Kezdőlap heti kitekintő

    Feszültségoldó játékötletek karantén idejére (is)

    A mostani, nem mindennapi élethelyzet komoly átszervezést, újratervezést igényel mindenkitől. A bezártság, a szokások átalakulása, az esetleges munkahelyi problémák, az összezártság felhozhat olyan érzelmeket, amik kapcsán feszültek, haragosak, dühösek leszünk. Akár egy „szimpla” otthonoktatással töltött nap után, vagy két online óra között is feszültnek érezhetik magukat a gyerekek. Ezzel nincsen semmi baj. Azonban a stressz oldását sajnos elég kevés helyen tanulhatjuk meg. A feszültségoldás játékos formája közel állhat a gyermeki lélekhez, a felnőttnek pedig segíthet abban, hogy egy kicsit eleressze a gyeplőt, merjen lazítani, fel tudjon oldódni kicsit a feszélyező körülmények közepette is. Ehhez hoztam most néhány játékötletet. Sárközi Sára bejegyzése következik

    Találjunk ki vicces szidalmakat!

    Ebben a játékban nem létező, nem durva szidalmakat találhatunk ki. Kié lesz a legviccesebb?

    Itt egyébként kitérhetünk arra is, hogy mely szidalmakat illik, melyeket nem illik nyilvános helyen mondani. Hogy esik, ha egymásra mondjuk? Melyik tud bántó, melyik tud építő jellegű kritika, észrevétel lenni.

    Direkt nem konkrét ötleteket írok, de elindulásként ezeket a “szidalmakat” ajánlom:

    -A manóba!

    -A macska rúgja meg!

    -A kutya fáját! …stb.

    Néma veszekedés

    Álljatok egymással szemben (ha párosan vagytok, álljatok párokba, ha páratlanul, akkor legyen egy néző). Készüljetek fel, most aztán jóóóól leszidhatjátok egymást. Igen ám, de mindezt teljesen hangtalanul kell megtennetek! Indulhat a móka! Utána feloldásként öleljük meg egymást, beszéljük meg a tapasztalatokat.

    Párbeszédes számolás

    Álljatok párokba. A feladat az lesz, hogy egytől tízig fogunk számolni. Azonban ahogy haladunk a számolásban, össze kell veszni közben, és a végére ki is kell békülni, úgyhogy ügyeljetek rá, hogy eszerint osszátok be a számsort!

    A: Egy (kedvesen)

    B: Kettő (kedves válasz)

    A: Háárom ?? (kérdőre vonás)

    B: Négy!? (ellenkezés)

    A: ÖT!? (haragosan)

    B: HAT!!!! (dühösen)

    A: HÉÉÉÉT! (minden dühöt kiadva)

    B: Nyooooolc? (békülésre késztető válasz)

    A: Kilenc (békülékenyen)

    B: Tíz (ismét kedvesen, aranyosan)

    Lezárásként öleljük meg egymást! 

    Kép forrása: Pixabay

    Megjegyzés: természetesen lehet máshogy is beosztani, lehet egyből haraggal indítani, a minta csak egy lehetséges megoldást javasol, írásban nehéz bemutatni ezt a játékot. Akár magasabb számokat is kijelölhettek. Nagyon hosszú azért ne legyen a folyamat, ne nyújtsuk el a feszültséget a kelleténél jobban. Tizenötig, húszig bátran felmehetünk, főleg a nagyobb gyerekekkel.

    Buboréktaposós

    Fújjatok szappanbuborékot és tapossátok össze, ugorjatok rá, kezetek között tapsolva üssétek össze, szúrjátok ki, erősen fújjatok rá… Pukkasszátok ki az összes szappanbuborékot.

    Változat: fújva a levegőben kell tartani a buborékokat (ekkor a játék már-már egy légzőgyakorlattá változik, ami szintén feszültségoldó).

    Énekeljünk!

    Az éneklés feszültségoldó, kikapcsol, és ha a gyerekek számára is vicces, akkor még nagyobb sikereket érhetünk el. A nevetés feltölt, gyógyít, oldja a stresszt. Ehhez hívjuk most segítségül az “Előre tedd a jobb kezedet, utána hátra…” c. dalt, amit egészen biztos mindenki ismer. Ha úgy játsszuk, hogy nem csak “Előre tedd a kezedet” (vagy más terstrészedet), hanem megmondjuk, hogy a jobbat, vagy balt, akkor még az oldaliságot is fejleszthetjük a dalocskával.  

    Variáció feszültségoldáshoz: váltogassuk a dal tempóját. “Előre tedd a jobb kezed (normál tempó), utána hátra (lassan), előre tedd a kezedet (nagyon lassan), utána rázzad (gyorsan), utána ugi-bugi (ez is mehet gyorsan), utána forgás (újra lassan), tapsolj egyet, pajtás (gyorsan).” De ezt természetesen más felosztásban is lehet. Találjatok ki minél több testrészt. A kisebbek például imádják, ha azt énekeljük: “Előre tedd a popódat…”. De lehet fül, csukló, boka, bármi.

    Időjárás masszázs (ezt a játékot levezetésként is használhatjátok)

    Most pedig masszázs percek következnek! Álljatok párokba, a pár egyik fele kezdje el átsimítani a másik hátát, vállát.

    Majd elered az eső – ujjainkkal kopogjunk a társunk hátán, mintha esőcseppek lennének az ujjbegyek.

    Jégeső esik – erősebb kopogás.

    Fúj a szél – ujjbegyeinket hullámvonalban végighúzzuk fentről le, lentről fel, egyik oldalról a másikra társunk hátán.

    Esik a hó – mutatóujjainkkal egy-egy bökés különböző helyeken a társunk hátán.

    Süt a nap – két tenyerünkkel könnyedén dörzsöljük párunk hátát.

    Napocska – lehet csak napocskát is rajzolni a másik hátára: egy nagy kör (akár csigavonalban kifelé), majd megrajzoljuk a sugarakat.

    Kép forrása: Pixabay

    Találjatok ki saját ötleteket is! Mit lehetne még bemutatni az időjárás elemeivel? 

    Ezután következhet a szerepcsere. Senkit se hagyjatok ki egy jó kis finom masszázsból! Természetesen minden érintéshez kérjünk engedélyt, közöljük, hogy mit tervezünk éppen (ezzel is tudatosíthatjuk a gyerekekben a testük határait, védelmét! Nagyon fontos!)

    Remélem, ezzel a kis gyűjteménnyel hozzájárulhattam néhány vidám perchez, közös, minőségi időtöltéshez adhattam néhány tippet. Várom a visszajelzéseket akár szóban, akár fényképekkel.

    Szeretettel ajánlom emellett Facebook oldalamat is:

    www.facebook.com/funtaziagyerekfoglalkozasok

    A honlapomon pedig számos ötlettel, játékkal várlak szeretettel:


    https://funtaziavilag.wordpress.com/blog/

    Sárközi Sára

    Óvodapedagógus, gyermekjóga oktató

     

    Előző cikkAnya, szeretlek!
    Következő cikkKönyv az internetbiztonságról – ingyenesen, elektronikusan!