Kezdőlap heti kitekintő

    Újra itt a PÉNZ7!

    Mit érdemes tudni az idei PÉNZ7-ről? Írásunkban az idén hatodik alkalommal megrendezendő eseménysorozattal kapcsolatos aktuális információkat osztjuk meg az érdeklődő pedagógus kollégákkal és a szülőkkel.

    Forrás: Pixabay

    A PÉNZ7 az általános- és középiskolás diákok pénzügyi tudatosságát interaktív eszközökkel fejlesztő pénzügyi és vállalkozói témahét. Az intézmények tanrendjéhez igazodó tematikus hét során a diákok saját osztálytermeikben, élményszerű és játékos tananyagok segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a mindennapi pénzügyekhez kapcsolódó ismereteket és készségeket. Az előző három tanévhez hasonlóan a mindennapi pénzügyi ismereteket vállalkozói téma is kiegészíti, amelynek célja, hogy a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban. 

    A PÉNZ7-et 2015-ben és 2016-ban főszervezőként a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indította el, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával. 2017-től az EMMI projektgazdaként a témahetet a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette. A 2017/2018-as tanévben a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd annak átalakulását követően a 2018/2019-es tanévtől már a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány is támogatta a program bővülését.

    Mikor lesz a következő PÉNZ7?

    1. március 2-6. között. A programra idén már közel ezer iskola több mint 180.000 diákkal jelentkezett, s a témahéthez egészen március 6-ig csatlakozhatnak az intézmények és a pedagógusok: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak.cshtml

    Mi lesz az idei PÉNZ7 témája?

    A 2020-as PÉNZ7 fókuszában a pénzügyi biztonság keretében a digitális biztonság, valamint a biztosítások állnak, vállalkozói témája pedig az „Ötletből vállalkozás” lesz. Az általános iskola 3-4. és 5-6. osztályos tanulói számára készült, 45 perces, korosztályonként differenciált tananyag a biztosítások témakörében érhető el. A 7-8. és 9-14. évfolyamosok számára pedig a biztosítások téma mellett választható a korszerű pénzkezelés-digitális biztonság és az ötletből vállalkozás téma is. 

    Milyen segítséget kaphatnak a pedagógusok a PÉNZ7 tanórákra való felkészüléshez?

    Az idei PÉNZ7 első 500, biztosítások témára regisztrált iskolájának a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen juttatta el a rendhagyó tanórák megtartásához szükséges segédanyagokat nyomtatott formában is. A frissen elkészült útmutató füzetek és feladatlapok február közepén érkeztek meg a leggyorsabban regisztrált iskolákba. A csomagokban a gyerekeknek apró ajándékokkal is készült az Alapítvány.

    A tanári felkészülést ebben a tanévben is online elérhető órai segédanyagok, e-learning tananyag és webináriumok támogatják. A letölthető tananyag részét képező tanári útmutatón, óraterveken és nyomtatható segédanyagokon túl még próbaórákról készült videók is megtekinthetők a PÉNZ7 honlapján a Tanároknak menüpont Tananyagok almenüjében. A Pénziránytű Alapítvány e-learning portálján regisztráció után elérhető tanárfelkészítő tananyag segítségével a pedagógusok a szükséges háttérismereteket is megszerezhetik vagy felfrissíthetik a biztosításokról szóló rendhagyó tanórák megtartásához.

    A tanárok és a foglalkozások megtartásának segítésére vállalkozó önkéntes szakemberek felkészülését emellett ingyenes webináriumsorozat is segíti, melynek felvételei a PÉNZ7 és a Pénziránytű YouTube csatornáin is megtekinthetőek, így a témahéthez később csatlakozók sem maradnak le az értékes információkról.

    Az idei PÉNZ7 segédanyagai csak a regisztrált iskolák pedagógusai számára érhetők el, s fontos, hogy az előző években már regisztrált intézményeknek ebben a tanévben is újra kell csatlakozni, hogy hozzáférjenek a felkészülést segítő friss tananyagokhoz. 

    A korábbi évek dokumentumai is elérhetőek, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően válogathatnak a pénzügyi és vállalkozói témák között. Az előző évek tananyagai és a felkészülés segédletei regisztráció nélkül, szabadon letölthetők a www.penz7.hu honlapról, illetve a pénzügyi témájú óravázlatok és tananyagok az általános iskolák részére a http://penziranytu.hu/penzugyi-tananyag-es-tudastar-0, a középiskolák részére pedig a http://penziranytu.hu/tudastar oldalakról. 

    Milyen kísérőprogramok lesznek a 2020-as PÉNZ7-en?

    • BankVelem PénzOkos Kupa: a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok csapatai számára.
    • BankCode verseny: négyfordulós, középiskolásoknak szóló, országos pénzügyi csapatverseny.
    • Digitális Szimat Kvíz: a Magyar Bankszövetség online kvízjátéka felső tagozatosok és főként a középiskolások számára
    • Részvényfutam online tőzsdejáték: a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátéka, középiskolások és tanáraik számára.
    • JAM Videóinterjú pályázat: az általános iskola 7-8. osztályos, valamint középiskolás korcsoport számára kiírt pályázat.
    • Nagy Diák Pénzügyes Teszt: a DUE Médiahálózat és támogatói többfordulós, országos játéka

    Bővebb információ: https://www.penz7.hu/kiseroprogramok.cshtml

     

    Forrás: Pixabay

    Forrás: https://www.penz7.hu/

     

    Előző cikkSzabadtéri játékok – Csukás Istvántól
    Következő cikkÉgig érő tantermek – tél végi ötletek