Kezdőlap SNI

Különleges gyerekek és pedagógusok – sikeres bemutatkozás ? (70 + fotóval!)

Több száz gyerek, több tíz pedagógus, sok-sok- ázsiai arcvonású - turista, néhány- nyúzott arcvonású - újságíró, és egy drón. Valamint hatalmas elszántság, hónapokig tartó szervezés és kiváló előkészítés -mindez kellett ahhoz, hogy a május 24-i budapesti látványosan és remek hangulatban telt. De mit is szeretnének a gyógypedagógusok? és hogyan tudnak segíteni, módszertani nevelési tanácsot adni a "többségi" iskolák pedagógusainak? És viszont?

korusinteget A szokatlan és rendhagyó eseményhez illő időjárási körülmények fogadták a résztvevőket: a hajnali, igazán kivételes nyárias, villámlós zivatar és felhőszakadás után sötét felhők fenyegetőztek ugyan az égen, de a főváros kb. 20 intézményéből érkező  pedagógusok és a gyerekek bizakodva és lelkesen formázták felsorakozva az S, N, I betűket..A gyerekek között voltak láthatóan-hallhatóan „mások”:  kerekesszékesek,  Down-szindrómások, beszédképtelenek – és voltak másként  különlegesek…A pedagógusok és a gyerekek is lehetőség szerint egyenpólóban, egyen sapkában érkeztek, az iskolák nevét büszkén viselve magukon. (Az iskolák listáján hamarosan közöljük!)  Mindenki derűsen, fegyelmezetten várta a kórus énekét, miközben vállukra vett kamerával operatőrök, mikrofonos rádiósok cikáztak a tömegben, riporterek kérdezgették a szülőket, diákokat, pedagógusokat, és persze  turisták fotózkodtak a gyerekekkel.. Majd felreppent egy drón, amit a gyerekek szakszerűen azonosítottak is:)
kerekesszékesVolt kisfiú, aki a kerekesszékében ülve tablettel rögzítette az eseményeket, volt, aki fényképezett, de a legtöbben „jelen voltak”- tapsikolva, mosolyogva – a tudósító ennyi vidám embert hétköznap egy esős délután még nem látott:)
Közben felsorakozott a kórus, a gyógypedagógusokból álló tiszta hangú, lelkes csapat.
Aztán felcsendült a kórus dala.., hidegrázós-felemelő-megható-örömteli hangulatot teremtve:
„Arra születtünk, hogy mégse dobjuk el hitünket” (Az Adamis Anna -féle Arra születtünk dal szövege ld. korábbi cikkünkben!)
korusirmaA dalt kongadobok, csörgődob és gitár kísérte, és főleg, a tömeg körbejárása:).
A profi módon kitervelt koreográfia szerint a résztvevő gyerekek és pedagógusaik körben járva újra- és újra a kórushoz értek, az őket rögzítő kamerák tehát mindenkit láthattak:)
Az örvénylő-forgó tömeg végig mosolygós és vidám volt, úgy látszott, hogy mindenki elkötelezetten volt jelen.
A figyelemfelhívásnak is szánt esemény tehát láthatóan beváltotta célját. Vagy mégsem? Ezt persze majd a későbbi események, kommunikáció fogja bizonyítani.
itengetosokA körülbelül 5-7 perces forgatag után a karnagy befejezésre intette a kitartóan éneklőket (innen is tisztelet ezért a kb. 30-szor elénekelt remek kis dalért..!), és a közben felemelkedett drónnak integettek a részvevők.
A tömeg fegyelmezetten elvonult, a riporterek örömmel és (szerintem felkészülten) beszélgettek a Down-kóros kislány-résztvevővel és a kerekesszékes fiúval is.
downkislany2Lapunk elérte a rendezvény szervezőit, a fővárosi gyógypedagógiai intézmények vezetőinek csoportjából néhány szereplőjét, köztük Schmelh Júliát, a Móra Ferenc EGYMI vezetőjét (Kispest), akiktől a pedagógusokat segítő információkat sikerült szerezni, többek között az utazó gyógypedagógusok által tartott tudásmegosztásról, a pedagógusokat a gyerekek integrációjában segítő módszertani előadásokról és a nagy sikerű érzékenyítő foglalkozásról és annak folytatásáról, a jelentkezési lehetőségekről.., ha vannak..Ezt szintén egy következő cikkben tesszük közzé!

Megszólalnak a gyógypedagógusok

A szervező pedagógusok közül Balázs Ágnes még az esemény előtt így nyilatkozott:

A megmozdulásunk célja az, hogy láthatóvá tegyük a gyógypedagógiai intézményeket, a bennük nevelkedő gyermekeket. Felhívják a figyelmet arra, hogy különbözőek, ezért másképp is kell gondolkodni róluk. Balázs Ágnes gyógypedagógus lapunkhoz eljuttatott egy közleményt, amit az SNI-s tanulókat befogadó, fejlesztő, oktató fővárosi intézmények vezetői közösen fogalmaztak meg. A közlemény itt olvasható, részlet belőle:“Felhívjuk a figyelmet pl. akár a törvényhozásban, akár a finanszírozás tekintetében különleges figyelmet kell kapnunk, hiszen különleges szolgáltatást nyújtunk. Megmutatjuk, hogy sokan, sokfélék vagyunk és színes kínálatunkkal sok társadalmi problémára többféle megoldást kínálunk.
Az eseményről készült fotóK:Fülöp Hajnalka/Moderniskola.hu
A Google fotók között érhetők el.(A képek minősége miatt megértést kérünk.*)

További részletek:

http://moderniskola.hu/2016/05/ilyen-meg-nem-volt-villamcsodulet-fovarosi-gyogypedagogiai-intezmenyek-600-tanulojanak-reszvetelevel/

Cikkeink folyamatosan frissülnek!

Keresse és kövesse a moderniskola.hu -t a Facebook-on is.

*Köszönjük. Ugyanitt menő fényképezőgépek használtan is leadhatók:)
korusinteget
Előző cikkOrszágos kompetenciamérés az iskolákban 2016.
Következő cikkKözépiskolás feltalálók – kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak