Kezdőlap heti kitekintő

    Sztárságról másképp

    A hírnévről, csillogásról és az ezért meghozandó áldozatokról olykor különös elgondolásai vannak a fiataloknak. Érdemes elbeszélgetni velük ezekről. Például az első magyar rockopera kapcsán.

    Forrás: PS Produkció

    Vajon honnan ismerősek a következő sorok? „Tűnjön el a régi, a múltunkból felbűzlő rothadás! / Hozza el a tűzvész az újat, az áhított változást!” És a következők? „Holnap, rólam csak nagybetűvel írnak, / hatalmas szobrom is lesz – holnap, / érmékbe vésik arcomat. // Holnap, az élet új mederben folyhat. / keményebb, jobb világ lesz – holnap, / elindul majd egy új divat.” Nem egy rockegyüttes albumából és nem is egy ballagási dalgyűjteményből. Mindkét szövegrész az első magyar rockopera, a Sztárcsinálók szövegkönyvéből való.

    A cím alapján akár meglepő is lehetne, hogy a történet Néró császár uralkodása idején játszódik – de csak azoknak, akiknek nem jut eszükbe a rockopera műfajáról a Jézus Krisztus szupersztár hangvétele és dalszövegei. A „klasszikus” rockoperák ugyanis igen gyakran tettek fel (nemegyszer történelmi példák nyomán) rendkívül aktuális kérdéseket. Olyanokat, amelyek joggal foglalkoztatják a fiatalokat és érdemes is ezeket megtárgyalni egy-egy szaktárgyi vagy osztályfőnöki óra keretében.

    Annál is inkább igaz ez a Sztárcsinálókra, mivel többször szó esik benne a történelmi téma kapcsán (egyebek mellett) a generációváltásról, a hatalomról és a különböző nemzedékek között előforduló konfliktusokról. Arról is, hogy a hírnév a tehetségtől függ-e vagy a kapcsolatoktól. Hogy meg lehet-e újítani (javítani) valamit gonosz (erkölcstelen, törvénytelen) eszközökkel.

    Forrás: PS Produkció

    Az eredeti szövegkönyvben számos irodalmi alapanyagot találhatunk, amelynek nyomán szintén izgalmas beszélgetések alakulhatnak. Mit gondolunk például a következő, Seneca erkölcsi leveleiből származó idézetről? „Tedd rá kezed a mára, és kevésbé fogsz függeni a holnaptól. Míg késlekedünk, elfut az élet. Minden a másé, fiam, csak az idő a miénk.”

    A Sztárcsinálók az első magyar rockopera, zenéjét Várkonyi Mátyás, szövegét Miklós Tibor írta, ősbemutatója a Győri Sportcsarnokban, 1981-ben volt a Rock Színház előadásában. Számos felújítása létezik, a legújabb változatot a PS Produkció jegyzi, Szente Vajk rendezésében. Bemutatója 2020 február 1-jén volt az UP Újpesti Rendezvénytér színpadán, és a következő hónapokban is több előadás várható. Bővebb információ: itt. Színháztörténeti érdekesség, hogy Néró császáré igen nehéz szerep: mivel időnként igen magas hangokat kell kiénekelnie, kevesen alkalmasak megformálására. Nem véletlen tehát, hogy mindig is a magyar zenés színjátszás kiemelkedő képességű tenorjai játszották. A rockopera legújabb feldolgozásában Szemenyei János, Cseh Dávid Péter és Károlyi Krisztián váltott szereposztásban játsszák a hajdani római uralkodó különleges hangi és színészi kvalitásokat igényló szerepét.

    A jelenlegi produkció producere, Simon Edit a kövtkezőképpen fogalmazott egy interjúban: „Úgy vélem, ma a nézőknek még nagyobb szüksége van hasonló produkciókra, hiszen a musical és a rockopera a ma embere életérzését fejezi ki és a nézők lelkesednek, sőt rajonganak az összművészeti előadásokért.”

    Forrás: PS Produkció

    A képeket Kaszner Nikolett készítette.

    Előző cikkMárciusban jön a Digitális Témahét!
    Következő cikk„Fenntartható” receptek Csukás Istvántól