Kezdőlap Digitális eszközök

Jogtiszta anyagok projektekhez (is)

Tanárként példát kell mutatnunk az online felelősségvállalás terén is. Ennek része, hogy megismertetjük a diákokat a szerzői jogok fogalmával, és bátorítjuk őket arra, hogy a beadandóikhoz, prezentációikhoz megfelelő attribútummal ellátott anyagokat válasszanak. Hol találunk ilyen képeket, zenéket, videókat? Összeállítottunk egy listát a legkedveltebb forrásokból.

Szerzői jog és creative commons

A Creative commons-licencek célja, hogy a szerzői jog (copyright) alá eső művek szerzői nyilatkozzanak arról, mások hogyan oszthatják meg, használhatják fel vagy módosítsák azokat. A Creative commons több fajta védelmet kínál a ’minden jog fenntartva’ -tól a ’nincsen jog fenntartva’ skáláig.

Kép: Pixabay

A szerzőt megilleti a személyhez fűződő jog, a szerzői jog automatikus. A Creative Commons segítségével a szerzők nyilatkozhatnak arról, milyen módon adnak engedélyt műveik felhasználására vagy esetleges módosítására.

Kiindulásképp érdemes böngészni ezt a wakelet gyűjteményt a témában.

Képek

  • Pixabay – kulcsszavak használatával egyszerűen kereshetünk képeket a kívánt témakörben. Miután megtaláltuk a megfelelőt, a kívánt méretben tölthetjük le. Nagyobb méret esetében a nem regisztrált felhasználóknak captcha kód beírása szükséges a letöltéshez.
  • Pexels – hasonló az előzőhöz, szintén nem igényel regisztrációt.
Lisa Fotios fotója a Pexels oldaláról
  • Unsplash – nem szükséges a szerzői jogokat feltüntetni, de biztatnak arra, hogy tegyük meg. Nem igényel regisztrációt a képek letöltése. Ha a Google diákat használjuk az oktatás során, az Unsplashnek van egy bővítménye hozzá, így könnyebben illeszthetünk be onnan képeket a prezentációinkba.
  • PikWizard – több ezer ingyenes kép. A képek felhasználásának feltételei egyértelműen fel vannak tüntetve mindegyik képnél.
  • Europeana – egyre több múzeum ajánlja fel gyűjteményét felhasználásra, a Europeana adatbázison nem csak képeket találunk. Kereséskor ügyeljünk a megfelelő licenc kiválasztására.

Videók

    • Flickr -bár leginkább képek keresésére használjuk, sok videót is találunk itt. A részletes keresés opciót használva beállíthatjuk milyen licenccel ellátott videóra van szükségünk.
    • Pixabay – a legördülő menüből válasszuk a ’videó’ lehetőséget kereséskor.
    • Stockio – keresés után a letöltés gomb is megjelenik a kívánt videónál.
    • Pexels Videos – több száz rövid videót találunk itt, ingyenes letöltési lehetőséggel. A legtöbb videó nem igényli a szerző feltüntetését, de mindig ellenőrizzük le letöltéskor.

Hanganyagok

  •  Freeplay Music – több mint 15000 zenei fájl egy helyen.
  • Musopen’s collection – több száz zeneszerző műve egy helyen. Kereshetünk szerző, előadó, hangszer szerint. Napi 5 hangfájl  letöltése ingyenes.
  • Sound Bible – ingyenes audió fájlok, hangeffektusok letöltése. Használhatjuk őket podcastokban, videókban, prezentációkban.

Még több ötletért ajánljuk kedves Olvasóink figyelmébe a Digitális Témahét webináriumát a témában.

Források:

Előző cikkKókuszgolyó – mint fejlesztőeszköz
Következő cikkStrandjátékok – kézzel