Kezdőlap hírmozaik

    Már 9 iskolában járt a Készpénzkímélő Iskolák program – Még 5 intézményben várják őket (x)

    A fizetéssel járó adminisztráció csökkentése, a fizetési folyamatok felgyorsítása és a pénzügyi szemléletformálás a célja a 2018-ban indult Készpénzkímélő iskolák programnak. A Mastercard Europe kezdeményezésére, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte szakmai támogatásával megvalósuló mintaprojekthez eddig 14 iskola csatlakozott, amelyekbe 19 banki fizetési terminált telepítettek, és már több ezer diák és szülő döntött az elektronikus fizetések mellett. Képgaléria az eddigi eseményekről és információk a projekt folytatásáról.

    A Készpénzkímélő iskolák program részeként online felületek kialakításával, alkalmazásával és POS-terminálok telepítésével elektronikusan lehet intézni például az étkezések vagy kollégiumi díjak befizetését, a tankönyvfizetést vagy az iskolai büfés vásárlásokat. A készpénzkímélő fizetés előnye, hogy csökkenti a pénzforgalom költségét, de emellett kiemelten fontos szerepe van a pénzügyi tudatosság növelésé­ben is. A mintaprojekt felmérése szerint a középiskolás diákok 47 százalékának már van bankszámlája és bankkártyája, de még mindig sokan csak a készpénz felvételére használják a plasztikot. Februárban edukációs kampánnyal és az országos Pénz7 program idején induló roadshow-val folytatódik a Készpénzkímélő iskolák mintaprojekt. A részt vevő iskolák diákjai projektnapokon és pályázatokon ismerhetik meg az elektronikus fizetési megoldásokat és szerezhetnek ismereteket a személyes pénzügyekről a 2018–19-es tanévben. 

     

    A roadshow eddigi állomásai

    Készpénzkímélő Iskolák Roadshow idén már 9 iskolába látogatott el. Az intézményekben a diákok megtudhatták mik a legkorszerűbb fizetési megoldások, hogy mire figyeljenek ha már egyedül gazdálkodnak a pénzükkel és hogyan válasszanak bankszámlát. A Roadshow állomásain a The Biebers énekesei is megosztották tapasztalataikat és, hogy milyen helyzetekben jött jól nekik, hogy nem csak a készpénzre kellett hagyatkozniuk. A roadshow első állomása a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziuma (Február 27.) volt.

    Ezt követően a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumába (Február 28.) látogatott el Puskás Peti és Ekanem Bálint, akik elmesélték, hogy hatott az életükre a hírnév és, hogy szerintük milyen pénzügyi döntéseket érdemes meghoznia egy fiatalnak.

    Március 1-én a Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába látogatott a program.

    Március 4-én a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma fogadta a The Biebers énekeseit.

    A Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma március 7-én tanulhatott és bulizhatott a program keretein belül.

    A turnéból Győr se maradhatott ki, ahol  március 11-én a Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói ismerhették meg a készpénzmentes életmód előnyeit és természetesen a The Biebers is a húrok közé csapott.

    A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban március 21-én látogatott el a program.

    A Debreceni SZC Bethlen Gábor Szakgimnáziumban március 28-án közös énekléssel és vonatozással ünnepelték a projekt megérkezését.

    A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma április 4-én láthatta vendégül a Készpénzkímélő iskolák programot.

     

    És ami még hátravan…

    A fenti képek bármilyen leírásnál jobban tanúskodnak arról, milyen volt a hangulat a program eddigi állomásain. De lássuk hova látogat még el a Készpénzkímélő iskolák program!

    • Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium (Április 11.)
    • Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Április 16.)
    • Óbudai Árpád Gimnázium (Április 17.)
    • Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Június 13.)
    • Tóth Árpád Gimnázium Június 14.

    Forrás: Készpénzkímélő IskolákKészpénzkímélő Iskolák Facebook

    Előző cikkBódis: idén ősztől is ingyenesen kapják a tankönyvet az 1-9. évfolyamos diákok
    Következő cikk„Haladok előre. Nincs megállás.” Interjú Balatoni József, „Jocó bácsival”