Kezdőlap heti kitekintő

    Amikor Mátyás király posztját egymillióan lájkolják

    Mindig izgalmas és főleg szellemes kísérlet a jelenkor vívmányait alapul véve régi dolgokat, régmúlt időket értelmezni. Ilyen vívmány lehet a beszélt és írott nyelv korszerű változata vagy egy olyan kommunikációs felület, mint a ma használatos közösségi oldalak egyike. Mielőtt elábrándoznánk arról, mi mindent lehet kihozni a lehetőségből, gyorsan közlöm, hogy Wylie Overstreet Világtörténelem facebook-ra hangolva című könyvével már elég sokat kihozott belőle. A legnépszerűbb közösségi oldal nyelvén mesél a történelem ismert eseményeiről, alakjairól.



    kép forrása

    Történelem a Facebook nyelvén
    Talán több is látták olvasóink között így nyár elején a Facebookon azt a vicces posztot, hogy „Kiírtam a facebookos oldalamra, hogy ma éjjel nyitva hagyom a szobám ablakát. Ezt 459 ezer szúnyog lájkolta, 236 ezer osztotta meg saját oldalán és 455 ezer jelezte, hogy részt kíván venni az eseményen.” 
    Az is lehet, hogy Wylie Overstreet író egy ilyesféle poénból, mémből vette az ötletet, hogy saját honlapján mutassa be a világtörténelmet a Facebook nyelvén. Célja, bizonyára több is lehetett: egyfelől könnyed és vicces módon próbálta az új nemzedékeknek elmesélni, hogy mi történt eddig a világtörténelemben, másrészt, figyelembe véve, hogy a mai gyerekek már nemcsak otthon, az iskolákban kapnak nyelvi, nyelvhasználati útmutatást, hanem a mindenható internetről is felszippantják bizony alkalmazott szókészletük, szófordulataik, kifejezéseik egy jelentős részét, akkor ezen a nyelven szóljon, erre a nyelvre fordítassék le az a fránya töri.

    kép forrása

    Marie Antoinette és a feje
    A Világtörténelem facebookra hangolva című kötet minden nagy és ismert történelmi korszakot bemutat, egészen az ókortól napjainkig.
    Valahogy így:
    „Aszteroida Ma átugrom Földhöz egy kicsit, készüljetek!
    Kommentek:
    Tyrannosaurus Rex: Neeeeeeee
    Stegosaurus: Pfúj, nemár
    Brontosaurus: De most ezt miért kell?!
    Föld: na, nekem annyi
    Csótányok: lol, na, most ki röhög?”

    Vagy így:
    „Ádám bejelentkezett innen: Édenkert
    Szép, szép, de egyedül nem az igazi…”

    De ilyen is van:
    „Marie Antoinette és a feje ezentúl elváltak.”


    kép forrása

    Indexképek, avatarok, események
    Uralkodók, királyok, fejedelemségek válnak fészbukos indexképekké, avatarokká, híres csaták és háborúk, országok, felfedezések, gazdasági, társadalmi folyamatok válnak eseményekké.
    A történelmi epizódok főhősei pedig posztokat osztanak meg a világháló közösségi oldalán, hogy aztán az ismerősök újra megosszák azokat vagy éppen ignorálják, illetve lájkolják és kommenteljék ezeket. Egészen légiessé válik így a történelem, azt fogjuk tapasztalni, hogy tulajdonképpen egy csomó összefüggés így már sokkal jobban érthető, hiszen ha például ez és ez a pápa ismerőse volt ennek és ennek a „Medicsi”-nek, akkor naná, hogy mindketten résztvettek az általuk korábban létrehozott eseményen, melyet híveik lájkokkal jutalmaztak, illetve ellenlábasaik gyalázkodó kommentekkel láttak el. Vagy amikor Mátyás király hódító és állammegerősítő ténykedéseiről posztolt, akkor azt talán nem véletlenül lájkolták sokan, hiszen tudjuk, hogy Mátyás, az igazságos, nagy kattintásvadász volt…

    Forrás: http://konyvkultura.kello.hu/uj-nemzedek/2019/07/facebook

    Előző cikkJátszottál már „programozva”?
    Következő cikk„Mert akarhatunk mi bármit, ha nincsenek segítőink, akkor olyanok vagyunk, mint kicsikirályfi táltos paripa nélkül.” Kovács Marianna, mesemondó beszámolója a 15. Országos népmese-konferenciáról