Kezdőlap Digitális eszközök

Természettudományok digitálisan

A természettudományok megszerettetését célozzák meg azok a szimulációs oldalak, ahol maga a diák is "belenyúlhat", módosíthat, kipróbálhat fizikai, kémiai, biológiai, matematikai lehetőségeket, amelyeket fogalmakhoz, mérésekhez, számolásokhoz kapcsolódnak. Bognár Amália blogbejegyzése következik.

Ezek az weboldalak alkalmat adnak arra, hogy saját megfigyeléseket tegyenek a tanulók. A pedagógus kitűzött céljait megerősítheti egy-egy ilyen jellegű feladattal, „vezetheti” a gyerekek tapasztalatszerzéseit.

Linkek:

– interaktív periódusos rendszer: https://ptable.com/#Tulajdons%C3%A1gok

  • szimulációk magyarul (fizika, kémia, matematika, földrajz, biológia):

https://phet.colorado.edu/en/simulations/filter?locale=hu&subjects=biology,physics&sort=alpha&view=grid

Ha pedig már olyan „vakmerő” a pedagógus, hogy egy-egy fogalom, összefüggés megértését digitális alkotásokkal méri, akkor a következőket ajánlom.

Feladat: pl. nyomozz a kártyákba rejtett információk segítségével.

Feladat: eltűnt „Edison”, készíts egy plakátot, amelyből megtudhatjuk ki volt ő, és segíts abban, hogy meg is találjuk. (vagy) Mi tudunk a szerves anyagokról? (vagy) Mutasd be táplákozás szempontjából az állatok fogazatának legfontosabb eltéréseit.

Feladat: Jelöld be a következő helyszíneket, írd mellé, hogy melyik szélességi-hosszúsági fokon található, keress újrafelhasználható képet hozzá, és töltsd fel!

Feladat: A vegyjelek elvesztették tulajdonságaikat, hogy magukra találjanak, írj nekik egy történetet arról, hogy miről lehet őket felismerni!

Feladat: Rejtsd kódok mögé a lecke legfontosabb fogalmait. Az elkészült kódot add oda a padtársadnak! A kapott fogalmat írd fel egy lapra, amit ragassz fel a ruhádra! Hordd egész héten, ha megkérdezik, ki vagy, akkor mondd el a részletes leírást a fogalomról!

Feladat: Készítsd el a sebesség logóját!

Feladat: keress állatos viccet, és ábrázold egy mémben. Csak újrafelhasználható képet használhatsz (ingyenes képek elérése: https://pixabay.com/hu/)!

 

 

Jó alkotást kívánok!

Az eredeti blogbejegyzés itt olvasható, köszönjük Amália engedélyét a cikk közléséhez.

Előző cikkFelnőttversek? Gyerekversek?
Következő cikkInteraktív közösségi témanap október 23. alkalmából – 1. előkészületek