Kezdőlap heti kitekintő

Október 1: Az idősek világnapja – a téma feldolgozása a tanórán

„Amíg fiatal vagy, Sosem gondolsz arra, Hogy eljön az ősz is, S elszállnak a darvak.” (M Legrand) 2020. október 1: az idősek világnapja. Cikkünkben ötleteket adunk a téma tanórai feldolgozásához.

  1. Europeana adatbázis használata források kereséséhez

Az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana 2008. november 20-án jött létre 2 millió digitális megjelenéssel. Az Európai Unió kulturális portálja ma már több mint 60 millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot tartalmaz. Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, szuper lehetőséget kínál jogtiszta anyagok használatához – egyre több múzeum ajánlja fel gyűjteményét felhasználásra, a Europeana adatbázison nem csak képeket találunk. Kereséskor ügyeljünk a megfelelő licenc kiválasztására. Még több ötlet az Europeana tanórai használatához angol nyelvű óravázlatokkal a Teaching with Europeana blogoldalán.

  1. Ötletbörze

Az idős emberek milyen értékeket képviselnek? Gyűjtsük össze az ötleteket Mentimeter vagy Answergarden segítsgével. Az Our Culture is Our Gif(t)  c. eTwinning projektben nemzetközi ötlerbörzét tartottak a résztvevő tanulók és az alábbi gondolataik támadtak:

  • finom ételek
  • élettapasztalat
  • ismerik a történelmet, ez sokkal személyesebb mint tanulni róla
  • tudnak boldogulni az internet nélkül
  1. A történet a kép mögött

Egy szabadon módosítható képet keresve a tanulók a nagyszüleikről inspirálódva kitalálhatják, vajon mi zajlott le a fotón/festményen ábrázolt személyek között. Milyen nehézségekkel küzdhettek az őseink fiatalkorukban?

Eredeti kép: https://www.europeana.eu/en/item/9200579/unna3ddx
  1. Puzzle: ez a kép azért választott engem, mert…

Szesztay Margit ötletét adaptálhatjuk tematikusan egy puzzle formájában: a puzzle megoldása után kapnak a diákok 1-2 percet, hogy megfejtsék, milyen módon kötődnek a képhez.

5. Nyelvórán: szófordulatok az idős korhoz kapcsolódóan – összegyűjthetőek például egy Google vagy MS Forms kérdőív segítségével vagy Linoitban.

6. Interjú készítése – a járványügyi helyzettől függően online. Milyen volt a nagyszüleink gyerekkora? Mennyire más tantárgyakat tanultak? Milyenek voltak az ünnepeik?

Források:

Előző cikkÖtletek a magyar népmese napjára
Következő cikkAz ittas vezetés veszélyeire hívja fel a figyelmet az idei Biztonság Hete