Kezdőlap Digitális eszközök

Szép Új Világ? – Mit várhatunk a digitális forradalomtól és hogyan készüljünk fel rá diákjainkkal?

A mesterséges intelligencia már mindennapjaink része. Korábbi cikkünkben Kerékfy Pál világított rá az összefüggésekre, sokan olvasták a jelenünk-jövőnk érdekes leírását. Most ezt folytatjuk, hisz a világ rohamosan változik, de vajon miben más ez a mostani ipari forradalom a korábbiakhoz képest? Hogyan képes a mai 40 éves „X” generáció mindezzel lépést tartani? A mindannapi életünket érintő fejlesztések, újdonságok közül melyiket kövessük kiemelt figyelemmel, ha szeretnénk diákjainknak releváns választ adni arra, mit is érdemes tanulniuk a versenyképesség eléréséhez? Slamovits Tibor üzleti intelligenciával és big data megoldásokkal foglalkozó szakember cikke.

Négy tinédzser gyermek él körülöttem és bizony sok alkalommal felmerül a kérdés, hogy

mit tanuljanak a sikeres jövő érdekében, hogyan készüljenek fel a legjobban a jövőben várható változásokra?

Egy dolgot biztosan állíthatok, a gyorsuló technológiai fejlődés olyan változásokat hoz, hogy nem csak nekik, de a mai 40 éves „X” generációnak is komolyan kell adaptálódnia a következő évtizedekben!

Mit tanuljunk? Fotó: pixabay.com

20 évet töltöttem el többek között olyan nagy technológiai cégeknél, mint az IBM, EMC és Microsoft, jelenleg az Oraclenél üzleti intelligenciával és big data megoldásokkal foglalkozom.* A cikkben szeretném megosztani a magánvéleményemet az elkövetkezendő időszakról. Természetesen nem vagyok jövőbe látó, a jövőt nem is lehet megjósolni.

*A szerző bemutatkozása a cikk végén olvasható. A szerk.

De ha követjük a technológiai fejlesztéseket és kutatási irányokat, akkor elég biztosan lehet előrelátni sok változást, legtöbb esetben az is látható ezek a fejlesztések milyen változásokat hozhatnak az elkövetkezendő 20-30 évben.

Jelen cikk a Mesterséges intelligenciával foglalkozó sorozatunk 2. része. Az elsőt, Kerékfy Pál írását ITT olvashatják!

A cikkben bemutatom miért más ez az ipari forradalom, mint az eddigiek. Milyen munkahelyeket veszélyeztet az intelligens technológia, kitérve nemcsak az alacsonyabb képzettségűekre, de a magasan kvalifikált szakemberekre is. Legvégül pedig arról lesz szó, véleményem szerint hol vannak azok a területek és iparágak, amelyekbe a változások ellenére is megéri invesztálni, és milyen képességek segíthetnek át a sikeresen a változásokon.

A robotoké a jövő? Fotó: pixabay.com
Miért más ez a technológiai forradalom, mint a többi?

 

Az ipari forradalmak közös tulajdonsága, hogy a technológiai fejlődés hatására nő a termelékenység, amely feleslegessé teszi a munkaerő egy részét. Viszont ezzel párhuzamosan egyben új munkalehetőséget is teremt az így felszabadult munkásoknak. Mezőgazdasági forradalomnál az emberek beköltöztek a biztosabb megélhetést kínáló városokba és elszerződtek ipari munkásnak. Majd az ipari forradalomnál a gyári munkások a szolgáltató szektorba vándoroltak. Minden alkalommal a munkaerő rugalmasan reagált a változásokra tovább képezte magát és megtalálta a saját helyét az új világban. Folyamatosan nőtt a termelékenység, a többlet eredmény egy része fizetésként a munkások zsebébe vándorolt, így gazdagítva a középréteget.

Egyes szakmákra mindig szükség lesz. Vagy mégsem? Fotó: pixabay.com

Az egyik nézet szerint a jelenlegi digitális ipari forradalomnál sem lesz ez másként. A digitalizáció segítségével tovább lehet csökkenteni a költségeket, tovább javul a hatékonyság és ezzel további nyereség növekedést várhatunk. A munkavállalók megint tovább képzik magukat és a robotok mellett új típusú munkahelyek jönnek létre, ami felszívja a feleslegessé vált munkaerőt és végső soron mindenki megtalálja a helyét.

Az én véleményem szerint pont az a különbség a számítógépek, majd a mesterséges intelligencia színre lépésével, hogy olyan mértékben lehet majd kiváltani az emberi munkát amely, alapjaiban veszélyezteti a munkahelyek nagy részét és az így megtermelt többletnyereség nem is vándorol vissza a dolgozókhoz, hanem csak elmélyíti társadalmi különbségeket és gyakorlatilag eltörli a középréteget.

Természetesen a mesterséges intelligencia, amely valóban minden tekintetben felveszi a versenyt az emberrel, jelenleg még nem létezik. Sokan úgy gondolják, a mesterséges intelligencia soha nem is fogja tudni felvenni a versenyt az emberi faj összetettségével. Talán az „intelligenciája” egyes esetekben összemérhető lesz vele, de kreativitásban, érzelmi és spirituális értelemben soha nem lesz hozzá fogható. Én is úgy gondolom, hogy ez utóbbiak megvalósítása még nagyon messze van.

De az is világosan látszik, hogy a Moore törvény1, az egyre gyorsuló internet és az egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló digitális adat segítségével a mesterséges intelligencia – későbbiekben MI – exponenciális sebességgel okosodik, és hamarosan ennek az exponenciális fejlődési görbének a meredek szakaszába érünk!

 

Hol tart ma ez a digitális fejlődés?

 

Aki fogékony a technológiai újdonságokra lehet, hogy velem együtt tudja sorolni azokat az újdonságokat, amelyek pár éve még a sci-fi világában voltak csak elképzelhetők.

Emlékszem diákkoromban, a C-64-en futó sakkprogramok verhetők voltak egy-egy jobb sakkozónak. Persze az egészen más volt, mint a mostani világ, egy egészen apró memóriával és processzorral rendelkező számítógép állt csak rendelkezésre. A gép néhány lépést értékelt ki előre és próbálta a legjobb következő lépést kiválasztani. Minél erősebb fokozatra állítottuk a gépet, annál több időre volt szüksége a következő lépés kiszámítására.

Sokáig elképzelhetetlen kihívásnak tűnt a legjobb sakkozók legyőzése, de ez a tézis is hamar megdőlt. Úgy gondolom akkor és ott valami végérvényesen megváltozott, amikor először beigazolódott, lehetséges, hogy egy gép legyőzhet egy embert.

Az IBM által fejlesztett Deep Blue 1997-ben győzte le Garri Kaszparovot és azóta ezen technológiák megállíthatatlanul fejlődnek tovább. A jelenlegi mesterséges intelligencia képességekkel felvértezett számítógépek ellen esélyük sincs a mai legnagyobb sakkmestereknek, de a sakknál sokkal bonyolultabb Go sem foghat ki már rajtuk. Akit érdekel mélyebben a téma, javaslom a Google Alpha Zero Deep Mind2 projektjének a tanulmányozását. Sőt ezeket a MI képességeket gyakorlatilag bárki felhasználhatja fejlesztéseiben, hiszen a legnagyobb gyártók – Amazon, Microsoft, Oracle – mind-mind már felhőből elérhetővé tették ezeket az eszközöket.

Amikor a gép legyőzi az embert. Fotó: pixabay.com

Persze ha az MI Sakkban vagy Go-ban legyőzi a nagymestereket, még nem jelenti automatikusan, hogy elveszi a munkánkat? De MI segítségével rohamtempóban terjednek azok a technológiák, amelyek képesek kiváltani számos ember munkáját.

A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány példát, amelyek már ma is veszélyeztetik az állásainkat:

  • Önvezető autók: Talán napjaink egyik legjobban felkapott témája, lassan már mindenki elfogadja, hogy hamarosan megvalósul. Én inkább úgy fogalmazok, ha a törvények lehetővé teszik, akkor a technológián már nem múlik a bevezetése. Persze még néhány évnek el kell telnie, hogy mindezt olcsón és hatékonyan meg tudjuk tenni, de ez a fordulópont a gyors fejlődés miatt hamar bekövetkezik. Persze a törvényi szabályzás – például ha balesetet okoz az automata pilóta, ki fogja fizetni a kárt? – még évekre visszavetheti a technológia terjedését. Megjelenésekor viszont könnyen belátható, hogy óriási hatással lehet a sofőrök foglalkoztatására. Autóbusz, teherautó vagy taxisofőrök ezrei veszíthetik el a munkájukat. Nem mellékesen óriási hatással lehet az eladott autók számára is, hiszen az automata autók bérlése megreformálhatja a jelenlegi autóbirtoklási és vásárlási szokásokat és súlyos csapást mérhet a gyártókra is.
  • Önkiszolgáló vagy automata pénztárak: Talán már mindenki látta a nagy hipermarketekben az önkiszolgáló pénztárakat. A jelenleg bevezetett rendszereket sokan nem érezzük még tökéletesnek, de a modernebb verziója már ma is rendelkezésre áll. Egy példát már láthatunk az Amazontól8, – a hetekben adták át a boltot hivatalosan – ahol csak megfogod a kiválasztott terméket és kisétálsz vele az üzletből, minden mást rábízhatsz a rendszerre!
  • Készétel Pizza/Hamburger/Ital készítő automata9: Talán az egyik legalapvetőbb várható technológia, ami szerintem hamar közel fog kerülni hozzánk. Igaz itt nem is annyira az intelligencia, mint az automatizáció ára, amely visszafogta egyenlőre a elterjedését. Úgy vélem a következő években indulnak ezen automata eszközök a terjedése, elsősorban a legnagyobb Franchise láncoknál.
  • Kontakt center automatizáció: Kisebb országokban nagyobb biztonságban érezhettük magunkat, mivel nyelvi korlátok eddig komoly fejtörést jelentettek a nagy nemzetközi cégeknek. Mind a telefonvonalak minősége, mind a rendelkezésre álló erőforrások nem tették lehetővé a real-time szöveg konverziót, majd a gyors válaszadást. De a nyelvi korlátok eltörlése küszöbön áll. Gyors lépésekben halad a minőségi nyelvfordítás és nyelvhasználat. Érdemes megnézni a Google8 fordítóját micsoda utat járt be az elmúlt években és mennyivel szebb mondatokat készít már magyarul is. Ez pedig az azonnali fordítás lehetőségével illetve a felgyülemlett adatok felhasználásával lehetőséget teremt egy teljesen automatikus kontakt center létrehozására. Rohamléptekben fejlődik a beszéd – írás (speach-to-text) konverzió is. Az üzenetküldést és válaszadást programokkal helyettesítő megoldások, az un. Chat Bootok már ma is léteznek, hamarosan nagy változást fognak okozni. A fiatalabb generáció megszólítása ill. kiszolgálása ezen a csatornán sokkal egyszerűbb, hiszen szívesebben használják mint a hagyományos hang csatornákat. Ez pedig jelentős automatizációra, így munkaerő spórolásra fog adni lehetőséget.
  • Ipari robotok, gyártás: A listából nem maradhat ki a klasszikus gyártó robotok által okozott felfordulás. Ebben az egyik élenjáró példa a Tesla, az új modelljeit emberi kéz érintése nélkül gyárakban szeretnék gyártani. Nagyságrenddel kevesebben dolgoznak már most is a Tesla gyáraiban, mint a hasonló nagy gyártók csarnokaiban. Ez pedig nagy sebességre kapcsolja valamennyi autógyár robotizálási fejlesztési részlegeit.

A fenti példák elsősorban egyszerűbb „betanított munka” jellegű munkaköröket jelentett, de mi a helyzet a komolyabb tudást jelentő jelenleg szellemi pozíciókkal? Vajon az elmúlt években hol kezdte ki a technológia a magasabb szaktudást igénylő állásokat?

  • Informatikusok: Az automatizáció a folyamatos költségcsökkentés igénye és a munkaerőhiány egyszerre kényszeríti ki az egyre automatikusabb MI-vel rendelkező szoftvereket. Amelyek önkiszolgáló módba az „üzleti egységek” számára is használhatók, gyakorlatilag klasszikus IT erőforrások nélkül. Természetesen az IT szakemberek még sokáig keresettek lesznek de a „betanított” legalacsonyabb dolgozóknál, pl. alacsony szintű támogatói pozíciók, adatrögzítés, egyszerű kimutatások területén már elkezdődött az csökkenés3.
  • Ügyvédek: Még nem arról van szó, hogy a bíróságokon emberszabású robotok védik az vádlottakat. De egy angolszász precedens alapú jogrendszerben a Big Data és AI típusú megközelítés komoly veszélyt jelent a frissen diplomázottakra4. Az USA-ban már elkezdték használni a legújabb fejlesztéseket és MI segítségével keresik meg precedenseket, illetve ügyvédi tanácsadásban is megjelentek a robotok5.
  • Újságírás: Elsőre meglepőnek hangzik, de ez a technológia bizony már nem is annyira új. A legegyszerűbb terület a sport hírek automatizálása, hiszen ott nagyobb mértékben a száraz tények gyors írása a cél mintsem irodalmi mélységek vagy esszék megjelenítése. Az USA-ban még ha nem is publikálják sűrűn a sport oldalak, de igen elterjedt ez a technológia6. Persze más területek sem, mint a pénzügyi, vagy gazdasági terület sem fogja elkerülni az automatizációt. Persze a mai AI technikák rohamos fejlődése ennél komolyabb akár esszé hosszúságú anyagok írását is lehetővé teszik7. (A moderniskola.hu anyagait 100 %-ig emberek írják, és ez még sokáig így is marad. Minden változásról tájékoztatjuk a kedves olvasóinkat, de a terveinkben csak humán erőforrás bővülés szerepel, gépesítés, robotizáció nem:) A szerk.)
Önjáró fűnyíró. Fotó: pixabay.com
Mégis így milyen területekbe érdemes befektetni?

 

Végeláthatatlanul lehetne sorolni a digitalizáció által érintett szakmákat, illetve területeket.

Az IT / mesterséges intelligencia mindenhova beteszi a lábát. Természetesen az intelligencia fellegvárai, mint orvoslás vagy oktatás sem maradhat érintetlen.

A felforgató technológiák nem csak egyes iparágakat, hanem a teljes gazdasági és társadalmi berendezkedésünket fogja megváltoztatni. A kérdés persze hogy mikor és milyen ütemben, hiszen rengeteg lassító tényező hátráltatja a terjedését, elég csak a meglévő jogi és adózási környezetekre gondolni, amelyek nem tudják értelmezni az új digitális világot.

Ennek ellenére természetesen vannak olyan területek, amelyekre érdemes odafigyelni, mivel hosszú idő fog eltelni mikorra a robotok teljes egészében ki tudják őket válltani. Véleményem szerint a következő iparágak, szakmák azok, amelybe érdemes befektetni, tanulni.

Nem kizárólagosan, és nem fontossági sorrendben, véleményem szerint érdemes tanulni, figyelni:

  • Energetika, Energia ipar: Az új technológiák különösen a MI, de a nagyszámú IoT (okos hálózatra kapcsolt eszközök) is hatalmas energia igénnyel rendelkeznek. Még rengeteg kiaknázatlan terület van, nagyon sok az újdonság, – pl. a napokban is bejelentett távtöltéses akkumlátorok10 – kritikus a miniatürizáció, miközben az zöld energia is egyre fontosabb. Nagyon érdekes terület, magasan képzett mérnökök, kutatók kitűnő területe lesz. Épp úgy, mint a zöld energiatermelés, napenergia vagy egyéb tiszta erőművek.
  • Környezetvédelem: Nem kell hosszan magyarázni, mindig nagyon fontos lesz, szabályok szigorodnak és az autó ipar megreformálása után jönni fog a többi terület. Épületek, hulladék hasznosítás, otthoni és kisméretű hulladék hasznosítok.
  • Egészséggondozás, orvoslás: Talán az egyik legnagyobb terület, ráadásul itt a legmagasabb képzettségűektől a nővérekig minden területen növekvő hiány mutatkozik. Ráadásul a lelki terhelés, allergiák, elhízás, mind-mind komoly lehetőségeket és növekvő piacot mutat.
  • Élelmezés, mezőgazdaság: Világszinten növekvő népesség, és a mezőgazdaság gépesítése egyre több magasan képzett szakember munkáját fogja igényelni. Továbbá az igazán értékes ’kézműves’ élelmiszerek értéke a fejlődő logisztikai és értékesítési lehetőségekkel kiegészítve, egyre nagyobb értéket fog képviselni. Ma még csak az a természetes, hogy reggel a piacon meg tudom venni az 1000km-re lévő kikötő tegnap esti fogásából származó friss halat. De a sokkal jobban eltartható pl. holland kézműves sajtokról vagy más hústermékekről le kell mondanom. Várhatólag ebben is nagy változások lehetnek és további növekedés várható a magas minőségű élelmiszerek piacán.
  • Informatika ill. IT iparági specializációval. Persze mindenki sulykolja, ha biztos megélhetést akarsz, akkor tanulj IT-t. Igen a jó programozóra, adattudósra, hálózati és biztonsági emberekre sokáig szükség lesz. De úgy vélem, nem kell elfeledni a jó IT érzékkel rendelkező embereknek azokat a területek, ahol az IT-t valamelyik fejlődő iparággal ötvözve tanuljuk és specializálódunk! Különösen az itt felsorolt iparágak IT-val ötvözött területeire gondolok. Biotechnológia, Ipari autómatizáció, orvosi informatika rengeteg még megreformálható és fejlődő terület, ahova az IT még csak most fog belépni és felforgatni a piacot.
  • Minden terület, ami finommechanikai kézügyességet igényel: Várhatóan még sokáig szükség lesz – sőt jó ideig még fel is értékelődik ez a munka – ügyes igazán és jól képzett szakmunkásokra minden területen. Hiszen az egyedi és kézműves dolgok még sokáig értékesek lehetnek.
Energiában a jövő. Fotó: pixabay.com
Konklúzió:

Várhatóan mi is, de a gyermekeink bizonyosan olyan változásokat élnek meg, amelyekre talán még soha nem volt példa a történelemben. Elég megemlíteni a Mesterséges intelligencia mellett a nanotechnológiát, 3D nyomtatást, kiterjesztett valóságot, emberi agy-számítógép kapcsolatot, nem beszélve a szingularitásról11, amely eljövetele az exponenciálisan gyorsuló fejlődés miatt aligha kétséges. Úgy vélem az előttünk álló kihívások ellenére is van lehetőségünk nemcsak felkészülni, hanem adaptálódni a várható időszakhoz. A legkritikusabb érték pont az adaptáció és a gyors tanulás képessége lehet. Adaptáció alatt pedig nem csak a változások elfogadását és hozzájuk való alkalmazkodás értem, hanem elsősorban önmagunk megváltoztatásának a képességét! Hiszen szüleink még egy életen keresztül egy cégnél dolgoztak, mi már 5-10 munkahelyen dolgozunk, de a gyerekeinknek már valószínűleg egyszerre lesz több munkahelye, vagy párhuzamos projektje, és a teljes világra kiterjedő munkaerőpiaccal kell szembe nézniük, mint versenytárs. Különösen előnyben lesznek az olyan munkavállalók, akik nyitottak, mobilisek és jól használják, illetve hamar tanulják meg az új technológiákat. A folyamatos tanulás és önképzés képessége minden eddigieknél fontosabb lesz. Ugyanakkor az is látható, hogy az eddigieknél nagyobb lehetőség áll a vállalkozók előtt, ezért a vállalkozói képességek felértékelődnek különösen az új iparágakban, hiszen a technológiák teljesen eltörlik az országhatárokat, így egy forradalmi fejlesztés a teljes világpiacra ki tud lépni, és már nem leszünk beszorítva egy Magyarországnyi piacra!

Nagyon bízom benne, hogy az eddig számos alkalommal bizonyított páratlan matematikai, fejlesztési és feltalálói képességei a magyar embereknek a következő időszak felgyorsult fejlődéséből is jelentős részt fognak tudni kihasítani!

 

A szerző, Slamovits Tibor bemutatkozása:
Slamovits Tibor

Mérnök informatikusként végeztem, elsősorban értékesítéssel foglalkoztam az elmúlt 20 évben olyan nagy IT gyártóknál mint az IBM, EMC, Avaya és a Microsoft. Jelenleg az Oraclenél dolgozom, szakterületem a Big Data, Analitika és Üzleti intelligencia rendszerek, mindezt regionális szinten Baltikumtól az Adriai országokig. Így van szerencsém együttdolgozni a legérdekesebb ügyfelekkel mindenféle piaci szegmensből. Legizgalmasabb technológiának jelenleg a blockchain-t és a rá épülő új digitális világot tartom!

Magánéletemet elsősorban a feleségem és a négy tínédzser gyermek tölti ki, de itt sem maradhat el a technológia, kimondottan early adopter vagyok, így reggel Alexát kérdezem meg, hogy milyen az időjárás, és ha tehetem GreenGo-val csapatom!

Javasolt irodalom:

Martin Ford: Robotok kora – Milyen lesz a világ munkahelyek nélkül?

Ian Pearson: A HOLNAPOD – Így élsz 30 év múlva

Raymond Kurzweil: A szingularitás küszöbén

Megatech: Technology in 2050

 

Linkek, Referenciák:

1: Moore törvény: https://www.hwsw.hu/hirek/53856/moore-torveny-jubileum-intel.html

2: Alpha Zero: https://index.hu/tech/2017/12/08/uj_sakknagymestere_van_az_emberisegnek_egy_gep/

https://pcworld.hu/pcwlite/alphago-zero-40-nap-alatt-3000-evet-tanult-a-google-fele-mesterseges-intelligencia-238893.html

3: IT leépítések, átszerveződések: https://index.hu/tech/2017/12/29/oriasi_verengzes_jon_india_it-iparaban/

4: https://www.cnbc.com/2017/02/17/lawyers-could-be-replaced-by-artificial-intelligence.html

5: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3589795/Your-AI-lawyer-IBM-s-ROSS-world-s-artificially-intelligent-attorney.html

6: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3668837/Your-days-numbered-sports-writer-Associated-Press-using-AI-write-Minor-League-Baseball-articles.html

https://www.wired.com/2012/04/can-an-algorithm-write-a-better-news-story-than-a-human-reporter/

7: https://www.theguardian.com/technology/2015/jun/28/computer-writing-journalism-artificial-intelligence

8: http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/amazon-go-supermarket-no-checkouts-uk-launch-not-pay-online-a7749541.html

9: Példa fordítás: https://translate.google.com/#en/hu/The%20most%20experienced%20team%20in%20Big%20Data%20arena%20now%20developing%20a%20great%20product%20to%20combine%20the%20power%20of%20Big%20Data%20and%20Blockchain.%20This%20is%20really%20unique%20project%2C%20I%20do%20support%20for%20sure!

10: https://www.engadget.com/2017/12/26/fcc-approves-first-wireless-power-at-a-distance-charging-syste/

11: https://hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3giai_szingularit%C3%A1s

 

Előző cikkMMM díj – Matheidesz Mária Minőségi Díj – A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete ismét díjazza a kiemelkedő diákok és tanárok erőfeszítéseit
Következő cikkHogyan épül fel a digitális intelligencia? A TÉR / IDŐ blog most bemutatja..