Kezdőlap heti kitekintő

    Készüljünk a PÉNZ7re!

    A PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét idén már 6. alkalommal kerül megrendezésre hat szervezet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint projektgazda, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány együttműködésének köszönhetően. Az idei PÉNZ7 2020. március 2-6. között az iskolai tanrendbe illesztve valósul meg, s fókuszába a pénzügyi biztonság és az ötletből vállalkozás témakörei kerülnek. Ebből az alkalomból gyűjtöttünk össze hasznos információkat Olvasóink számára.

    Miért fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése az iskolákban?

    A mindennapi pénzügyi ismeretek, a pénzügyi tudatosság ma már megkerülhetetlen része életünknek. A közérthető, de szakszerű, egyben elfogulatlan tájékoztatás azonban kihívást jelent a pénzügyi szféra dinamikusan fejlődő világában. Ennek a kihívásnak kíván megfelelni a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó témahét is, melynek fókuszában az iskolás korosztályok pénzügyi és vállalkozói szemléletformálása áll. A pénzügyi kultúra és a pénzügyi tudatosság egyre inkább figyelmet kap, és a pénzügyi edukációnak itthon és külföldön is egyre növekvő jelentősége van. Vajon mit is jelent a pénzügyi kultúra?

    “A pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése után azokat értelmezni, és ez alapján döntést hozni, felmérve döntésük lehetséges jövőbeni pénzügyi, illetve egyéb következményeit.”(MNB, 2008 – A pénzügyi kultúra definíciója)

    Hogyan segíti a PÉNZ7 a pénzügyi kultúra fejlesztését?

    A Magyarországon megrendezésre kerülő PÉNZ7 missziója, hogy

    – felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára,

    széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle, pénzügyi edukációs projektek terjedését, hasznosulását.

    A témahét keretében megtartott iskolai tanórákba önkéntes pénzügyi szakemberek, illetve tapasztalt önkéntes vállalkozók is bekapcsolódhatnak. Az osztályfőnöki és egyéb (pl. életvitel, matematika) órák keretében megvalósuló élményalapú tanórai anyagok segítségével a pedagógusok – akár a pénzügyi vagy vállalkozó önkéntes szakértő bevonásával – interaktív módszerekkel ismertethetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal. A tanórai anyagok és a kapcsolódó tanári segédletek, valamint a felkészítő anyagok magas szakmai színvonalát a PÉNZ7 együttműködő partnerek szakemberei mellett az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE-OFI) lektorálása biztosítja.

    Egy kis ízelítő a tanórák hangulatából, segédanyagaiból!

    3-4. osztály

    Adjatok tanácsot a történet főhősének! 

    • Hogyan lehetett volna megelőzni, elkerülni a bajt? 
    • Ha nem lehet elkerülni, mit tehetünk, hogy meg tudjuk oldani a váratlan kiadás kifizetését vagy a
    • kieső fizetés pótlását?
    • Forrás: www.penz7.hu

    5-6. osztály

    Forrás: www.penz7.hu

    7-8. osztály

    Forrás: www.penz7.hu

    9-11. osztály

    A rendhagyó órák megtartását segítő hagyományos tananyagok és óratervek mellett a Pénziránytű Alapítvány Youtube csatornáján és a www.penz7.hu oldalon is elérhetők a korosztályos bemutatóórák videói. Íme egy részlet a középiskolás bemutatóórából: 

     

    A kisfilm segítségével definiálhatjuk a biztosítás fogalmát majd értelmezzük, melyek lehetnek az előre látható és nem látható, anyagi kockázattal járó események egy család életében.

    Akár március 6-ig is lehet csatlakozni a PÉNZ7-hez. Érdemes regisztrálni, s akár az előző évek tananyagaiból is válogatni, hogy diákok felkészülhessenek a hétköznapi pénzügyi és vállalkozás-alapítással kapcsolatos döntéseikre. Minden regisztráló intézmény „PÉNZ7 iskola – a tudatosan gazdálkodó diákokért” logót kap a szervezőktől, ezzel is elismerve aktív tevékenységüket a gazdasági-pénzügyi nevelés terén.

    A program folyamatosan bővülő aktuális információi elérhetők a www.penz7.hu oldalon.

     

    Előző cikkÉgig érő tantermek – tél végi ötletek
    Következő cikkKígyók és létrák a biztonságos internetért: ingyen letölthető társasjátékkal!