Kezdőlap hírmozaik

    Játékos kódolás micro:bit-ekkel az NJSZT és az ELTE T@T labor támogatásával

    Egy egyszerű, könnyen megtanulható programozási eszközt, a micro:bit -et lehet megkapni egy időre az NJSZ Közoktatási Szakosztálya és az ELTE T@T - háló és segítségével. A két kis méretű eszköz használati lehetőségeiről, a két LED-es kütyü, Robi és Bori "útjáról" szól a cikk, amiből online webinárium, letölthető segítség és számos inpsiráció is elérhető.

     

    Örömmel jelentjük, hogy most már minden feltétel adott ahhoz, hogy két darab, 10-10 micro:bitet tartalmazó csomagunkat (Robit és Borit) elindítsuk egy kis országos botorkálásra! – olvasható az ELTE T@T laborja oldalán, 

    „A BBC micro:bit egy kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal (iránytű, gyorsulásmérő, fényérzékelő), LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával. Az eszközt egyszerűen használható, grafikus blokknyelv segítségével is programozhatjuk, hasonlóan a Scratch környezethez.”

    Várjuk azon iskolák jelentkezését, akik ki szeretnék próbálni az oktatásban a micro:biteket.

     

    A kezdeményezésünk célja, hogy a BBC micro:bit eszközt (ha csak átmeneti használatra is),  minél több iskolába eljuttassuk, hogy a diákok játékos programozási/kódolási tevékenységeken keresztül megismerhessék, kipróbálhassák az eszközben rejlő lehetőségeket, ezzel is fejlesztve az informatikai gondolkodásukat.

     

    „A botorkálási szabályai

    Az NJSZT Közoktatási Szakosztály “micro:bit1 (Robi)” és “micro:bit2 (Bori)” csomagjának eszközeit a közoktatásban résztvevő iskolák térítés mentesen vehetik igénybe, kölcsönözhetik.

    A kölcsönzést iskolánként egy kijelölt kapcsolattartó kezdeményezi, aki vállalja, hogy

    • a postán kapott csomagot átveszi, ellenőrzi annak tartalmát;
    • a micro:bit eszközt felhasználja az oktatásban (tanóra, szakkör, egyedileg meghirdetett délutáni foglalkozás, projektnap, stb. keretében);
    • 2 hét elteltével (a szervezők által megadott) soron következő iskolának postázza;
    • a foglalkozások eredményeit (pl. fotók, példa alkalmazások) megosztja a T@T háló facebook oldalán (http://fb.me/tethalo), vagy facebook azonosító hiányában elküldi a tetlabor@inf.elte.hu email címre.

     

    Az eszközökért a kölcsönző felek anyagi felelősséggel tartoznak.”

    Tovább a szabályokra és feltételekre IDE kattintva. 

     

    Jó kódolást kívánunk mindenkinek az NJSZT Közoktatási Szakosztályának, valamint az ELTE T@T laborjának nevében!
    Dr. Abonyi-Tóth Andor, Pluhár Zsuzsa, Dr. Turcsányi-Szabó Márta

    Bemutatkozás:

    Magunkról

    NJSZT Közoktatási Szakosztály

    A szakmai közösség az informatika és a közoktatás egyéb témaköreit művelő tanárok számára hivatott fórumot biztosítani az informatika oktatási kérdéseiben való együttműködésről: az IKT tantárgyi és extrakurikuláris lehetőségeivel való megismertetésük és segítésük révén. Játékos vetélkedőket, versenyeket, összejöveteleket és fórumokat szervez, amelyek az ismerkedés mellett az aktivitást is elősegítik. Közreműködik hazai és nemzetközi szakmai szervezetek munkájában.

    Elnök: Pluhár Zsuzsa

    ELTE T@T Labor

    A T@T a Tanulást (digitálisan)elősegítő Technológia, az angol TEL (Technology Enchanced Learning) kifejezésből származik. Az ELTE T@T labor az Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszékén belül jött létre és hivatásának tartja az élményalapú tanulási környezetek meghonosítását az oktatáson belül. Ennek érdekében fejti ki oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységeit a legfrissebben megjelenő technológiák alkalmazásával. Célunk, olyan innovatív informális tanulási installációk felállítása, amelyek lehetnek akár a formális tanulás eszközei is, de alkalmasak más környezetben (például múzeumokban) is az érdeklődés felkeltésére és a felfedezés élményének átadására.

    Vezető: Dr. Turcsányi-Szabó Márta, egyetemi docens

    Tagok:

    • Dr. Abonyi-Tóth Andor, egyetemi adjunktus
    • Pluhár Zsuzsa, egyetemi tanársegéd
    kapcsolódó cikkek:
    Előző cikkIskolák jelentkezhetnek az ingyenes VándoRobot Programba
    Következő cikkHogyan lehet meghekkelni a tanítást?