H
199 nap van hátra a tanévből. 2015. november 28., 10:25 - Stefánia
Az oktatás bővülő forrásait emelte ki a köznevelésért felelős államtitkár a jövő évi költségvetés május 29-ei parlamenti vitájában, míg az MSZP béremelést javasolt a felsőoktatásban dolgozóknak, a Jobbik pedig  több pénzt  a szánna a tornatermek és uszodák építésére.
H
Gazdaság-munka  Czomba: a munkaerő száma és képzettsége a legfontosabb a gazdaság számára       Nagykanizsa, 2014. november 20., csütörtök (MTI) - A magyar gazdaság fejlődésének legnagyobb lehetősége a megfelelő számú és minőségű munkaerő megléte, hiánya azonban gátolhatja a fejlődést a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiaci és képzési államtitkára szerint.
Hoffmann Rózsa szombati budapesti sajtótájékoztatóján a tanév első félévét értékelve kiemelte: a tanítás rendben zajlott, és elindult az a folyamat, amelynek célja és eredménye, hogy a pedagógusokat a társadalom megbecsülje, és olyan helyzetbe hozza, hogy a bérük méltó legyen ahhoz a felelősségteljes munkához, amelyet végeznek. Felidézte a pedagógus-előmeneteli rendszer indulását, amelynek keretében a pedagógusok 80 százaléka 40-80 ezer forintos béremelést kapott. Ez az első lépés, januárban ezt újabb követte a minimálbérhez kapcsolódva, 8-10 ezer forintos összeggel.
Aki átmegy a vizsgán, magasabb besorolásba és fizetési kategóriába, az úgynevezett Pedagógus II. kategóriába kerülne, míg jövőre mindössze kétezren kerülnének a szakma csúcsát jelentő „mesterpedagógus” fokozatba. Ők alkotnák a későbbi minősítésekhez szükséges szakértői gárda derékhadát; ezért számukra még gyorstalpalókat is szervezni kell, amihez uniós támogatást remél a kabinet.
Az EMMI kormány számára készített előterjesztés címe: „A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról, valamint a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról”. A dokumentumot Béresné dr. Dunai Gyöngyi főosztályvezető-helyettes, Thaisz Miklós politikai tanácsadó és dr. Madarász Hedvig vezető főtanácsos készítette.
Tegnap reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor úgy nyilatkozott, a következő egy évben „szeretnék elindítani” a programot, hogy rendeződhessen a tanárok bére. A modell bevezetése már jó ideje csúszik, tavaly októberben derült ki: a Matolcsy György által bejelentett megszorítások miatt a törvényben rögzített életpályamodell elindítását és az ezzel párhuzamos béremelést 2013-ról 2014-re halasztják. A bejelentést nagy felháborodás kísérte, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a sztrájkkal fenyegetőző pedagógus-szakszervezeteknek azt ígérte, szeptembertől mégis igyekszenek emelni a fizetéseket.
„A pedagógus életpálya-rendszer elvben kifejleszthető, de az ilyen nagy, bürokratikus, besorolásokon alapuló rendszereket olyan helyeken kezdték el alkalmazni a 70-es, 80-as években, ahol az állam képes volt több évtizedes költségvetési stabilitást biztosítani az oktatásnak. Így minden szereplő biztos lehetett benne, hogy honnan indul, és a karrierje közepére, végére hova juthat el.
„Elfogyott a pénz”, „előbb látni akarja a kormány a féléves hiányadatot”, „nincs kidolgozva részleteiben az életpálya, most ébredtek csak rá az elmaradásokra”, „talán későbbi elbocsátásokat készítenek elő ezzel” – a hvg.hu által utolért fideszes oktatáspolitikusok is csak találgatni tudtak Balog Zoltán bejelentéséről, mely szerint a pedagógus életpályához tartozó béremelést 2017-ig kitolják.
A Nemzeti Pedagógus Kar éppen arra ad lehetőséget, hogy a pedagógusok saját maguk által megalkotott etikai kódex alapján, maguk választotta képviselőik körében dönthessenek fegyelmi és egyéb ügyekről. A Kar létrehozásával tervezhetővé és átláthatóvá válik a pedagógusok létszáma, megoszlása és szakos eloszlása, és garantálhatóvá az országosan egységesen magas színvonalú munkavégzés. De az ezt meghaladók teljesítményének elismerésére is lehetőség nyílik majd.
Az új pedagógus-életpályamodellt a tervek szerint ősszel bevezetik - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Hoffmann Rózsa.
A hétfőn nyilvánosságra hozott Széll Kálmán 2.0 több fejezetben is foglalkozik a közoktatással és a felsőoktatással. Ebben rengeteg ellentmondást és a szokásos tévhitekre épülő tanokat olvashatjuk, általában elkenve a konkrét számokat, intézkedéseket. Néhány konkrétumot azonban találtunk a dokumentumban. Például azt, hogy nem túl optimista a terv a pedagógus életpályamodell bevezetésének időpontjával kapcsolatban.

Oldalak