Kezdőlap heti kitekintő

    Utazó Iskola – élmények digitálisan is

    Fantasztikus hangulatban zajlottak a veszélyhelyzet idején digitális térbe helyezett Utazó Iskola órák az ország számos általános iskolájában. Áprilistól a népszerű, a diákok pénzügyi tudatosságát élménypedagógiai módszerekkel, játékokkal fejlesztő Utazó Iskola trénerei a bankkártyahasználattal, az online vásárlás rejtelmeivel és csapdáival, valamint fizetőeszközünk, a forint biztonsági elemeivel ismertették meg a rendhagyó online tanórákon a gyerekeket.

    Az Utazó Iskola a Pénziránytű-BankVelem Program részeként évente 100 általános iskolába jut el. A játékos pénzügyi élménynapon a gyerekek kreatív tanórákon és játékokon keresztül ismerkedtek meg a hétköznapi pénzügyi helyzetekkel és a megoldási lehetőségekkel. Március közepétől azonban a program szünetelt, az iskolák bezártak. A trénerek azonnal megkezdték a foglalkozások online térbe helyezésének előkészületeit, s néhány hét múlva az Utazó Iskola újjáéledt digitális formában.

    A Digitális Utazó Iskola a tanév utolsó két hónapjában 20 intézmény 55 osztályát, összesen 2251 diákot ért el 135 online tanóra keretében. Széles volt a paletta: fővárosi elitgimnáziumba és hátrányos helyzetű térségek intézményeibe egyaránt ellátogatott digitálisan a trénercsapat, sőt olyan iskolában is jártak, ahol a Digitális Utazó Iskola foglalkozásain kívül más online tanórája nem volt a gyerekeknek. A trénerek szükség esetén felkészítették a tanárokat is, akik lelkesen csatlakoztak az órákhoz, s így tapasztalatot is szerezhettek a digitális órák tartásáról. Az Utazó Iskola trénerei által létrehozott felületen igazi kis közösség jött létre, 600 diák tartja velük és egymással a kapcsolatot az online térben. 

    A Pénziránytű Alapítvány tevékenységében kiemelt hangsúlyt kap a tankönyvek, oktatási tartalmak digitalizációja, valamint a pedagógusok felkészítése. Az Alapítvány digitális fejlesztéseinek eredményes iskolai hasznosulása érdekében korábban külön kutatást is végzett a digitális pénzügyi ismeretterjesztés iskolai környezetben való lehetőségeiről az általános és középiskolai pedagógusok tapasztalatai, preferenciái, attitűdjei alapján. Ennek egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy a digitális oktatás elterjedésének nem csak az eszközellátottság, hanem a digitalizációval kapcsolatos szemlélet megváltozása adhat igazi lendületet

    A digitális munkarendre való áttérés ugyan kényszerhelyzetbe hozta a szülőket, a diákokat és a tanárokat, de a szemléletváltáshoz sokkal több időre és közvetlen, instant, könnyen hozzáférhető segítségre van szükség. Ilyen segítséget jelentett többek között a tanárok összefogása, a villámgyorsan létrejövő, online platformok tudásmegosztó tevékenysége, az Alapítvány korosztályonként és tantárgyanként rendszerezett digitális tartalmainak rendelkezésre bocsátása, de a pedagógusok közötti összefogásnak egy szép példája a Digitális Utazó Iskola trénercsapatának tanárfelkészítő munkája is. 

    A tanári szemléletformálás és digitális támogatás mellett azonban a program fő célja a diákok pénzügyi- és online tudatosságának fejlesztése volt. Az Online vásárlás és bankkártyahasználat kurzusokon a 6-8. évfolyamos diákok az egyre nagyobb teret nyerő online vásárlás szabályaival, előnyeivel és veszélyeivel ismerkedhettek meg. A tanórák a gyerekek nyelvén mutatták be, milyen módon lehet tudatosan, megfontoltan használni akár a külföldi webshopokat, streaming oldalak előfizetési felületeit. 

    A 4-5. és a 6-8. évfolyam számára választható Bankjegybiztonság foglalkozásokon a forint bankjegyek kulisszatitkaiba nyerhettek bepillantást a diákok. A látvá

    nyos interaktív órán a gyerekek megtudhatták, miből készül a pénz, milyen biztonsági elemek nehezítik meg a hamisítók dolgát, miért mondhatjuk el büszkén, hogy Magyarország bankjegyei világviszonylatban is a legbiztonságosabb pénzek közé tartoznak. 

    Kép forrása: Pénziránytű Alapítvány

    Azok az osztályok, amelyek a bankjegybiztonság valamint az online vásárlás és bankkártyahasználat órák minden foglalkozásán részt vettek, még a Pénzügyi nyomozó szabadulószobában is feleleveníthették az online órákon hallottakat. 

    Kép forrása: Pénziránytű Alapítvány

    A következő tanévben a Pénziránytű-BankVelem program részeként várhatóan újra elindul országjáró útjára az Utazó Iskola, melyhez bármely általános iskola ingyenesen csatlakozhat. Szeretné, hogy a következő tanévben az Ön osztályához is eljussanak? A Pénziránytű-BankVelem Utazó Iskolájáról a https://www.pontvelem.hu/utazo-iskola-program oldalon a nyár folyamán is tájékozódhat. 

    Előző cikkKörjátékok – új szemszögből
    Következő cikkVirtuális utazás a digitális oktatásba illesztve, mint szabadidős tevékenység