Kezdőlap Digitális eszközök

Elkezdődött a kódolás hete – vegyen részt és nyerjen 150 000 Ft értékű oktatást segítő eszközt

Október 7. és 22. között kicsit mindenki programozóvá válhat az európai Code Week projekt magyarországi programjainak köszönhetően. Pedagógusoknak, diákoknak is számos ingyenes képzés, bemutató, játék és egyéb aktivitás segít megismerni a programozást, barátságos módon közel hozni a szakterülethez az embereket, kiemelten a gyerekeket, tanárokat is. Ezekből szemezgettünk.

 

fotó: ivsz.hu

A program keretén belül máris több webinárium (vagyis oline szeminárium) vált elérhetővé, melyek olyan izgalmas programozási témákat járnak körül, mint például, hogy a Minecraft nevű diákok körében közkedvelt kreativitást és térlátást fejlesztő játékban hogyan tudunk hatékonyabban építkezni, kódszerkesztő segítségével. Azt is megtudhatjuk továbbá, hogyan lehet a programozás alapvető lépéseinek elsajátítását összekötni humán tanórák témáival.

Lehet-e programozással szövegértést fejleszteni?

Elérhető webináriumok:

Kódvadászat

2017. október 14-én szombaton 11 és 13 óra között világszerte sor kerül az úgynevezett Kódvadászat játékra (Code Hunt), amely az olaszországi Urbinoi Egyetem fejlesztőinek munkája. A geolokációs játékban résztvevő csapatok QR-kódokat keresnek meg és azokat beolvasva kapnak egy a kódolással kapcsolatos kérdést a Telegram nevű alkalmazáson keresztül. Ahhoz, hogy a játék hazánkban is élvezhető legyen, olyan

önkéntes pedagógusok jelentkezését várják a szervezők,

akik kijelölik a játék helyszíneit és kihelyezik a QR-kódokat. Mindehhez természetesen segítséget is nyújt a program, a Kódvadászat játékok létrehozói számára webináriumot hirdetnek 2017. október 11-én 20 órától (jeletkezés az alábbi űrlapon név, telefonszám és település megadásával)

További információk: itt.

Iskolák versengése

Azok az iskolák, könyvtárak és pedagógusok, melyek/akik 2017. október 7. és 22. között minél több diákot, szülőt, tanárt érnek el, elnyerhetik a EU Code Week legaktívabbaknak járó díját és ezzel a programozást oktató eszközök egyikét! Minden olyan eseménnyel lehet pályázni, amit az iskola a programozás hetében az EU Code Week zászlaja alatt szervez.

 A nyeremény 150 000 Ft értékű oktatást segítő eszköz is lehet

A pályázatokra 2017. október 22-ig lehet jelentkezni online formában, a később megjelenő űrlapokon, de ne feledjék, a pályázat feltételeinek való megfelelésről már korábban gondoskodni kell. A Code Week keretein belül lebonyolított eseményeknek  minél több résztvevővel, dokumentált formában kell lezajlania, amit az iskola honlapján képekkel, videókkal kell alátámasztani.

További információk: itt.

Tippek játszva tanuláshoz

A Code Week Hungary honlapján hasznos linkeket találunk arra az esetre, ha szeretnénk ugyan részt venni a programban, de nem igen tudjuk hogy fogjunk neki a dolognak. Rengeteg hasznos linket gyűjtöttek össze, melyek olyan oldalakra vezetnek minket, ahol ahhoz kapunk segítséget, vagy eszközt, hogyan vezessük be játékosan diákjainkat a programozás világába. Ezek a tartalmak többségében magyar nyelven is elérhetőek és valóban

szórakozássá varázsolják a programozás száraznak tűnő témáját diákjaink számára.

Az említett oktatóanyagokat itt gyűjtötték össze. Jó szemezgetést!

Forrás: ivsz.hu

Előző cikkIngyenes képzés : IKT a projektpedagógiában
Következő cikkHogyan legyünk digitálisan ellenállóbbak a kihívásokkal szemben?