Kezdőlap hírmozaik

Papírmasé és pedagógia

Milyen képességeket fejleszthetünk papírmasé tárgyak készítésével? Hogyan használhatjuk az iskolára készítésben? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ - és részletesen bemutatjuk a munkafolyamatot. Nyári táborok, osztálykirándulások során csapatépítésre is kiválóan alkalmas!

Forrás: Pixabay

A papírmasé technika szinte észrevétlenül fejleszti a gyerekek kézügyességét, kreativitását – „mellékhatásként” kooperációs készségét is. Emellett remekül szórakoztat is. Mivel ez az eljárás sokrétűen és intenzíven dolgoztatja a kéz izmait, hatékonyan készíti fel az írástanulásra az óvodásokat is. (Ezért több szakember ezt a tevékenységet is javasolja a rajzolással, színezéssel kapcsolatos játékok és feladatok mellett.)

A gyerekek általában azért szeretik, mert számos munkafolyamatra ad lehetőséget: papírszaggatásra, ragasztókenésre, formázásra, festegetésre. A feladatok fel is oszthatók, csapatjátékká is alakíthatók. A munkafolyamat egyszerű, de látványos: sikerélményt adhat olyanok számára is, akik addig nem jeleskedtek a kézügyességet igénylő tevékenységekben.

A papírmasé technika számtalan dísz- és ajándéktárgy készítésére alkalmas, például a következőkre:

  • tolltartó
  • báb
  • tárolódoboz
  • farsangi álarc
  • karácsonyfadísz
  • ékszer (lánc, fülbevaló, karkötő)
Forrás: Pixabay

 

Hogy készül a papírmasé?

Szükséges eszközök:

  • papír (újságpapír, színes papír, de akár sima A4-es fehér lap is)
  • ecset
  • csiriz (ehhez liszt és víz)
  • zsíros anyag (babakrém, kókuszzsír, stb.)
  • tempera és/vagy díszítőeszközök (pl. gyöngy, textil) a dekoráláshoz

Munkamenet:

  1. Főzzük meg a csirizt: 1,5 dl vizet langyosra melegítünk, közben 3 evőkanál vizet 1,5 dl hideg vízzel csomómentesre keverünk, majd a már langyos vízhez keverjük. Folyamatos keverés mellett opálos masszát főzünk. Ha már sűrű, levesszük a tűzről és néhányszor átkeverjük.
  2. Kiválasztjuk a sablontárgyat (tálforma, felfújt lufi, stb.) és zsíros krémmel bekenjük, hogy később le tudjuk választani az elkészült formától.
  3. Tépkedjük csíkokra a rendelkezésünkre álló papírt (nem kell, hogy egyforma méretűek legyenek a papírszeletek!)
  4. Az első réteg papír felhelyezéséhez még nem kell csiriz: elég, ha csak egy tál vízbe mártjuk a papírszeleteket: majd rásimítjuk a sablontárgyra. A második rétegtől csirizzel dolgozunk (ecsettel, vagy akár puszta kézzel is) és a következőképpen rétegelünk: csiriz – vizes papír – csiriz – vizes papír. A rétegek száma a felhasználástól függ: a farsangi álarcé 8-10 réteg, a tálka vagy tolltartó 10-15.
  5. Leválasztjuk a sablontárgyakról a papírrétegeket.
  6. Száradás után a tárgy festhető festhető, díszíthető.
Forrás: Pixabay

Továbbbi felhasználási lehetőség a sablon nélküli papírpépből és csirizből készült gömb formázása: ez lehet az alapja a bábfejeknek, ékszergömböknek (utóbbi esetben a lyukasztásról, „fűzhetőségről” is érdemes gondoskodni – például hústűvel, kötőtűvel, hurkapálcával – a teljes száradás előtt).

Forrás: MI
Előző cikk5+1 digitális eszköz, amit megéri kipróbálni (akár nyáron is)
Következő cikkOkoslépcsők az iskolában