Kezdőlap jó példák

November 12. a Szociális Munka Napja

Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánítja. Ezen a napon ráirányítjuk a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat. A kormány minden eszközzel igyekszik elismerni azt a munkát, amelyet a szociális,  a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szolgálatokban dolgozó munkatársak felkészülten, elkötelezetten és magas szakmai színvonalon végeznek. Ők ma fáradhatatlan és nélkülözhetetlen munkásai annak, hogy a magyar társadalom  befogadó, összetartó és a nehézségekkel küzdő emberekkel szolidáris közösség legyen. Ma nekik mondunk köszönetet.

A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg mintegy 93 ezren dolgoznak. A kormány kiemelt célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat. A munkatársak megbecsülésének legfontosabb eszköze a béremelés, 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal fog emelkedni az ágazatban a 2013-as bérekhez képest, az átlag bruttó bér a szociális szférában 2017-re 212 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra nő. Emellett a dolgozók megbecsülésének jele a Szociális Munka Napjának munkaszüneti nappá nyilvánítása is.

Az idei évben a szociális szakma régi vágya teljesült azzal, hogy egymilliárd forinttal támogatja a kormány az ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését. A támogatás révén szupervíziót, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartanak országszerte, amelyeken a következő három évben 15 ezren vesznek majd részt, egyenként 7 alkalommal, 30 órában. Megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja, erre 12 milliárd forintot fordít a kormány. A projekt célja, hogy visszaadjuk a szakma rangját, elősegítsük a munkatársak megbecsülését és önbecsülését, valamint biztosítsuk a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak.

A következő öt évben pedig összességében 400 milliárd forintot szán a kormány a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer fejlesztésére.

Forrás: EMMI

Előző cikkMi az a felhő alapú informatika és a GRID? Jó tudni rovat..
Következő cikkErasmus+ nemzetközi partnertalákozó a Rákosmenti Csicsergő Óvodában