Kezdőlap Digitális eszközök

6+1 tipp a Google diák kreatív(abb) használatára

Az elérhető felhőszolgáltatások közül sokan szeretik a Google-t és az általa kínált Google diákot használni. Mi mást hozhatunk még ki belőle a prezentációkon kívül? Sablonokat és jó gyakorlatot kerestünk, melyek már másnap az osztálytermi gyakorlatba adaptálhatók.

  1. Kincskeresés

A kincsesládák egy számot rejtenek, melyekre kattintva eljutunk a feladatot tartalmozó diáig. A sablont a google fiókunkkal bejelentkezve tudjuk használni, vagy a pptx fájlt le tudjunk menteni és feltölteni a saját drive-unkra.

A sablon elérhetősége itt.

  1. eBook készítése

Kezdhetjük azzal, hogy az oldalbeállításoknál személyre szabjuk a diák méretét. Az első dia lehet a könyv borítója, élőfejjel, élőlábbal. A tartalmat interaktívvá tehetjük és linkeket helyezhetünk el benne. Tartalomjegyzéket is beszúrhatunk, ahol az egyes fejezetek címére kattintva eljuthatunk a kívánt diáig. PDF-ként letöltve könnyen meg tudjuk osztani másokkal könyv formájában.

  1. Bővítmények: Pear Deck – formatív értékelő eszköz, melynek segítségével interaktív kérdéseket, kilépőcetliket tudunk hozzáadni a Google prezentációnkhoz

 

4. Stop motion animáció készítése:

egy kiinduló diára ráhelyezünk minden objektumot, amire szükségünk van, mint a példa videóban a méhecskét. Duplikáljuk a diát, és a mozgatni kívánt tárgyat (méhecske), egy nagyon kicsit arrébb helyezzük. Ismételjük meg annyiszor és úgy, ahogy szükségünk van rá.

5. Ötlerbörze digitális cetlikkel

Objektumok és nyilak beszúrásával és átszinezésével hozhatunk létre cetliket a dián. Ha nem szeretnénk a végén kinyomtatni, méretezzük át akkorára, amekkorára szükségünk van.

Kép: Ditch that textbook

A sablon itt tölthető le.

6. Kamu közösségi média oldalak készítése

Ha már a diákok mindig a közösségi oldalakon lógnak, miért ne vigyük be ezt a tanulási folyamatba? Cynthia Nixon például kamu-Instagram oldalakat készített Google diák segítségével, melyeket aztán a diákok tötlhetnek fel tartalommal. A 6 különböző elrendezés segítségével Insta profilt tudunk létrehozni, valamint posztolni és kommentelni.

Kép: https://www.teachingtechnix.com/

A sablon itt érhető el.

+1 „Thin slides” – ötletbörze egy képpel, egy szóval 10 másodpercben

Az #EduProtocols javaslata, hogy készítsünk egy diasort, ahol annyi üres diát adunk hozzá, ahány diákkal szeretnénk együtt dolgozni. A címdiára megadjuk a témakör címét, és kiadjuk a feladatot a diákoknak: mindenki kap egy diát (előre kiadjuk a sorszámokat), ahogy egy darab képet és egyetlen szót szúrhatnak be. 3-4 percig dolgozhatnak a diájukon, majd a feladatot befejezve a 10 másodperc jut mindenkire, ahol gyorsan kell elmondaniuk miért pont azt a képet és az adott szót választották.

Kép forrása: Twitter @jcorippo
Kép: Twitter @MsMarshallCMS
Kép: Twitter @MsMarshallCMS

Íme egy sablon Heather Marshall-tól Indiana Jones stílusban, példa a thin slides használatára:

Képernyőkép: Twitter @MsMarshallCMS

Források:

 

Előző cikkA digitális munkarendben is sikerrel zárult az V. Digitális Témahét
Következő cikkA tanárok titkos élete: képregényben