Kezdőlap Digitális eszközök

Digitális mesekönyv -a BOOKR Kids közelebb került a pedagógusokhoz

Mesébe illő sikereket ért el egy digitális alkalmazás, a gyerekkönyveket újragondoló, eddig nem létező, forradalmian új megoldással kifejlesztett BOOKR Kids. Az okoseszközökön használható applikáció a jövő tanévtől egy speciális pedagógiai-módszertani csomaggal lesz jelen az általános iskolákban. A különleges mesekönyvvel megismerkedni vágyók most pályázati forrásból is elérhetik a színes programot.

 

Mesébe illő sikereket ért el egy digitális alkalmazás, a gyerekkönyveket újragondoló, eddig nem létező, forradalmian új megoldással kifejlesztett BOOKR Kids. Az okoseszközökön használható applikáció a jövő tanévtől egy speciális pedagógiai-módszertani csomaggal lesz jelen az általános iskolákban. A különleges mesekönyvvel megismerkedni vágyók most a Digitális Oktatás Konferencián és Kiállításon (DOKK) személyesen is kipróbálhatják, és pályázati forrásból is elérhetik a színes programot.

 

A gyerekkönyveknek mindig is volt egy varázslatos hatása: azokon át egy világon belüli „másik világba”, egy különleges birodalomba lehet átlépni, a képek, betűk, a szavak ereje által. Egy hazai fejlesztésű alkalmazás megismerésével új fogalmakat kell alkotnunk a „gyerekkönyv”-ről, hisz az immár egy alkalmazásként is megjelenhet okoseszközeinken. A BOOKR Kids alkalmazás megjelenése óta sikert sikerre halmoz, egyre több gyerekhez és pedagógushoz, szülőhöz jut el. A szeptember  29-30-án Budapesten zajló Digitális Oktatási Kiállítás és Konferencia idején megtekinthető és ki is próbálható volt az interaktív mesekönyv. Aki szeretné elérni, annak jó hír hogy pályázhatóvá vált az applikáció, aminek részleteiről ezt írja  a BOOKR Kids Facebook-oldala:

„ Óriási hírünk van! Úgy tűnik, egy álom válik valóra: a BOOKR Kids a jövő tanévtól egy speciális pedagógiai-módszertani csomaggal lesz jelen az általános iskolákban – a szövegértés fejlesztéséért megálmodott különleges alkalmazás a Digitális Jólét Program támogatásával jött létre és már idén pályázható az Intézményi digitális fejlesztési terv (VEKOP, EFOP) keretein belül. ”

A BOOKR Kids elérhetőségek

https://bookrkids.com/iskolaknak

https://www.facebook.com/bookrkids/

 

Mire jó a mese?

„A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, a rítust, amivel le lehet zárni egy mozgalmas és eseménydús napot. Ám a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.” (Kádár Annamária)

 Papíralapú könyvek digitális verziói – milyen is ez? 

  A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ oldalán a programról ez olvasható:

„A mobiltelefonon vagy tableten egyaránt futtatható BOOKR Kids alkalmazás olyan interaktív mesekönyveket, verses meséket, verseket és mondókákat tartalmaz, amelyek a magyar nyelv és irodalom kerettanterv (1–4. évfolyam) ajánlásában, illetve az olvasókönyvekben is szereplő művek és a szépirodalmi, illetve az oktatási kánon részét képező papíralapú könyvek digitális verziói. Minden interaktív hangoskönyv  gazdagon animált, és olyan képességfejlesztő játékokkal van kibővítve, amelyek támogatják a szövegértést. Így teljesen új köntösben jelennek meg olyan klasszikus és modern művek, mint a Vuk, a Vackor, a Janikovszky-mesék vagy A kiskakas gyémánt félkrajcára.A hangos felolvasás funkció be- és kikapcsolható. Az ajánlott művek táblázata letölthető.

Könyvek listája a BOOKR Kids-en

 

„A szövegértés alapja a készségszintű olvasás kialakítása. Ehhez is segítséget nyújt a BOOKR Kids Mesetár, mely speciális módon segíti az olvasástechnika fejlesztését. A beállítható olvasástempó és szótagolási hozzásegítheti a tanárokat ahhoz, hogy a tanulók képességeinek megfelelően, egyénre szabott megoldásokkal támogassák az olvasástanulást – a szótagoló olvasástól a folyamatos olvasásig –, valamint az olvasástechnika részképességeinek a kialakulását. A választható hangos felolvasás funkció segítségével a Mesetár a hallás utáni szövegértés fejlesztésére is alkalmas. A negyven klasszikus és modern mese, vers és mondóka mindegyikéhez játékos feladatsorok készültek. A szövegértést és az olvasási készség szempontjából fontos részképességeket fejlesztő interaktív feladatok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tanulók játékosan adjanak számot az olvasott szövegek megértéséről.

Mit „tud” a BOOKR Kids?

Milyen eszközökre van szükség?

„ Az alkalmazás használatához mind a tanulók, mind a pedagógusok számára személyenként egy-egy, az internetre kapcsolódni képes táblagép vagy mobiltelefon szükséges. Az alkalmazás használata nem igényel folyamatos internetkapcsolatot, azonban a könyvek letöltéséhez, a felhasználói adatok hitelesítéséhez és a naplózásához szükséges.

 

Hogy működik a program?

„Minden gyerek saját felhasználói fiókjával és jelszavával lép be a rendszerbe, majd a profiljának megfelelő tartalmat kapja. Ezen adatok szinkronizációjához is szükséges az internetkapcsolat. A gyermek tevékenységét az alkalmazás offline módban is naplózza, majd internetkapcsolat esetén szinkronizálja a központi szerver felé. Az Android (legalább 5.0) vagy iOS (legalább 9.0) operációs rendszerű, a pályázati felhívásban elvárt mű- szaki paramétereknek megfelelő eszközök képesek az alkalmazás futtatására. „

Mivel segíti a pedagógusokat a program?

„ Támogató szolgáltatások

A pedagógusok számára kialakított online platform egy moderált fórumfelületet biztosít az egymás közötti tapasztalatcsréhez. Ügyfélszolgálat (help desk szolgáltatás). Időszakos konferenciák, ahol az oktatók megoszthatják tapasztalataikat, illetve az akkreditált képzésen túli, a BOOKR Kids által havonta szervezett webináriumok.

 

Honnan tölthető le?

„Az iPhone-okra, iPadekre és androidos készülékekre is elérhető BOOKR Kids egy digitális Mesetár, amelyben már több mint 200 interaktív mesekönyv található.

Forrás: ITT”

Ajánlott irodalom:

  • Boldizsár Ildikó: Meseterápia (Mesék a gyógyításban és a mindennapokban)
  • Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
  • Kádár Annamária: Mesepszichológia (Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban)

 

 

Előző cikkArany János- est – bemutatkozik a Kelló Kódex Kulturális Központ
Következő cikkMédiahasználat a gyerekeknél: több szó esik erről az iskolában, de miről is?