Kezdőlap jó példák

Milyen a menő munkahely – Skype-on „jöttek” az érdekes előadók az osztályfőnöki órára

A rendkívüli szombati iskolai taníłtási napon kreatívan oldotta meg Novák Károly, innovatív pedagógus, hogy legyen is tanítás, meg ne is: rendhagyó osztáyfőnöki órára hívott mai magyar munkavállalókat, akik saját karrierjükről, munkahelyi körülményeikről, életpályájukról beszéltek a diákoknak és a diákokkal! A technológia ebben is segítette őket, a beszámoló alapján bárhol szervezhető ilyen óra..! Szeretettel és érdeklődéssel várjuk a további jó gyakorlatokat!

 

Iskolánkban idén a pályaorientációs napot minden osztály a saját elképzelései és igényei alapján szervezhette meg. Felvetettem a hetedikeseimnek az ötletet, hogy mi lenne, ha Skype-on hívnánk be az osztályunkba olyan vendégelőadókat, akik a saját szakmájukról mesélve bepillantást engednének a munkahelyi mindennapjaikba. A gyerekeknek tetszett az ötlet, így elkezdtem szervezni a virtuális találkozókat.

Több lehetőség után végül 3 előadóval sikerült időpontot egyeztetnünk.

Reggel egy kis ráhangoló beszélgetés után izgatottan vártuk az első előadót, aki Csucska Péter volt, a Lexmark Magyarország ügyvezető igazgatója. Igazán élvezetes előadásában mesélt nekünk arról, hogy milyen készségekkel kell rendelkezniük a mai munkavállalóknak és mire számíthatnak a munka világában a ma még iskolapadban ülő gyerekek. Megerősítést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy többek között fontos a programozás, az informatika, a nyelvtanulás és az együttműködés képessége. Érdekes volt hallani arról, hogy milyen tudás fontos egy multinacionális cég dolgozójának. Az előadás után a gyerekek kérdéseket tettek fel az előadó mindennapi munkájával kapcsolatban is, amire szintén érdekes (és az előadó profizmusának köszönhetően sokszor nagyon szórakoztató) válaszokat kaptunk.

A következő két előadónk a gazdaság egész más szegmenséből érkezett hozzánk. Mindketten a közeli, ceglédi székhelyű Ecseri Kft-nél dolgoznak.

Oláh Zoltán mérnökség vezető projektmenedzser a termékfejlesztés folyamatába vezetett be minket. Az autóiparral kapcsolatos példái jól érthetők voltak és nem csak a fiúk, hanem a lányok figyelmét is lekötötte az érdekes előadás.

Gyeneiné Hortobágyi Annamári a logisztika alapvető feladatait mesélte el nekünk. A munkafolyamatok bemutatása után részletesen megismerhettük egy átlagos hétköznap munkahelyi tennivalóit, így a gyerekek pontosabban el tudták képzelni, hogy mit is csinál egy logisztikus szakember.

Természetesen még nagyobb élmény lett volna, ha ezek a beszélgetések a munkahelyeken zajlanak le, azonban egy délelőtt alatt nem tudtunk volna elmenni Budapestre és Ceglédre, így e virtuális utazás segítségével azonban nagyon sok élménnyel és hasznos információkkal gazdagodhattunk a pályaorientációs napunkon.

Novák Károly

A Microsoft Innovatív Pedagógus közösség tagjaként már két éve veszek részt az általam tanított gyerekekkel a Skype-A-Thon-on, így már viszonylag „gyakorlott” Skype-olóknak tartjuk magunkat. Mivel igyekszem kihasználni a technika adta lehetőségeket a tanórák során, úgy gondoltam, hogy az eddig szerzett tapasztalatokat osztályfőnöki órán is tudom majd hasznosítani.

Kedves Olvasóink!
várjuk az Önök jó gyakorlatait,  jó példákat, módszertani, projektötleteket, megvalósított tanórák, programok leírását, amivel pedagógustársaiknak segíthetnek. Kérjük, ha ilyen témájuk van, jelezzék az info kukac moderniskola..hu n, felvesszük Önökkel a kapcsolatot. Köszönettel: A moderniskola.hu szerkesztősége
Előző cikkMiért és hogyan lehet németül vicceket tanulni?
Következő cikkKözel 10 000 újabb tanintézményhez jut el hamarosan a Kiss Kata Zenekar ingyenes kiadványa – Interjú a zenekar énekesével