen zajlik, amely weboldal az utravalo.tkki.hu címen érhető el.

Az Útravaló Ösztöndíjprogram lényege, hogy a rászoruló hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók tanulmányi előmenetelét, továbbtanulását ösztöndíjjal és mentori támogatással segítse.

A program keretében a tanulók és mentoraik tanévenként 10 hónapra ösztöndíjban részesülnek.A tanulók fejlődését mentori támogatás segíti majd.

Ki lehet mentor?

A program keretében mentorként tevékenykedhet az a pedagógus, aki tanári vagy tanítói képzésben szakképzettséget szerzett vagy szociálpedagógus vagy gyógypedagógus vagy fejlesztő pedagógus, illetve a program lehetőséget biztosít olyan, pedagógusképzésben részt vevő hallgatók részére is a mentori munkára, akik a fenti végzettségeket adó képzésben az utolsó két félév valamelyikének teljesítését a támogatási időszakba tartozó félévben kezdik meg. A mentorok esetében kizáró tényező, ha a pedagógus az „Út a tudományhoz” alprogramban mentorként részt vesz.

A mentorok és a tanulók részére–a tehetséggondozást elősegítő–feladatbankot és az érettségire felkészítő tananyagokat fognak biztosítani. A tanulók fejlődését tehetséggondozó versenyek segítik. A mentorok számára képzéseket, műhelymunkákat kíván az Útravaló ösztöndíjprogram Programirodája lebonyolítani.

Az Útravaló ösztöndíjprogram jelentkezési feltételei között kikötésként szerepel, hogy a tanuló rendelkezzen nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulói jogviszonnyal, valamint hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű,vagy védelembe vett, vagy családba fogadott, vagy ideiglenes hatállyal elhelyezett, vagy utógondozásban részesülő legyen.

További feltétel, hogy az „Út a középiskolába” alprogram esetén a 7-8. évfolyamba járó tanuló előző tanév végi tanulmányi átlaga elérje a 3,0-et; az „Út az érettségihez” alprogramban pedig a 9-12. évfolyamon, illetve 6 vagy 8 évfolyammal működő középiskolában 7-12. évfolyamon, vagy két tanítási nyelvű vagy nyelvi előkészítő osztállyal induló oktatásban 7-13. évfolyamon, továbbá a szakközépiskola érettségi vizsgára felkészítő 12−13. évfolyamain tanulók előző tanév végi tanulmányi átlaga elérje a 2,5-et.

A tanulók esetében kizáró tényező, ha az Arany János Tehetséggondozó Programban vagy az Arany János Kollégiumi Programban vesznek részt.

utravalo

Az Útravaló ösztöndíjprogram fenti két alprogramjába történő jelentkezés a 2016/2017-es tanévtől megváltozik. Az európai uniós forrásból megvalósuló két alprogram esetében a jelentkezés az UKIR rendszerben történik. A webes felület a www.utravalo.tkki.hu címen érhető el.

A korábbi években megszokott intézményi jelentkezésekhez képest ettől a tanévtől egyedi jelentkezések történnek, tehát közvetlenül a tanuló és a mentor párosa ad be jelentkezést.

A tanuló-mentor párosok 2016.08.23. és 2016.09.23. között adhatják le jelentkezésüket a felületen, ahol a kért adatok megadása mellett a szükséges dokumentumok digitális rögzítése is elengedhetetlen. A regisztrációs és jelentkezési folyamat bemutatására a Programiroda információs kisfilmet készített, amely elérhető a Türr István Képző és Kutató Intézet YouTube csatornáján, a www.tkki.hu, valamint az www.utravalo.tkki.hu weboldalon.

Jelentkezés:

 

 

www.utravalo.tkki.hu

szechenyi-2020-program-palyazatok-2016

 

Előző cikkElindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja a 21. századi oktatásért
Következő cikkKönyvsú-go!- Válassz könyvet könnyen!