Kezdőlap Digitális eszközök

Linkgyűjtemények digitális oktatás idején (is)

A digitális munkarendre való átállás óta naponta egyre több ötlettel szembesülünk az online tanári közösségekben, oldalakon, tapasztalatcsere során. Hova érdemes ezeket az ötleteket elraktározni, hogy aztán, majd ha lecsendesedik minden, esetleg az új tanévre készülve elővehessük őket? Pár hasznos könyvjelző oldalt ajánlunk.

Miért?

Nem csak a saját munkánkat könnyítjük meg azáltal, hogy egy helyre összegyűjtjük azokat az alkalmazásokat, amelyek tetszenek, de most nincs időnk/lehetőségünk/energiánk kipróbálni, és lehet hamarosan el is feledkeznénk róluk. Diákjaink számára is inspirálóan hathat, hogyan is lehet igazán 21. századi módon elköteleződni az élethosszig tartó tanulásnak: gyűjtsünk, kategorizáljunk, taggeljünk, osszuk meg az általunk használt vagy kedvelt eszközöket. A könyvjelző nagy segítség az anyagok vizualizálásban is, hiszen a linkek a szemünk előtt válnak a személyre szabott tanulás részévé.

Hogyan?

Regisztráció után különböző tábláka/webmixeket hozhatunk létre, ahol csempék formájában tudjuk elmenteni az oldalainkat. Csoportba szedhetők, tematikusan tudjuk pakolni őket gyűjtőcsempékbe. A csempék száma tetszés szerint bővíthető. Remekül használható egy projekt digitális tolltartójaként is, hiszen ha egy táblára összegyűjtünk minden, a projekt során használt eszközt, a diákokkal egyetlen weboldal címet kell csak megosztanunk, amelynek tartalmát bármikor módosíthatjuk. A webmixek beágyazhatóak blogba, weboldalra, nemzetközi projektek esetén is szuperül működnek. Érdemes megemlíteni a Symbaloo learning paths /tanulási útvonal készítésének lehetőségét is.

Symbaloo, képernyőkép

Mások által készített webmixeket is elmenthetünk a sajátjaink közé, bár azokat nem tudjuk módosítani, de használni tudjuk őket a későbbiekben is.

Szintén nagyon ismert közösségi könyvjelző szolgáltatás, ingyenes és szintén korlátlan számú link gyűjtésére alkalmas. A linkek tematikusan mappába rendezhetőek.

Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe dr. Főző Attila László fantasztikus IKT arzenálját:

http://www.pearltrees.com/t/ikt-arzenal/id11795352

Pearltrees, képernyőkép

Nagy segítség lehet a Wakelet használatában a tanári útmutató, melyet Novák Károly fordított magyarra.  Az itt készült gyűjteményeinket különböző kategóriákba rendezhetjük és szintén meg tudjuk őket osztani a kollégákkal. Nincs szükség saját fiókra ahhoz, hogy szerkesztőként csatlakozzunk egy gyűjteményhez. Chrome bővítményként nagyon egyszerűen adhatjuk hozzá az újabb ötleteket a meglévő gyűjteményeinkhez.

Wakelet, ebook, képernyőkép

Egy újabb ingyenes alkalmazás a könyvjelzőink rendezésére. A linkeket kategóriákba szervezhetjük, melyeket kedvünkre szervezhetünk át.

Draggo, képernyőkép

A többi eszközhöz hasonlóan menthetjük el a linkeket, csoportosíthatjuk őket és a webes gyűjteményünket nem csak weboldalba, blogba tudjuk beágyazni, hírlevélként is ki tudjuk küldeni. Bármilyen webes tartalmat elmenthetünk a gyűjteménybe, legyen az egy felhőben tárolt fájl, vagy közösségi média poszt.

https://about.elink.io/curation-example/curated-student-syllabus-pages képernyőkép

Források:

Előző cikkInteraktív népmesei játszóház – online
Következő cikkNyárváró- együttműködés online (is)