Kezdőlap heti kitekintő

    Karácsonyvárás kreatívan – egy kis segítség

    A héten online és offline ötleteket mutatunk be az adventi készülődés jegyében. Joachim Éva, az Anya játsszunk! blog szerzője segít most Olvasóinknak játékos ráhangoló feladatokkal. A blog célja szülőként, hogy ötleteket adjon arra, hogy a gyerekekkel otthon eltöltött idő minél hasznosabb, és mindenki számára élvezetes legyen. Most összegyűjtött számunkra olyan ötleteket, melyek a legkisebb kortól már az óvodában vagy az iskolában is használhatóak. Kellemes böngészést kívánunk!

    Először is köszönöm a lehetőséget, hogy egy vendégposzt keretében írhatok nektek. Egy karácsonyváró és adventi összeállítással szeretnék kedveskedni. Egyszerű, akár egy egész csoport vagy osztály számára is használható adventi naptár ötletekkel, karácsonyi sablonokkal és nyomtatható karácsonyi feladatlapokkal készültem a számotokra.  Remélem, hogy segítségetekre lesz és megkönnyíti a Karácsonyra hangolódást! 

    Kezdjük rögtön az adventi naptárral:

    Egy nagyobb csoport számára a legjobb egy olyan adventi naptár, amin az idő múlását tudjuk figyelemmel kísérni, minden nap eggyel közelebb kerülünk a Karácsonyhoz. 

    Kifejezetten tetszenek nekem pl. az ilyen ‘óra’ formájú naptárak és még itthon a fiaim is lelkesen állítják át minden nap. 

    Forrás: Krokotak (http://krokotak.com/2014/11/christmas-advent-calendar-santa/)

     

    Mi ugyanezt a hóemberes verzióval készítettük el itthon. Nagyon könnyű, egyszerűen egy kör a feje (ami nálunk egy papírtányér volt), körbe számok, egy kalap a fejére, amit együtt lefestettünk feketére) és a répa orr forog középen. Ezt így tudom megmutatni, a kis házikók egy-egy mesét, verset, vagy valamilyen aznapi meglepetés programot tartalmaztak. Ez volt a teljes itthoni adventi naptárunk.

    Forrás: saját fotó (megjelent az Anya játsszunk! blogon: https://anyajatsszunk.wordpress.com/2016/11/23/meses-adventunk-lesz/)

    Egy másik látványos megoldás, hogy szó szerint ‘vágjuk a centit’ naponta.

    Forrás: Creative party ideas by cheryl (http://creativepartyideasbycheryl.blogspot.com/2011/11/santas-beard-countdown-to-christmas.html?m=1)

     

    De ragasztgathatunk például vattapamacsokat is naponta a Mikulás szakállára, esetleg egy nagy zöld kartonból kivágott karácsonyfára a gyerekek által díszített karácsonyfadíszeket (ehhez sablonokat mindjárt mutatok). 

    Karácsonyi sablon gyűjtemény: 

    Forrás: Lavoretti Creativi (http://www.lavoretticreativi.com/sagome-per-decorazione-natalizia/)
    Forrás: Enchanted Learning (https://www.enchantedlearning.com/crafts/stars/3dstar2/startemplate.shtml)
    Forrás: Sew yeah (http://sewyeah.co.uk/2012/11/08/make-paper-star-garland-as-seen-in-marie-claire/)
    Forrás: All kids network (https://www.allkidsnetwork.com/crafts/detail.asp?fil=/crafts/christmas/templates/stocking-template.gif&cat=Christmas&nam=Christmas-Stocking-Template)
    Forrás: Musely (https://m.musely.com/tips/DIY-Paper-Snowflakes13-Cute-Patterns/6114969)
    Ha mégis jó lenne valami meglepetés naponta a gyerekeknek, vagy csak hangolódni fokozatosan a Karácsonyra, miért ne lehetne tanulni is játszva, számolni, színezni, fejlődni, úgy hogy élvezik a munkával töltött időt?! 

    Gyűjtöttem néhány kedves karácsonyi feladatlapot:

    Forrás: Tete a modeler (https://www.teteamodeler.com/coloriage-magique-noel-maternelle)
    Forrás: Picgram (https://picgram.info/montessori/montessori/cintosatividades-com-figura-fundo-completar-a-figura-e-completar-a-sequencia/)
    Forrás: Pinterest (https://pin.it/rsvcdp3tzoq4hh)
    Forrás: Point a point (http://www.pointapoint.com/N3/3-points-a-relier-24.php)

     

    Forrás: Zyndtel Design Graphics (http://zyndteldesigngraphics.blogspot.com/2011/05/mystery-math-picture-for-childrens-to.html?m=1)
    Forrás: Best coloring pages for kids (https://www.bestcoloringpagesforkids.com/free-printable-math-coloring-pages-kids.html)

    Ha szívesen keresgélnétek még hasonló ötleteket, ajánlom figyelmetekbe Pinterest-et, ahol létrehoztam egy táblát nagyon sok használható ötlettel, sablonnal: https://pin.it/swt7tw5asl64ev 

    Nagyon boldog adventi készülődést, karácsonyi hangolódást és nyugodt békés Karácsonyt kívánok nektek! 

    Joachim Éva (Anya játsszunk! blog

    Előző cikkGyermekjogok világnapja a tanórán
    Következő cikkMikulásváró versek kicsiknek, nagyoknak