Kezdőlap heti kitekintő

    Mindennapi útitárs – versek és mondókák óvodásoknak

    "Akinek kisgyermeke van vagy gyerekekkel foglalkozik pontosan tudja, mennyivel könnyebb a világ dolgait mesébe illesztve megismertetni a kisgyerekkel. Ez a “mese” megmagyarázza a természeti jelenségeket, az évszakok váltakozását, a mindennapok törvényszerűségeit, és mindennapi útitárs lehet a leghétköznapibb helyzetekben és tevékenységeknél is." - Hétvári Andrea költőnő munkáiból válogat olvasóink számára

    A mesének nem feltétlen kell csak meseszövegként szólnia, rövidebb műfaj is létezik a kisgyerekek mindennapi “tanításához”, ismeretszerzéséhez és segítéséhez. Ez pedig a gyermekvers, ami összeköti a realitást a gyermeki fantáziával. Csodák ajtaja nyílik a gyermekversből. Értelmet nyer a hóesés, a falevelek hullása, az állatok viselkedése, a napok, a napszakok és az évszakok váltakozása. A gyermekversben az a jó, hogy – a meséhez viszonyítva – rövidebb terjedelmű, könnyen tanulható, így a tarsolyunkból bárhol bármikor „elővehető” és bármilyen helyzetben jól használható. 

    A rímes-ritmusos strófák “kántálása”, a kisgyerek versmondása nemcsak szórakoztat, művel és szókincset bővít, hanem biztonságot is ad az énekléshez hasonlóan. A mindennapi tevékenységekhez kötődő mondókák pedig érdekesebbé, élvezhetőbbé és élményszerűvé teszik a mindennapi rutint, legyen az kézmosás, körömvágás vagy fésülködés. Az alábbi összeállításban kifejezetten óvodásoknak írt verseket és mondókákat válogattunk, bízva abban, hogy a jól ismert nagy klasszikusok verseiből álló repertoárt az óvódapedagógusok az itt olvasható friss, kortárs gyermekversekkel is tudják majd bővíteni.

    A HÉT NAPJAIT játékos formában elverselő mondókával öröm a tanulás. Bármelyik hétköznap vidámabban indul, ha óvodába menet újra és újra elmondjuk a verset, akár az óvódába vezető úton vagy a reggeli öltözködéskor.

    Kép: Hétvári Andrea

    A KÉZMOSÁS tipikusan olyan dolog, amit az édesanya és az óvónéni szorgalmaz a hétköznapok során, annak ellenére, hogy nem minden kisgyerek kedvenc tevékenysége. Mondókázva azonban a kézmosás is mókásabb, örömtelibb rutintevékenységgé válhat. Az időmértékes sorok, szinte énekelhetően ritmusossá teszik a mondókát, így a verset megtanulni gyerekjáték. A versből fülbemászó dalocska született, amelyet szeretettel ajánlunk óvodásoknak: https://www.youtube.com/watch?v=ZdJz13hF31k

    Kép: Hétvári Andrea

    A kislányok kedvence lehet a HAJSZÉPÍTŐ MONDÓKA, ami hajnövesztő varázsigeként is megállja a helyét.

    Kép: Hétvári Andrea

    Még az örökmozgó csemetéknek is lekötik a figyelmét a KÖRÖMVÁGÓ MONDÓKA mókás rímei. (Az én kisfiam kifejezetten nem szerette ezt a tevékenységet, így annak idején jó szolgálatot tett volna nálunk is ez a vers.)

    Kép: Hétvári Andrea

    Kiváló eszköz beteg, háthás kisgyermek megnyugtatására, felvidítására a NÁTHAŰZŐ MONDÓKA, amelyet az egész család megtanulhat az apukától a nagymamáig, így bárhol, bármikor “elővehető”, főleg akkor, ha olyasvalamit kell bevenni a nátha enyhítésére, amit a kisgyerek nem annyira szeret.

    Kép: Hétvári Andrea

    Esős napokon szavalható a CSIPP-CSEPP kezdetű mondóka, a versmondással párhuzamosan pedig felvehetőek és magunkhoz vehetőek az ilyenkor legszükségesebb eszközök (esőkabát, esernyő, gumicsizma), így a készülődés is valódi játék lehet.

    Kép: Hétvári Andrea

    A sapka és a sál sajnos nem minden kisgyerek kedvence. A HÁROM TESTVÉR című vers elmondása közben azonban ezek a ruhadaragok is jóbarátokká válnak. Ha az édesanya vagy az óvónéni megtanulja, bármikor meséssé varázsolhatja a kinti játékhoz vagy elinduláshoz történő készülődést. Ki az, aki kedves mesével összekötve ne venné fel szívesen a sapkát, amit Toboz Timi és Avar Anna is örömmel visel?

    Kép: Hétvári Andrea

    A csendes pihenőt remekül előkészítő vers akár az óvodákban, akár otthon a SZÉP ÁLMOKAT, VIRÁGOK!, ami látszólag a téli álomra készülődő virágokról szól, gyakorlatilag viszont meghozza az apróságok kedvét a csendespihenőhöz. (Eljátszathatjuk velük, hogy ők a virágok, akik téli álomra készülődnek.)

    Kép: Hétvári Andrea

    Az óvoda felé vagy hazafelé tartva eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi vihetne még el minket oda, ahova elindultunk, ha nem gyalog mennénk. A TÖKHINTÓ c. vers ehhez ad segítséget. Ha többször egymás után elszavaljuk, a hazafele út is gyorsabban telik a kisgyerek számára.

    Kép: Hétvári Andrea

    Télen gyakran ismétlődő kérdés havazás alkalmával, hogy honnan is származik a hó. A legkisebbeknek mesés formában tudunk csak komolyabb természeti jelenségekről is magyarázni (náluk még a mágikus gondolkodás a jellemző). A TÉL-ANYÓKA c. vers a dunnáját rázó téltündérről szól a gyermeklíra nyelvén (akit a mesékből Holle-anyóként ismerünk). Gyakran tapasztaljuk, hogy nagyobb gyerekek is szeretik az ehhez hasonló “meséket” akkor is, ha a tudományos magyarázatát már ismerik az adott természeti jelenségeknek.

    Kép: Hétvári Andrea

    Összeállításunk végén következzen két állatos vers, amely az óvodás és a kisiskolás korosztálynak szól. Esti mesének is alkalmas A KISEGÉR AJÁNDÉKA, ami egy rövid verses mese, illetve az AZ ÉN CICÁM c. versek, amelyek bármikor készek arra, hogy mosolyt csaljanak kisebbek és nagyobbak arcára. Az előbbi megzenésített változata nemrégiben készült el a Vidám Manók Együttes előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=pdMQM2AIwhg

    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea

    Hétvári Andrea költő Rímtündér Facebook oldalán sok szép és kedves óvódásoknak való verset olvashatunk.

    Előző cikkÚjra sztár a Rubik-kocka!
    Következő cikkIndítsuk vidáman az új évet! – Játékok az első órákra, foglalkozásokra