Kezdőlap hírmozaik

    Arany János versek megzenésítve, menő klippel – A rab gólya

    A Margaret Island nevű magyar alternatív popegyüttes tagjai a 24.hu-n megjelenő új klipjükben Arany János A rab gólya című versét dolgozták fel az Arany János Emlékév keretein belül. A dal további Arany-feldolgozásokkal CD-n is megjelenik az Arany Lemezen. A 24.hu cikkét közöljük.

    A klip legmeghatározóbb eleme az a mesebeli vizuális világ, amit a stáb a Margaret Island rajongóival közösen teremtett meg: a zenekar felhívására ezernyi hajtogatott papírmadár érkezett a lelkes közönségtől.

    Papírral dolgozni mindig nagyon inspiráló, bár a méretek miatt azért itt voltak nehézségek, például a majdnem kétméteres óriásmadarat meghajtogatni két ember számára is izgalmas kihívás volt. A fák elkészítése több napot vett igénybe, a rajongók által készített több száz papírmadár órákon át tartó fellógatásában pedig szinte az egész stáb részt vett. Amikor összeállt a díszlet, a világítástól igazán életre kelt és elkezdett működni

    – mondta Bobor Ági látványtervező.

    A jelenleg is zajló Engedd, hogy szabad legyek turnénk a szabadság témakörét járja körbe, így esett épp erre az Arany János versre a választásunk

    – indokolták a zenekar tagjai, a klip rendezője, Cibulya Nikol pedig hozzáteszi: mivel a vers is a szabadság hiányáról és az az iránti vágyról szól, ezért a természettől elszakadva, de mégis egy újfajta természetet teremtve akarnak beszélni arról, hogy mit jelent a szabadság, ha azt nekünk magunknak kell megkreálni.

    Miért pont Arany?

    Kétszáz éve, március 2-án, Nagyszalontán született Arany János, egyik legjelentősebb költőnk. Az Arany János 200 Emlékévre az NKA Cseh Tamás Program meghirdetett egy pályázatot, melyre alkotó kedvű fiatalok jelentkezhettek, hogy a költő személyiségét és művészetét bemutassák az általuk képviselt művészeti ágon keresztül. A CD-n és digitálisan is megjelenő „Arany Lemez”-en a Margaret Island mellett még közreműködnek: YOULÏ (Horányi Juli), Hangácsi Márton, Baron Mantis, a Tha Shoudras, a The Immigrants, az  InFusion Trio, az Uzipov, a Drastik Putto, a Csillag Kórus és a Face’n’Base együttesek.

    Forrás: Molnár Dávid, 24.hu

    Előző cikkJó a hajad, elestél? – Nyelvi agresszió és hatása
    Következő cikk7 dolog, ami miatt érdemes online játékot bevinni a tanterembe