Kezdőlap heti kitekintő

    Boszorkányos versek ovisok, sulisok számára (is) 🧙‍♀️

    Mai cikkünkben Mentovics Éva költőnő válogatott óvodások és kisiskolások számára, a boszorkányokkal kapcsolatos munkáiból. De nem csak a gonosz boszorkákról olvashatunk tőle. Kapunk egy kis kedvcsinálót is, a közelgő Luca-nap alkalmából, mellyel részletesen sorozatunk következő részében foglalkozunk majd.

    Versek boszorkányokról:

    Míg Luca-nap alkalmával a fehér boszorkányok leleplezése a cél, ismerünk másfajta boszorkányokat is, akik népmeséink egyik meghatározó mesealakjaként teszik izgalmasabbá a történeteket.  A mesékben általában idősödő nőalakként jelennek meg, és különféle emberfeletti képességekkel rendelkeznek.

    Ők azok, akik megnehezítik a főszereplők dolgát, akiknek a boszik gonoszsága miatt különféle próbákat kell kiállniuk. Ezek a fekete, gonosz boszorkák jelennek meg az alábbi versekben is.

    Kép: Mentovics Éva
    Kép: Mentovics Éva
    Kép: Mentovics Éva
    Kép: Mentovics Éva
    Kép: Mentovics Éva

    A mesebeli gonosz boszorkákkal ellentétben, az alábbi verses összeállításban másfajta boszorkányokról, a legendák, a néphit boszorkányairól esik szó.

    Luca széke és a boszorkányok 

    Luca napjához (december 13) több népi hiedelem, hagyomány is köthető. Ezek egyike Luca székének elkészítése.

    Az alábbi versek elmondása kellemes színfoltja lehet a decemberi ünnepkör műsorának elemeként. Még izgalmasabb, ha eljátszásra is kerül, a megfelelő ruhák viselésével, annak hiányában akár csak a szék készítésének folyamatát bemutatva. Ehhez a hozzávalókat egy barkácsolásban jártas apuka, rokon, egy ismerős asztalos, vagy az óvoda/iskola karbantartó munkatársa is biztosíthatja.
    A gyerekek bizonyára lelkesen sajátítják el a Luca széke készítésének ismeretit, és mondják/játsszák el a történetet.
    A vers elmondható úgy is, hogy az első és utolsó sort kórusban mondja minden szereplő, a többit pedig egy-egy kisgyerek, de előadható egyéb módokon, a pedagógus elképzelése alapján is.

    Kép: Mentovics Éva

    Szék, aminek hatalma van

    Az alábbi vers egyik szereplője szintén a boszorkány, akit a régi hiedelmek szerint december 13-án, az éjféli misén leleplezhetünk, bárhogy is próbál rejtőzködni. Ha a verset egy kis játékkal is színesítik, még izgalmasabb lehet az előadás.

    Csupán egy kisszékre van szükség, és egy boszorkának öltözött gyerekre, aki elrejtőzik a nézők között (akár le is lehet takarni egy pléddel).
    A negyedik versszak elején az egyik gyermek álljon fel a székre, és erősen kémlelje a nézőközönséget. Az utolsó versszak végén mutasson rá a boszorkányra, majd a többiekkel együtt „boszorkány, boszorkány” kurjongatással szaladjon oda hozzá, majd a tőle elvett söprűvel kergessék, söprűzzék ki a helyiségből. Garantált a hangos siker.

    Kép: Mentovics Éva

    Luca, Luca, december…

    Az alábbi vers, a múltidézésével szintén kellemes színfoltja lehet a műsornak. Az elkövetkező esztendő jólétét szerették volna biztosítani a Luca-napi alakoskodók/kotyolók, akik házról-házra járva mondták termékenységvarázsló rigmusaikat.
    A kotyolásnak nevezett szokás segítette a következő év bő termését és a jószágok megfelelő szaporulatát.
    Az élményt fokozhatják akár a nagyszülőknél, dédszülőknél még fellelhető öltözékek viselésével, vagy szimbolikus elemek, egy-egy fejkendő, kalap felvételével, némi szalma használatával.  Mellettük egy kosárkában lehet akár kolbász, tojás, kenyér, kalács, egyéb élelem is, amely a kotyolással kapcsolatba hozható. A vers kiosztható versszakonként egy-egy óvodásra, diákra is, de akár kórusban is mondható.

    Kép: Mentovics Éva

    Izgalmas, vidám, boszorkányos napokat, jó szórakozást kívánok! Szeretettel: Mentovics Éva

    Kedves Éva, köszönjük az ötleteket. Éva munkássága követhető facebook oldalán. Sok hasznos, gyakorlatias ötletet találunk ott, melyek akár már a másnapi tantermi gyakorlatban használhatók.

    A Luca-nappal részletesebben foglalkozunk majd jövő heti cikkünkben.

    Előző cikkV. Innovatív Pedagógus Konferencia: alkotópedagógiai műhelykonferencia Szegeden!
    Következő cikkA nagy népi időjóslás-teszt 🌞🌤️🌧️❄️