Kezdőlap határtalanul

ERDÉLYI KÖNYVTURI – a Könyvkultúra híre

Kedves kezdeményezésről számol be a Székelyhon című internetes újság. A kiadvány szerint az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete könyvturit, azaz afféle használtkönyv börzét tart Erdély számos nagyvárosában. 

MEGJELENT: 2017. augusztus 30. | SZERZŐ: Gergely András

Forrás: http://konyvkultura.kello.hu/egypercesek/2017/08/konyvturi

 

Kolozsváron már három alkalommal tartott könyvturit, ezek sikerén felbuzdulva szeretnék több városra is kiterjeszteni a rendezvényt: Szilágysomlyón, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is megszervezik.
– Előzményként könyvgyűjtést szerveztünk, Csíkszeredában egy hónaposat, Kolozsváron két hónapig tartott a gyűjtés. Ott nagyon sok érdeklődő volt, bementek az emberek, kiválogattak nekik tetsző könyveket és meglepődtek azon, hogy ingyen elvihetik – magyarázta László Tímea, az esemény egyik szervezője. Tegyük hozzá: a szervezők szerint bármennyi könyvet el lehet ingyen venni és az is elvihet könyveket, aki nem hozott, a lényeg az, hogy minden könyv megtalálja a helyét valakinek a könyvespolcán.
A csíkszeredai gyűjtés augusztus másodikától 31-éig tart – a Nagymama Cukrászda (Szabadság tér 13. szám), Grund (Petőfi Sándor u. 38. szám), Renegade Pub-ba (Piac utca 1. sz.) lehet bevinni olyan könyveket, amelyekre már nincs szüksége valakinek. Ez idáig mintegy ötszáz könyv gyűlt össze, többnyire szépirodalmi művek.
Csíkszeredában már most szombaton összegyűlhetnek a könyvbarátok a Szakszervezetek Művelődési Házában. A rendezvény érdekes programja lesz az élőkönyvtár, amely keretében az olvasók „kikölcsönözhetnek” egy személyt egy rövid időre, hogy „lapozgassa”, azaz beszélgessen vele. Meghívottként jelen lesz Kozán István újságíró, a Csíki Hírlap főszerkesztője, Roseti Bruno fotós, valamint Miklós Réka, gyergyószentmiklósi író. „Csíkszeredában ismertebb személyeket hívtunk. Kolozsváron volt például pincér és portárs meghívottunk, és egy cigány is – ő kérte, hogy így hirdessük – akikkel szóba lehetett állni” – mondta el László Tímea.

Előző cikkEMMI: előnyösebb lesz a Határtalanul! Program
Következő cikkSzakmai Tanévnyitó 2017. Budapest -A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései