Kezdőlap jó példák

Könyvsú-go!- Válassz könyvet könnyen!

Az országban egyedülálló kezdeményezésként jött létre a Könyvsú-go, amely egy interaktív, kamaszoknak szóló, nagyon könnyen kezelhető könyvválasztó oldal. Pedagógusoknak és szülőknek is élményt és segítséget nyújt a gödöllői Városi Könyvtár innovációja.

 

konyvsugo 2015-ben nagy sikerrel és pozitív fogadtatás mellett zajlott digitális olvasásfejlesztési játékunk, az Olvasók Diadala. A játékot hosszas előkészítő munka előzte meg, amelynek során már sokat foglalkoztunk a vetélkedő utóéletével. Már az indulás előtt tudtuk, hogy a gyerekek által elolvasott, véleményezett, kreatív feladatok által illusztrált könyveket egy könnyen elérhető, jól kereshető, használható felületen egybegyűjtjük, hogy mások is láthassák a játék eredményét. A feldolgozott anyagok bemutatása mellett a másik és legfontosabb célunk az volt, hogy létrehozzunk egy könyvválasztó oldalt, ahonnan a gyerekek és felnőttek egyaránt olvasnivalót tudnak választani maguknak, illetve 12-16 év közötti kamasz gyerekeiknek. Így jött létre a Könyvsú-go adatbázis, amelyet 2016 januárjában nyitottunk meg.

konyvsugologo

 Egyedülálló könyvválasztó oldal

 

A felnőtt olvasóink körében végzett olvasásfejlesztési munka során egyik fontos lépés volt az, amikor olvasóinkat kértük megarra, hogy különböző formákban készítsenek könyvajánlókat. Ezek megjelentek az épületben, plakátokon, a könyvtár honlapján. Régi elképzelésünket váltottuk való azzal, hogy gyerekeknek szóló könyvválasztó oldalt hoztunk létre, a gyerekek, ezen belül is a kamaszok bevonásával, az ő véleményeikkel. Évek óta gondolkodtunk a formán. Nemzetközi példát ismertünk (http://www.openingthebook.com/whichbook/), de itthon tudomásunk szerint még nem készült ilyen adatbázis. Így mindenképpen fontosnak és időszerűnek éreztük, hogy létrehozzunk egy ilyen oldalt fiatalok számára.

  „12 műfaj könyveit olvasták el…”

Az Olvasók Diadala játék során a csapatok 12 körzetet jártak be, ezzel párhuzamosan 12 műfaj könyveit olvasták el. Ez a 12 csoport meghatározó volt a Könyvsú-go könyvcsoportjainak kialakításában. Némelyik kategóriát úgy gondoltuk érdemes még bontani, így végül1 3 „műfajból” lehet kiválasztani azt, amelyik legjobban érdekli az olvasót.

konyvsugosokkonyv

A könyvek besorolása szándékosan nem a hagyományos zsáner műfajokba történt. Próbáltunk kamasz fejjel gondolkodni: melyek lehetnek azok a témák, témacsoportok, amelyek izgathatják a 12-16 éves korosztályt. A műfajok elnevezése könyvcímekkel történt, így még közelebb próbáltuk hozni a gyerekekhez a meghatározásokat.

Így született a következő 13 könyvcsoport:

 

Alkonyat-                                           misztikus történetek

Állati elmék-                                     állatokkal, állat és ember kapcsolatával foglalkozó könyvek

Az élet játéka-                                 a felnőtté válás problémáiról szóló írások

Családom és egyéb állatfajták   családregények, humoros családi sztorik könyvei

Az éhezők viadala-                         fantasy és a fiatalok körében a legnépszerűbb könyvek csoportja

Kalandos vakáció-                           szünidőre, nyári kalandokkal teli könyvek

Most akkor járunk?-                      romantikus, kamasz szerelemmel foglalkozó regények

Négyen egy gatyában-                                 barátsággal, összetartozással kapcsolatos könyvek

Rossz voltam!-                                 iskolai zaklatás, közösségből való kiközösítés, a „másság” könyvei

Röhög az egész osztály-               humoros, szórakoztató történetek

Sivatagon és vadonban-                              kalandregények

Titokzatos bűntény-                      krimik, nyomozós könyvek

Totál titkos naplóm                        naplók

konyvsugi2Hogyan működik a könyvválasztó oldal?

Az oldal megnyitásakor a bal oldali oszlopban felsorolás szerűen találják a kategóriákat a könyvválasztók. A műfajra lépve egy kis buborékban megjelenik, hogy a téma mit takar.

 Izgalmas válogatás érzelmi és gondolati alapon

A műfaj kiválasztásával párhuzamosan a jobb oldali oszlopban megjelölhető az az érzelem, gondolat, amit még szeretnénk, ha lenne a könyvben. Megható vagy vidám legyen a történet, legyen benne barátság, szerelem, izgalom, erőszak. Elgondolkodtató, esetleg varázslatos legyen a sztori. Ezek a meghatározások megegyeznek azokkal, amiket az Olvasók Diadala játék során az élménylap kitöltésekor a csapatoknak meg kellett határozni. A könyvválasztó oldalon egyszerre több érzelem és műfaji kategória is meghatározható, ettől még izgalmasabba válogatás.

  Különleges könyvek kínálata – kívánságra

A műfaj és az érzelem, gondolat kiválasztása után megkapja az oldalra látogató azon könyvek listáját, amelyek a meghatározott kritériumoknak megfelelnek. Azonban ez nem egy egyszerű lista. A találatokat könyvborító formájában jeleníti meg a program. A borítóra kattintva pedig olvasható egy könyvismertető, a játék során a gyerekek által kitöltött élménylap, amely a könyvről alkotott szubjektív véleményüket, a könyvhöz tartozó értékelésüket is tartalmazza. Ezen kívül láthatóak-a megfelelő ikonra kattintva-azok a kreatív feladatot, amelyeket az Olvasók Diadala során készítettek az adott könyvhöz a csapatok.

    A leghitelesebb forrás: a kortárs könyvtárs

Az adatbázis jelenleg 216 könyvet tartalmaz, de a feldolgozott könyvek száma folyamatosan gyarapszik. Jelenleg közösségi szolgálatos gyerekek „bérolvasnak” könyveket, készítik el hozzá az élménylapokat, amelyekben értékelik a könyveket. A meglévő értékelésekhez lehetőség van véleményt, hozzászólást írni. A cél az, hogy minél többen- a könyvek elolvasása után- írjanak kommentet, osszák meg másokkal olvasmány élményeiket. Az adatbázis nagy erénye az, hogy a könyveket gyerekek ajánlják gyerekeknek, saját szavaikkal mondják el a véleményüket az olvasmányról. Ezáltal a saját korosztályának még hitelesebbé válik a könyvajánló.

Nincs párja a népszerű Könyvsú-go- programnak – pedagógusok, szülők is használják!

Az országban egyedülálló kezdeményezésként jött létre a Könyvsú-go, amely egy interaktív, kamaszoknak szóló, nagyon könnyen kezelhető könyvválasztó oldal. Több fórumon pozitív fogadtatásra talált. Nagyon sok könyvtár, iskolai könyvtár linkelte ki az oldalára, ezzel is felhívták a figyelmet erre az újszerű könyvválasztási lehetőségre. A célunk az, hogy az adatbázis bővüljön, a már benne lévő könyvekhez egyre több hozzászólás szülessen. A Könyvsú-go gyerekek mellett pedagógusoknak, szülőknek is készült, hogy segítséget nyújtson az olvasmányok kiválasztásában.

Megjelent cikkek a Könyvsú-go-ról:

http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvsu-go_valassz_konyvet_konnyen

http://www.regiohir.hu/fejer/probald-ki-sugnak/

http://kulter.hu/2016/03/kulonleges-konyvajanlo-oldalt-inditottak/

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rs4uFaPRU30J:www.irodalmijelen.hu/aggregator/node/contact+&cd=13&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

http://www.muut.hu/?p=17849

http://librarius.hu

http://konyveskucko.reblog.hu/konyvajanlas-gyerekektolgyerekeknek-vagy-kamaszoknak

 

Előző cikkÚjratöltve az Útravaló ösztöndíjprogram 2 tehetséggondozó alprogramja
Következő cikkElsősegélynyújtás az iskolában – ingyenes segítség