Kezdőlap heti kitekintő

35 rendhagyó házi feladat karantén idejére

Az összefoglalás a We Are Teachers által közzétett cikk alapján, némileg a hazai helyzetre igazítva, az ott leírt ötletekből válogatva készült. A kihívások megvalósítását érdemes a szülőknek is kísérni, segíteni! Az alapszabály pedig természetesen mindig az, hogy tegyünk rendet magunk után, hogy ne őrüljön meg tőlünk a család. :-) Kámán Veronika fordítása.

  1. Készíts interjút egy családtagoddal!
  2. Mérd meg a lakásotok minden egyes helyiségének kerületét és területét! (Bónusz pont jár, ha kiszámolod, melyik ablakra milyen méretű függönyt kell vásárolni!)
  3. Figyeld meg az ablakotok előtt vagy a kertetekben előtt tanyázó madarakat! Azonosítsd a madárfajokat! Készíts grafikont arról, hogy melyik fajt milyen gyakran látod!
  4. Légy teljes csöndben 60 percig! Utána írd le a tapasztalataidat.
  5. Írj egy igazi levelet (tollal, papíron!) az iskolád igazgatójának vagy az egyik tanárodnak! Talán még beletelik egy kis időbe, amíg biztonsággal el tudod juttatni a postára, de biztosan örülni fognak neki a karantén elmúlta után is.
  6. Készíts mesebeli erődöt székekből, párnákból, takarókból! Táborozz egész nap az erődben, találj ki meséket a családodnak, hogy legyen min mulatnotok vacsora után.
  7. Ismerkedj meg a morze ábécével! (Ha még nem hallottál róla, nézz utána az interneten.) Próbáljátok ki a tesóiddal, hogy egymás közt csak morzejeleket kopogva kommunikáltok!
  8. Rakj rendet a fűszeres polcon a konyhában: tedd ábécérendbe a fűszereket! A családod hálás lesz érte 🙂
  9. Az egyik este, amikor nem felhős az ég, maradj fent sokáig, és csodáld meg a csillagos eget! Holnap úgysem kell suliba menned, nyugodtan fent maradhatsz!
  10. Hívd fel a nagymamádat vagy a nagypapádat! Kérd meg őket, hogy tanítsanak meg neked egy dalt, amit még a gyerekkorukból ismernek.
  11. A háztartásotokban található eszközök segítségével építs működő esőmérőt, barométert, szélmalmot! 
  12. Figyeld meg, hogy az egyes folyadékoknak (víznek, levesnek, citromlének, chiliszósznak stb.) mennyi idő kell a mélyhűtőben ahhoz, hogy szilárdra fagyjanak. Készíts grafikont a megfigyeléseidről!
  13. Rajzolj családfát! A családfád akár rendhagyó is lehet, rárajzolhatsz bárkit, akit magadhoz a legközelebb tartozóknak érzel a családtagjaidon kívül: a barátaidat, a keresztszüleidet stb.
  14. Tanulj meg tíz érdekes szót! Hogy biztosan megjegyezd a szavakat, írd fel őket filctollal a fürdőszoba-tükörre! Ne aggódj, a filctoll könnyen lejön 😉
  15. Rajzolj színes térképet az otthonotokról és a lakóhelyetek környékéről!
Kép: Pixabay
  1. Ülj csendben 15 percig, és jegyezz fel minden egyes zajt, amit csak hallasz! Ha letelt az idő, sorold csoportokba a zajokat, amiket hallottál (magas vagy alacsony hangfekvésűek, hangosak vagy halkak, természetes vagy mesterséges eredetűek stb.)!
  2. Készíts Venn-diagramot (ha nem tudod, milyen az, nézz utána az interneten) két hozzád közelálló ember vagy családtag közös és eltérő tulajdonságairól! A közöseket írd a diagram metszetébe.
  3. Tanulj meg, gyakorolj be és mutass be a családtagjaidnak egy bűvésztrükköt!
  4. Tanulj meg, gyakorolj be és mesélj el a családtagjaidnak három új viccet! 
  5. A háztartásotokban található eszközök segítségével készíts húros, ütős vagy fúvós hangszereket! Egyszerűbb és érdekesebb lesz, mint gondolnád.
  6. Ha még nem tudsz, tanulj meg cipőt pucolni! Hasznos készség lesz a későbbiekben, és a családod is hálás lesz érte. 🙂
  7. Tedd ki a napfényre a kedvenc könyvedet, játékodat, majd fess vagy rajzolj róluk csendéletet.
  8. Óvatosan szakíts le egy virágot (vigyázz, hogy ne legyen védett növény és ne legyen másnak a tulajdona!). Szedd egyenként részeire! Meg tudod különböztetni a virág legfontosabb részeit? Van-e porzója, termője, sziromlevele, bibéje? Milyen egyéb részeit tudod még megkülönböztetni?
  9. Ha vannak lépcsők a házatokban, fuss fel rajtuk, és számold meg őket! Majd szedd őket és számold meg őket kettesével, aztán hármasával is!
  10. Határozd meg tíz különféle doboz térfogatát, aztán rakd ki őket magad elé a térfogatuk nagysága sorrendjében!
  11. Írd fel egy verset a házatok előtt a járdátokra! Kiválaszthatod a kedvenc versed néhány sorát, vagy írhatsz saját verset is!
  12. Mérd meg az ágyad hosszát ötféle régi magyar mértékegységgel! Itt találsz hozzá segítséget: http://mek.niif.hu/00000/00056/html/184.htm
  13. Hívj fel valakit, akinek nem ugyanaz az anyanyelve, mint a tiéd. Kérd meg, hogy tanítson meg neked ezen a nyelven öt fontos szót vagy kifejezést! Ha erre nincs lehetőséged, kapcsolj be egy idegen nyelvű TV adót, nézd egy kicsit a műsort, és próbáld meg kideríteni, mi történik!
  14. Készíts titkosírást! Küldj üzeneteket rajta a barátaidnak vagy a családtagjaidnak, és kérd meg őket, fejtsék meg a kódot!
  15. Hajtogass háromféle papírrepülőt, és rendezz köztük versenyt: nézd meg, melyik repül a legtávolabbra! Meg is mérheted a távolságot.
Kép: Pixabay
  1. Írj le egy napon át minden melléknevet, amit csak használsz!
  2. Nyomtasd ki vagy másold le Európa térképét, és színezz ki rajta minden országot, ahol már jártál. Ha keveset jártál külföldön, Magyarország megyéivel is nyomtathatsz vagy rajzolhatsz hasonló térképet.
  3. Írj vagy mesélj el egy történetet ezzel a címmel: Amikor az emberek a Marsra költöztek, de valaki elfelejtette lekapcsolni az utolsó robotot.
  4. Papír, ragasztószalag és madzag segítségével készíts riasztóberendezést, ami figyelmeztet, ha valaki kinyitja a konyhaszekrényt!
  5. Tervezd meg és készítsd el a saját zászlódat! Használj rajta különféle rád jellemző jelképeket. Használj hozzá sokféle eszközt: filctollat, zsírkrétát, papírt, textilt stb.

Forrás:

This Principal’s List of Things to Do During COVID Closures Is Going Viral for All the Right Reasons

Előző cikkHogyan kommunikáljuk a gyerekeknek a járványt?
Következő cikkOnline angol oktatás varázslatos, audio-vizuális e-könyvekkel most ingyenesen