A Magonc Alapítvány szervezésében az Erasmus + program keretében Európai Uniós támogatással megvalósult “ Upcycle the World!” projekt módszertana az élményeken és tapasztalatokon alapuló tanulás volt, fő témái közé pedig globális környezeti és társadalmi kérdések, illetve az ezekre adható válaszok és megoldási lehetőségek tartoztak.

A projekt keretében s szervezők egy tíz napos, angol nyelvű tábort hívtak életre, melynek fő témái a fenntartható fejlődés, a terek és anyagok értéknövelő újrahasznosítása (upcycling), valamint a környezeti, társadalmi és gazdasági kihívásokra adható közösségi megoldások voltak.

parlament
A programok során – tapasztalatok megosztásán, interaktív tevékenységeken, gyakorlatokon és játékokon keresztül – sikeres és fenntartható kezdeményezésekre, start-upokra, civil szervezetekre, valamint a fiatalok tudatosságára és aktív állampolgárságára fókuszáltak öt európai ország – Bulgária, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Románia – képviselőinek bevonásával.

Hogyan zajlott ez a gyakorlatban?

tonalsokanviraggal

A kezdeti időszak jégtörő és bemelegítő játékai után a résztvevők kiscsoportokban egy menetleveles játék keretében keresték fel a tábornak otthont adó Gödöllő látványosságait és különböző – mai kor elvárásaihoz igazodva interaktív és okos eszközöket tartalmazó – feladatokon keresztül ismerkedtek meg egymással és a várossal. Ezeken a játékokon keresztül nem csak a környéket ismerhették meg, hanem az angol nyelvtudásukat és a kultúrák közötti kommunikációt is fejlesztették a résztvevők.

szimpla
A nagyvárosi fenntarthatóságot a résztvevők több sikeres kezdeményezést magába foglaló programnapon keresztül ismerhették meg. A belvárosi Szimplakerti Háztáji Piacon töltött délelőtt után a fiatalok a  közösségi kezdeményezés keretében létrejött Szatyor termelői és bioboltban szezonális alapanyagokból készült ebédet fogyaszthattak el. A bolt különlegessége, hogy közvetlenül a termelőtől szerezi be a termékeket, így a vaásárlóknak lehetőségük van megismerni, megérteni, hogy a termelő hogyan termeszti, készíti az élelmiszert.

A projekt szakmai céljait a három napos forgószínpad szolgálta leginkább, aminek keretében a résztvevők három tematikus napon vehettek részt vegyes nemzetiségű csoportokban.

Az Innováció, értéknövelés és újrahasznosítás programon a fiatalok a Fabrika Dizájn Stúdió újrahasznosított bútorairól mesélt a hely egyik alapítója, amit a Cargonomia kezdeményezés követett. A Cargonomia egy hazai startup, melynek célja a teherbiciklikkel való szállítás és közlekedés népszerűsítése. Itt a résztvevők gumibelsőkből készítettek maguknak ékszereket az újrahasznosítás jegyében. A napot a Házikó, fenntartható catering startup zárta, ahol egyben a cég fő termékének, a fenntartható módon készített, Babati bikoert alapanyagaiból is készült ételek kóstolása is megtörtént.

A sok nagyvárosi program mellett sor került a magyar vidék és a természeti értékeink megismerésére is: a forgószínpad második állomása a “Biológiai sokszínűség, fenntartható mezőgazdaság” címet viselte és a Babati bikoert mindennapjaiba kalauzolta el a fiatalokat. Míg a nap első felében játékos feladatokon keresztül ismerhették meg a fenntartható mezőgazdaság fogalmát, addig a délután maguk is önkéntes munkát vállaltak a szezonális zöldséget szedésében, kerti munkákban.

A szakmai forgószínpadot a “Víz, mint minden élet alapja” program zárta, ami Gödöllő vizes élőhelyeire, a Papp Miska forráshoz és a Babati tavakhoz kapcsolódva a víz körforgását és az élővilágot hivatott bemutatni. Az előzőekhez hasonlóan itt is interaktív, élménypedagógiai módszereken keresztül ismerkedhettek a résztvevők a területtel: saját „élőhelyképet” készítettek, becsukott szemmel ismerkedtek a fákkal és megkóstolhatták a friss forrásvizet is.

tonal
Nagy népszerűségnek örvendett a csupán egy okostelefonnal, pár eszközzel és a természeti díszlettel megvalósítható szerepjáték feladat is. A játékban a résztvevők két részre lettek osztva, a csapat egyik fele egy kisvárosba tervezett beruházás vezetőit képviselte, akik egy wellness központot terveznek építeni a kisváros halastavára, míg a másik csoport az ezt ellenző civil társadalom és természetvédők voltak. A fiatalok feladata érvek gyűjtése egy kis videó készítése volt okostelefonnal álláspontjuk képviseletére, ami hallatlanul nagy sikert aratott a tábor teljes ideje alatt, az így született videók pedig akár később oktatóanyagként is remekül újrahasznosíthatóak.

 

hegyekben

A sok szakmai program mellett természetesen jutott idő kirándulásra és utazásra is, a fiatalok az utolsó két napot a Balaton-felvidék természeti és kulturális értékeinek felfedezésével töltötték, az utolsó napon pedig a projekt játékos kiértékelése mellett jutott idő búcsúzkodásra is. A szervezők a tábor szakmai hátterét, illetve egy óravázlatot egy készülő kiadványba foglalnak majd, amely letölthető lesz a Modern Iskola oldalán is.

További információ a Magonc Alapítvány tevékenységéről és projektjeiről itt!

Szerző: Farkas Boglárka

Fotók: Simon Máté

Előző cikkFélidőben a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016
Következő cikk6500 diák internetbiztonsági képzése kezdődik meg a Vodafone Digitális Iskola Programban