Kezdőlap hírmozaik

    Mit tanulhatunk a Mikulás segítőitől?

    A világ különböző tájain más-más mesealakok segítenek a Mikulásnak megajándékozni a gyerekeket. Ismerjünk meg közülük néhányat! Egy-egy figura bemutatása színesítheti a decemberi tanórákat, a mikulásvárást, vagy akár az iskolai karácsonyi ünnepséget. Ezek megkönnyítésére néhány játékos feladatot is kapcsoltunk az egyes figurákhoz – osztálytermi beszélgetéshez, decemberi ünnepléshez egyaránt alkalmasak!

    Elf

    Az elfek a legendák szerint apró testű, manókhoz hasonló (zöld, illetve csíkos ruhás) lények: ők segítenek a Mikulásnak az ajándékok elkészítésében, összecsomagolásában és célba juttatásában. Ők fényesítik a rénszarvasok orrát is, hogy azok a sötétben világítva utat mutassanak a téli éjszakában. Kezdetben csak hat elf segítette a Mikulást, a későbbiekben egyre nőtt a számuk – nem csoda, hogy az újabb mesékben számtalan ilyen lény tevékenykedik a Mikulás ajándékkészítő és ajándékcsomagoló gyárában. Az elfek alakja arra hívja fel a figyelmet, mennyi apró, „láthatatlan” munkás kézre van szükség az ajándékozáshoz, ünnepléshez.

    Forrás: Pixabay

    Játékötlet: segítsünk megtölteni a Mikulás puttonyát! Csapatverseny keretében a résztvevőknek azonos idő alatt minél több, hasonló típusú tárgyat kell gyűjteniük az osztályteremben. Lehetnek azonos színűek (kék, zöld, stb.), azonos formájúak (kerek, szögletes, stb.) vagy azonos mintájúak (pöttyös, kockás). A csoportoknak el is kell mesélniük, kit és miért ajándékoznának meg az egyes tárgyakkal. (Időtakarékos megoldásként egyetlen jellegzetes tárgyat vagy megajándékozandó személyt is kiválaszthatnak.)

    Rudolf, a rénszarvas

    A Mikulás szánját húzó rénszarvasok a 19. századi Amerikában kerültek először a figyelem középpontjába: Clement Clarke Moore 1823. december 23-án megjelent (és azonnal népszerűvé vált) karácsonyi versében a Mikulás szánját nyolc rénszarvas húzza. Közülük a leghíresebb egyértelműen Rudolf, aki utolsóként csatlakozott a csapathoz: egyrészt azért, mert alakja is csak az 1930-as években tűnt fel, másrészt azért, mert az alakjához kapcsolódó történet szerint nem játszhatott a többiekkel, mert kiközösítették piros orra miatt. Ez természetesen nagyon szomorúvá tette és számtalan dolgot megpróbált, hogy hasonlíthasson más rénszarvasokra. Az egyik ünnepen azonban vastag, átláthatatlan köd borított be mindent – és már-már a Mikulás is elgondolkodott azon, hogy felkeresse-e a gyerekeket. Szerencsére még idejében rájött arra, hogy Rudolf feltűnő orra világíthat, utat mutathat a sötétben. Így is történt – és a továbbiakban a piros orrú rénszarvas lett a szánhúzók vezetője. A történetet talán magyaráznunk sem kell: fontos tanulsága, hogy bárki, bármifajta különbözősége ellenére fontos tagja lehet a csapatnak, és a látszólagos hátrányból gyakran kovácsolható erény.

    Forrás: Pixabay

    Játékötlet: az osztály (csoport) minden tagja kap egy papírlapot, amelyen a neve szerepel és egy kiegészítendő kezdőmondat: Azt szeretem benned, hogy… / Azért örülök annak, hogy az osztálytársam vagy, mert… A legkedvesebb közös emlékem veled kapcsolatban az, hogy… A csoport (osztály) tagjai körbeadják a papírlapot és névvel vagy név nélkül személyre szabottan kiegészítik a kezdőmondatot.

    Krampusz

    Magyarországon is jól ismert az osztrák származású, ördög formájú (szőrös, patás, szarvakkal rendelkező) figura. Korábban a jóságos Mikulás mellett elsősorban büntetésosztó szerepe volt. Mára már inkább segítő, illetve humoros volta került előtérbe: ő cipeli az ajándékokkal teli puttonyt, és lehetőség szerint megnevetteti a Mikulástól félő gyerekeket. Olykor több krampusz is segíti (vagy hátráltatja) az ajándékozást.  A krampuszok elsősorban vidámságot hoznak az ünneplésbe: megmutatják, hogy tökéletlenségeink ellenére is képesek lehetünk örömet szerezni másoknak.

    Forrás: Pixabay

    Játékötlet: vidám ügyességi vetélkedő, például különböző csomagolású szaloncukrok szétválogatása; célbadobás szaloncukorral egy Mikulás-sapkába. Sok helyen népszerű a beöltözős krampusz szépségverseny megrendezése is.

    Előző cikkA nagy népi időjóslás-teszt 🌞🌤️🌧️❄️
    Következő cikkA Digitális Tér 2019 konferencián jártunk