Kezdőlap hírmozaik

    Miért ragyog kéken a Szabadság-szobor?

    2007 december 18-án, az ENSZ jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra amely tízmilliókat érint a földön. Milyen események támogatták az idei világnapot és hogyan segíti hazánkban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) az autista emberek és családjainak érdekvédelmét?

    Autista gyereket nevelő családok és autista felnőttek segítése

     

    „A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek, köztük az autisták életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban.”- nyilatkozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

    Április 2-át 2007. december 18-án nyilvánították az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy a társadalom figyelmét az autizmus spektrumzavarra irányítsák.

    Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a fogyatékos személyekre, és biztosítani kívánja az élethelyzetük javításához szükséges eszközöket. Éppen ezért minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek segítségével sem az autista gyereket nevelő családok, sem az autista felnőttek nem kerülnek elszigeteltségbe.

     

    „Semmit rólunk, nélkülünk”

     

    A „semmit rólunk, nélkülünk” elv érvényesülésének egyik fontos eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek közötti aktív, partneri együttműködés, melynek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működtetése, ami lehetőséget teremt a fogyatékos személyeket képviselő civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a fogyatékosságpolitikai döntések meghozatala előtt véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozók felé. A testület az elmúlt időszakban rendszeresen ülésezett, minden esetben államtitkári és más kormányzati vezetői részvétellel.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) között folyamatos párbeszéd és intenzív együttműködés zajlik. Az AOSZ tagja az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsnak, valamint az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testületnek, ezen bizottságok munkáját segítve ajánlásokat, észrevételeket fogalmaz meg.

    Az együttműködésnek köszönhetően számos fejlesztés indult, amelynek hasznát veszik az autizmussal élők és családtagjaik. Az Autisták Országos Szövetsége 2016 novemberében kormányzati támogatással autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek nyitott hat információs központot országszerte, emellett a szervezet egy 450 millió forintos, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból finanszírozott projekt keretében autistáknak készít infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazást.

    Az Autisták Országos Szövetségének költségvetési támogatása 2010 óta évről évre emelkedett. 2010-ben 40 millió forint, míg 2018-ban több mint másfélszer ennyi, csaknem 62 millió forint támogatást kapott.
    Ragyogj kéken!

     

    Az autizmus világnapján, a Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte kék fényben világítanak meg ikonikus épületeket, mint például a londoni Big Ben, vagy  a New York-i Empire State Building. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kék színbe öltöznek az épületek.

    Az autizmus világnapja alkalmából kék fénnyel megvilágított budapesti Szabadság-szobor 2018. április 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

     

    Forrás: MTI, EMMI, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, Autisták Országos Szövetségét (AOSZ)

    Előző cikk20 játékos feladat tojásokkal – Kreatív ötletek – újrahasznosítás, tanítás másként
    Következő cikkA világhálóba keveredett tanár – Avagy mit tehet a digitális világba vetett pedagógus – Interjú Veszelszki Ágnessel