Kezdőlap Digitális eszközök

A trollkodástól tartanak leginkább a tinik a neten – és Ön? Letölthető plakát az internetbiztonságról!

Háromból két ember esett már áldozatul az interneten leselkedő veszélyek valamelyikének – hívja fel a figyelmet a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából a Microsoft által készített legújabb, nemzetközi reprezentatív kutatás. Mivel egy-egy ilyen eset komoly és hosszútávú következményekkel járhat, nem árt, ha tisztában vagyunk a kockázatokkal és azzal is, miként védekezhetünk ellenük.

 

Velem úgysem történhet ilyen! – a legtöbben ezzel a mondattal nyugtatják magukat, amikor az internethasználat árnyoldalairól hallanak. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy biztonságérzetünk hamis! 10-ből 7 ember már áldozatul esett a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Ez a legfontosabb tanulsága annak a nemzetközi kutatásnak, amelyet a Microsoft készített Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából. A nemzetközi kezdeményezés – melyhez a Microsoft 2004 óta minden évben csatlakozik – célja, hogy felhívja a figyelmet az internethasználat lehetséges kockázataira és egyben közérthető, használható és hasznos tanácsokat adjon felnőttek és gyermekek számára a veszélyek elkerüléséhez.

A kutatás eredményeit rendhagyó módon mutatatták be, 2017. február 7-én, Budapesten. A délelőtt első részében a Momentán Társulat a 9-11 éves diákok számára élvezhető és befogadható módon dolgozták fel és adták elő a Microsoft 10 tippjét a biztonságos internetezésről. Ezt követően 5. évfolyamos diákok bevonásával, majd szakértőkkel dolgozták fel a témát, a Microsoft nemzetközi reprezentatív kutatásának legfontosabb megállapításai alapján. A felmérés 14 ország bevonásával felnőttek (18-74) valamint gyermekek (13-17) megkérdezésével készült, a kutatás részletes eredményeit az esemény napján publikálta a Microsoft.

A helyszín az IMPRÓ – kreatív töltőállomás, 1066 Budapest, Ó utca 4.- volt.

A kerekasztal szakértői: A műsorvezető , Balázsy Panna mellett balról jobbra: Kiss Imi, Youtuber, GameDay Iroda, Hegedűs Judit, iskola pszichológus, Herman Ottó Általános Iskola, Tószegi Attila, igazgató, Herman Ottó Általános Iskola, Bárdos András, televíziós műsorvezető, egyetemi docens,Grósz Judit, marketing és operatív igazgató, Microsoft Magyarország

Tényleg veszélyes hely a világháló?

A Microsoft globális, 14 országra kiterjedő reprezentatív kutatása (Digital Civility Index, DCI)[1] összesen 17 online veszélyforrást azonosított, amelyek közül egy átlagfelhasználó kettőnek már áldozatul esett. A felmérés azonosította az öt leggyakoribb veszélyforrást is. A „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartalmú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort. 51%-uk személyesen is találkozott az elkövetővel. Minden második ember pedig aggódik az online veszélyek miatt.

Nemcsak a fiatalokat fenyegetik veszélyek

Azt gondolhatnánk, hogy mivel a fiatalok töltenek több időt az interneten, ők vannak leginkább kitéve az itt leselkedő veszélyeknek. Ezzel szemben a felmérés adatai szerint tíz fiatalból hat kerül veszélybe a világhálón, a felnőtteket érintő 7-tel szemben. Míg a felnőtt korosztály elsősorban a kéretlen kapcsolatfelvétel és kéretlen szexuális tartalmú üzenetek miatt aggódik, a fiatalabb korosztály a „trollkodástól” és az online zaklatástól tart leginkább.

Csak az elmúlt évben a világban a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült a veszélyek valamelyikével, ám csak 45 százalék érezte magát elég felkészültnek és magabiztosnak ahhoz, hogy kezelje ezeket a kockázatokat. A válaszadók 52 százaléka nem volt tisztában azzal, hol és hogyan kaphat segítséget az internetes veszélyek kezelésében. Az adatok szerint a fiatalok ugyan technikailag elég képzettek a világháló használatához, de csak kevesen képesek megvédeni magukat az ott leselkedő veszélyektől.

Az internet lehetséges veszélyeiről a Microsoft megkérdezte a legjobb vidéki középiskolák idei rangsorában hatodik helyezett Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium végzős diákjait is[2]. A kérdőívekből kiderült, hogy a tanulók alapvetően biztonságban érzik magukat az online térben, de tisztában vannak az ott található kockázatokkal. A magyar diákok leginkább az adatlopástól, a vírusoktól és a zaklatástól tartanak. A diákok döntő többsége azonban szembesült már a veszélyekkel is. A legtöbben kéretlen megkereséssel, trollkodással és rosszindulatú üzenetekkel találkoztak.

Beszéljünk a következményekről!

Az internet veszélyeit hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni, hiszen azok komoly társadalmi, gazdasági károkat okozhatnak. A felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. A világhálón leselkedő veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, így alvászavarral, stresszel, az iskolai és munkahelyi teljesítmény romlásával, illetve az intimszféránk komoly sérülésével.

Ezt a plakátot érdemes kiragasztani az iskolákban! (A szerk. )

A Microsoft tisztában van a lehetséges veszélyekkel, ezért termékfejlesztései során olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Windows 10 családbiztonsági beállítás funkciója. Ez a fejlesztés a gyermekek és a fiatalok védelmét szolgálja azzal, hogy a szülők számára követhetővé és kontrolálhatóvá teszi a tartalom fogyasztást. Ezen felül az operációs rendszer része a tűzfal, a vírusok és a kémprogramok elleni védelem.

„Gyakorló anyaként, és egy vezető infokommunikációs vállalat vezetőjeként nagyon örülök, amikor egy ilyen rendhagyó eseménnyel felhívhatjuk a figyelmet a biztonságos internetezés fontosságára, valamint a Microsoft 10 pontjára és tippjére, ami gyakorlati tanácsokkal segíti a gyermekeket és felnőtteket” – emelte ki az eseményen Grósz Judit, a Microsoft marketing és operatív igazgatója. „Azért, hogy az internet biztonságosabb és barátságosabb hely legyen, ahol udvariasan, emberségesen viselkedünk, a Biztonságos Internet Napja elemeként közösségi kihívást kezdeményezünk, és arra bíztatunk mindenkit, hogy ismerjen meg és alkalmazzon négy egyszerű és nagyon fontos elvet az online térben. A kezdeményezéshez a #challenge4civility és az #Im4digitalcivility hashtagek használatával lehet csatlakozni”

 

[1] Digital Civility Index report – a Microsoft nemzetközi, 14 országban 13-17, valamint 18-74 évesek körében végzett reprezentatív kutatása

[2] A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium végzős diákjainak válaszai alapján: 2017-02-06

 

Előző cikkÚj, ingyenes interaktív foglalkozásgyűjtemény a biztonságos internetezéshez
Következő cikkHat tipp, hogy könnyebb legyen az élet – pedagógusoknak is!