Kezdőlap Digitális eszközök

Újra itt a Kódolás Hete!

„Az európai programozási hét egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja a programozás és a digitális jártasság szórakoztató és érdekes módon történő bemutatása.” 2020. október 10-25. között ismét itt a #Codeweek!

Mi a célja a Programozási Hétnek?

  • A programozással való alkotás megünneplése
  • Az emberek felvértezése képességekkel
  • Az emberek összekapcsolása
  • Még több ember érdeklődésének felkeltése a tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika iránt
Forrás: https://codeweek.eu/toolkits (a képre kattintva külön ablakban teljes méretben megtekinthetjük)

Fogjunk hozzá!

„Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett európai programozási hét egy alulról szerveződő kezdeményezés, amely a programozás és egyéb technológiai tevékenységek révén a kreativitást, a problémamegoldást és az együttműködést ünnepli, korosztályra való tekintet nélkül. Az idei évben az iskolai részvétel különösen fókuszba kerül, az oktatás bármely szintjéről, valamennyi szaktanár csatlakozhat a mozgalomhoz az európai programozási hét keretében megrendezésre kerülő iskolai tevékenység szervezésével. A mozgalom arra ösztönzi az oktatókat, hogy segítsenek diákjaiknak betekintést nyerni a programozás világába, valamint akár online, akár offline tantermi gyakorlati tevékenységek és tananyagok beépítésével inspirálják őket a szakterületbe történő további elmélyülésre.” (Forrás: https://codeweek.eu/toolkits)

A Kódolás hete weboldalán számos ötletet találunk, hogyan is lehet elkezdeni egész kis lépésekben szervezni a programokat. Az útmutató végigkalauzolja a szervezőket, hogyan lehet regisztrálni egy eseményt,hogyan lehet megszervezni a tevékenységeket vagy éppen csatlakozni egyhez. Az eszköztár menüpontban egy komplett tanári eszköztár érhető el, valamint szórólapok a programok támogatásához.

„A programozási hét szervezői Code Week 4 All (Programozási hét mindenkinek) kihíváshoz is csatlakozhatnak, hogy minél több tanulót, illetve hallgatót támogathassanak a programozás kreatív kalandjában történő részvételben. A szervezők a regisztráció során szerzett egyedi kód segítségével – hálózataikon keresztül – más tanárokkal, illetve szervezetekkel is kapcsolatba léphetnek. A hálózaton belüli partnerek ezt követően ugyanazt a kódot használhatják saját tevékenységeik regisztrálásakor. A Kiválósági tanúsítványt a legjelentősebb részvételt elérő, vagyis legalább tíz tevékenységet szervező  vagy három országot bevonó szervezők szerezhetik meg.” (Forrás: https://codeweek.eu/toolkits)

Erőforrások

A https://codeweek.eu/training oldalon ingyenes képzési anyagok (tudásmorzsák) segítik az érdeklődőket. Például a programozási hét csapata bemutatja, „hogyan lehet látássérült, illetve autizmus spektrumzavarral élő tanulók igényeihez igazított – praktikus, egyszerű és szórakoztató programozási tevékenységet szervezni, amelyeket könnyedén meg lehet valósítani osztálytermen belül is.”

Magyar nyelvű webináriumok az EU Code Week Magyarország szervezésében

A Code Week Hungary Youtube csatornáján újabb és újabb webinárium felvételek érhetőek el, ahol szakértők, gyakorló pedagógusok segítik a CodeWeek bevezetését az intézményekbe már egészen kis kortól. További információkért látogasson el az EU Code Week Magyarország Facebook oldalára.

Code Week Blog

A Code Week blog oldalán gyakorlott szakértők osztanak meg jó gyakorlatokat, hasznos ötleteket a Kódolás Hetével kapcsolatban. Megismerhetjük például, hogyan a 10 legnépszerűbb programozási nyelv közül melyiket milyen korosztálynak ajánlják.

A programozási hét tánca

A #CodeWeekDance kihívás keretében öt különböző tevékenységtípusból választhatunk:

  • járja el a partnerünk a táncot a mi utasításaink alapján!
  • írjunk programot a tánchoz a Scratch segítségével!
  • alkossuk meg „a programozási hét táncának dalát Pythonnal vagy JavaScripttel olyan programozáson alapuló zeneíró szoftvereket használva”
  • programozzuk be a robotunkat a táncra
  • élő táncos kihívás Instagramra feltölve
Kép forrása: https://codeweek-s3.s3-eu-west-1.amazonaws.com/cw2020/%23CodeWeekDance-Instructions.jpg

Animálj egy szót! 

 

Összeállította: Tóth Éva, főszerkesztő

Források:

Előző cikkHogyan fejleszthető a pénzügyi tudatosság már kisiskolás korban?
Következő cikkMiért hasznos a reziliencia?