Kezdőlap Digitális eszközök

Elindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja a 21. századi oktatásért

Tizenhat oktatási intézmény részvételével elindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja, amely a technológiai feltételek biztosításán túl egyszerre jelent tudásmegosztást és képzést a iskolaigazgatóknak és a tanároknak is. Mivel jár ez a program és mit nyújt az oktatásban dolgozóknak? A Modern Iskola folytatja a program követését, korábbi cikkeinkben több inspiráló pedagógus-interjút talál e témában!

A most indult tanévben pedig az elmúlthoz viszonyítva jelentősen bővülve, másfélszeres létszámmal, 70 fővel  folytatja a vállalat a Microsoft Innovatív Iskola Programot, hogy hozzásegítse a tanárokat és a diákokat a 21. századi pedagógiai környezet megteremtéséhez.

Magyarországon is elindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja, amellyel a vállalat hozzá kíván járulni a 21. századi oktatás körülményeinek megteremtéséhez. Az első szakaszban 16 intézménnyel indul el a program, miközben a Microsoft célja az, hogy három éven belül a részt vevő iskolák hálózata ötven tagúra bővüljön.
Az Innovatív Iskolák számára a Microsoft hároméves, komplex kapacitásfejlesztési programot kínál, amelynek során az iskolák egymással és a Microsoft dedikált munkatársaival együttműködve segítik a hazai oktatás fejlődését. A Microsoft az ingyenes Office 365 hozzáféréssel,

  • komplett iskolai kommunikációs rendszer kiépítésével,
  • a legmodernebb felhő alapú technológiákkal,
  • gyakorlati képzésekkel,
  • személyre szabott mentori szerepvállalással
  • és a külföldi és hazai tapasztalatok átadásával segíti az Innovatív Iskolák tehetségműhelyeinek felállítását.

07_edu_1_3rd-5th-3e-thinkpad10-venue11-aspire-surface_1038

  • Az innovatív iskolák lelkét az elkötelezett vezetők jelentik, ezért a Microsoft programjának fontos része a vezetőképzés is. Az Innovatív Iskola Program keretében a Microsoft havi rendszerességű képzésekkel, tudásmegosztásra építő tréningekkel támogatja az igazgatókat többek között
  • a vízióalkotásban,
  • szervezeti és kapacitásfejlesztésben,
  • stratégiai tervezésben,
  • az iskola jövőképének meghatározásában, miközben segítséget nyújt abban is, hogy az intézmények felkészüljenek a digitális transzformációra.

Az igazgatók képzési programját a Herman Ottó Általános Iskola és Tudásközpont igazgatója, Tószegi Attila vezeti, aki immár három éve dolgozik tanári karával a Microsoft kutatásai alapján megfogalmazott tanítási és tanulási feltételek kialakításán.

Négy alappillér

„A 21. századi oktatás négy alappillére a

  • kritikai gondolkodás és problémamegoldás,
  • a kommunikáció,
  • az együttműködés,
  • valamint a kreativitás és innováció.

Olyan 21. századi témákra mint pl. az üzleti és vállalkozói műveltség, az egészségügyi műveltség, illetve az informatikai készségek fejlesztésére építve alakítjuk ki a tanítási és tanulási folyamatainkat, szorosan együttműködve a Microsofttal” – mondta a program elindítása kapcsán Tószegi Attila.

 Folyamatos képzési támogatás – változásra kész vezetés

„A Microsoft víziója, hogy hozzásegítse a jövő nemzedékét ahhoz, hogy többre legyen képes. Ennek elérését szolgálja az Innovatív Iskola Program is, amelynek célja, hogy a részt vevő intézmények között létrejöjjön egy tudás- és tapasztalatmegosztásra épülő hálózat, amely évről évre bővülhet. Fontos, hogy a résztvevők olyan támogatást kapnak, ami nem egy egyszeri kurzust jelent, hanem folyamatos segítséget módszertani és technológiai értelemben is. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a változásra előbb a vezetésnek kell készen állnia az iskolákban, valamint meg kell lennie a 21. századi pedagógiai környezetnek is ahhoz, hogy a folyamat egy későbbi szakaszában egy iskolába megérkezhessenek az eszközök, majd az infrastruktúra” – nyilatkozta Merényi Ádám, a Microsoft Oktatási üzletágának vezetője.

  Mit tehet hetven Innovatív Pedagógus?

Az Innovatív Iskola Program elindításával párhuzamosan a Microsoft tovább bővíti Innovatív Pedagógus Programját is, amelyben egy év alatt közel másfélszeresére, 70-re nőtt a szakértő oktatók száma. A program résztvevőinek az idei évtől nemcsak arra nyílik lehetősége, hogy elsajátítsák a legújabb oktatási módszereket, hanem arra is, hogy képzőkké válva maguk is segíthessék kollégáikat saját iskolájukban, kistérségükben, régiójukban – valamint az Innovatív Iskolák dedikált mentoraiként.
„Erőfeszítéseink sikerét mutatja, hogy a Microsoft Innovatív Pedagógus Programjához (Microsoft Innovative Educator Expert, MIEE) világszerte már 100 ország több mint 850 iskolájából 4800 tanár csatlakozott, és ez a hálózat évről évre bővül” – hangsúlyozta Merényi Ádám.

Újdonságok erre a tanévre

A Microsoft újdonságokkal is készült a 2016/17-es tanévre: az Office 365 Education részeként elérhető a Microsoft Classroom, a School Data Sync, a Microsoft Forms, a OneNote ink és a Learning Tools alkalmazás. Az Office 365 Education pedig továbbra is ingyenesen használható a diákok és pedagógusok számára.

További részletek a fenti programokról, videóbemutatókkal elérhetőek a hivatalos Microsoft blogon itt és itt.

Forrás: Microsoft

Kapcsolódó tartalmaink

Pedagógusoknak ingyenes a Microsoft Office 365 programcsomag

Segítenek a tanárszerep újragondolásában – Microsoft az oktatásban, interjú Merényi Ádámmal

Innovatív Pedagógus Konferencia Hatvanban – letölthető anyagokkal, a szervezőtől

A többi egyéb Microsoft Innovatív Pedagógus Programmal összefüggő oktatási cikkünk itt elérhető.

Előző cikkIngyenes felfedezési lehetőség a Csodák Palotájában szeptember 23-24-én!
Következő cikkÚjratöltve az Útravaló ösztöndíjprogram 2 tehetséggondozó alprogramja