Kezdőlap jó példák

Hősök Tere a tanárképzésben is!

Tanárképzés és a tanárok egynapos továbbképzése az egyik megoldás, ahol be tudnak kapcsolódni. Lásd meg az értéket a különböző emberekben! Legyél Te is együttérző és elfogadó! Érezd, hogy a környezetednek szüksége van Rád, és csatlakozz a Hősök Tere Kezdeményezés 30 Napos Kihívásához! Ismert emberekkel és Zimbardo professzor budapesti látogatásával folytatódik a Hősök Tere Kezdeményezés a közöny ellen. Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is vállalta idén a 30 napos kihívást. A kezdeményezés nem mindennapi, de minden napra szóló feladatához idén először cégek, társaságok is kapcsolódhatnak. A közös kutatások után az ELTE-n is elindul a Hősök Tere képzése.

„Mutass példát és tegyél jót másokért 30 napig és nézd meg mi történik Veled és a környezeteddel! Például minden nap dicsérj meg valakit, akire nem szoktál figyelni. Vagy aki olyan, mint egy fogaskerék a gépezetben. Vagy minden nap beszélj egy nálad szerinted nehezebb helyzetben lévő emberrel. Vagy csak mosolyog rá a másokra a buszon, a pénztárnál, stb.”- olvasható a Hősök tere kezdeményezés Facebook-oldalán.

A kihívással egy időben elindul a Hősök Tere képzés az ELTE-n – erről Demetrovics Zsolt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja számolt be a Hősök Tere sajtótájékoztatóján. „Az ELTE már két éve működik együtt a Hősök Tere Kezdeményezéssel, de eddig kizárólag kutatási területen voltak közös projektjeink. A lehetőségeinket most kinyitjuk: tömbösített kurzusok formájában a tanárképzésbe integráljuk a Hősök Tere tréningjeit és a pszichológus hallgatók is megismerhetik azt választható kurzusok formájában” – nyilatkozta a dékán.

in4_3043-fath-peter-20161012
A sajtótájékoztató ill. a Hősök Tere kihívás résztvevői: Horváth Judit, Orosz Gábor, Palya Bea, Al Ghaoui Hesna, Nagy Gergő, Orosz Györgyi, Philip Zimbardo, Fehér Nóra

30 napos kihívás indul újra

Nagykövetként csatlakozott a Hősök Tere Kezdeményezés 30 napos kihívásához több ismert személy: Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián vállalták, hogy egy hónapon át minden nap megtesznek valami olyat, amit eddig nem tettek meg másokért, olyasvalakikért, akikre eddig nem figyeltek annyira, illetve a közösségi felületeiken is megosztják majd a tapasztalataikat. Palya Bea például azt vállalja, minden nap megkérdezi egy idegentől, elfogadja-e tőle, ha énekel neki néhány sort. (Palya Bea Zimbardonak is énekelt egy magyar népdalt, amiről felvétel is készült, Pistyur Veronika jóvoltából. Ezt itt lehet meghallgatni.)

Palya Bea Zimbardonak is énekelt:)
Palya Bea Zimbardonak is énekelt:)

Harcsa Veronika már másodszor vesz részt a kihívásban, vállalva, hogy minden nap megszólít egy idegent, nem feltétlenül a koncertjei után, amikor ez egyszerűbb, inkább a komolyabb erőfeszítést jelentő mindennapokban. „Tavaly ez a kihívás nagyon sokat jelentett nekem. Csak le kell rombolnom azt a burkot, amit magunk köré építettünk a nagyvárosokban. Nagyon várom a kihívást” – mondta az énekesnő. Al Ghaoui Hesna televíziós újságíró szintén minden nap megállít majd egy olyan embert, akivel addig eszébe sem jutott volna szóba elegyedni. „Azért csatlakoztam a Hősök Tere Kezdeményezéshez, mert fontosnak érzem, hogy tegyek másokért és hogy oldjam a közönyt” – mondta. „Elhatároztam, hogy minden nap megdicsérek valakit, aki nem a közeli ismerősöm, mert tenni akarok a közöny ellen”– meséli Nyáry Krisztián.

zimbardokozonseg
A sajtó élénken érdeklődik az esemény iránt

Az október 13-án indult 30 napos Hősök Tere kampányhoz bárki csatlakozhat: magánszemélyeket,  szervezeteket, vállalatokat, baráti társaságokat is erre bátorítanak a szervezők, akik ötletekkel is segítenek a különleges kalandhoz. „Azt javasoljuk például a kihívást vállalóknak, szóljanak egy idegenhez egy kedves szót, vagy elegyedjenek vele szóba, dicsérjenek meg valakit, akivel eddig csak köszönő viszonyban voltak. Az a célunk, hogy a 30 napos kihívás szokása beépüljön a köztudatba és minden évben egyre többen változtassanak berögzött szokásaikon és vegyenek részt a mára országos méretűvé vált mozgalomban. Szeretnénk, hogy minél több ember vegye észre, hogy ami az utcán történik, rájuk is tartozik” – mondja Orosz Györgyi, a Hősök Tere ügyvezetője. „”A világban több országban is alkalmazzák a hétköznapi hősiességre épülő oktatási modellemet. Mind közül messze a magyar kezdeményezés a legátfogóbb és a legeredményesebb. A workshopjaik hatékonysága egyedülálló. Nem beszélve a társadalmi hatásról, amit a képzéseik indítottak el” – ezt már Prof. Philip Zimbardo, a Hősök Tere társalapítója, a hétköznapi hősiesség 6 alapelvének megalkotója mondja.

in4_2912-fath-peter-20161012
Philip Zimbardo

Hogyan csatlakozhat bárki a Hősök Tere 30 napos kihíváshoz?

Akár egyénileg, akár 4-5 fős csapatokban választhat bárki kihívást. A szervezők csak azt kérik, osszák meg élményeiket, tapasztalataikat, érzéseiket és azt a változást, amit elindítottak magukban azzal, hogy másokért tettek. Készíthetnek fotót, rövid videót vagy leírást is az aznapi kihívás teljesítéséről, bármelyik közösségi oldalon megosztva azokat a #30nap #azvagyokamitteszek #hosokterekezdemenyezes hashtaggekkel ellátva.

Fotó: Fáth Péter

Előző cikkInteraktivitás, Kreativitás Tanároknak- IKT– új képzési modul az NJSZT-től
Következő cikkŐszi Pedagógiai Napok – 2016. november 14-18.