Kezdőlap Digitális eszközök

Formáld egyszerűen diákjaid zöld és pénzügyileg tudatos szemléletét!

Megérkezett a középiskolásoknak készült Zöldiránytű mobilapplikáció: fenntartható szemléletet és a tudatos pénzügyi magatartást ötvözi a Pénziránytű Alapítvány legújabb, a Z generáció igényeire szabott edutainment eszköze, mely a középiskolásoknak nyújt támogatást abban, hogy mindennapi döntéseikben egyszerre tudjanak ökotudatosan és pénztárcakímélő módon gondolkodni. Az ingyenesen elérhető Zöldiránytű mobilapplikáció akár a tavaszi témahetek tanóráit is hatékonyan kiegészítheti majd, de a középiskolai tanárok mindennapi oktató munkájába is beépíthető.

A Pénziránytű Alapítvány megalakulása óta szívügyének tekinti a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztését, az utóbbi években azonban – összhangban a fenntarthatóságot szem előtt tartó szemlélettel – a mindennapi pénzügyi döntések sorát egy új dimenzióval is kiegészítették. Az elmúlt tanévben a diákoknak kiírt kisfilmpályázatuk a fiatalok Zöld pénzügyeit járta körül, az idei tanév indulásakor pedig közösségi média felületeiken is a zöld gondolatok domináltak. A digitális munkarendben nagyon hasznos segítséget jelentő Pénziránytű Online Digitális Akadémiájuk pénzügyi moduljába is beépültek az ökotudatos gondolatok, s a havi rendszerességgel honlapjukon megjelenő, azonnal bevethető, Kahoot kvízeik legújabb sorozata is a zöld családi költségvetés témáját járja körül. A ráhangolódás közben pedig elkészült az Alapítvány legújabb fejlesztése, a középiskolásokat célzó Zöldiránytű mobilapplikáció, mely már ingyenesen letölthető az online áruházakból.

A Zöldiránytű alkalmazás a 14-20 éves korosztály hétköznapjaitól egészen a fiatal felnőttkorban elérkező, hosszú távra szóló választási lehetőségekig térképezi fel a diákok élethelyzeteit. Az app hasznos tippekkel, érdekes sztorikkal, játékos kvízekkel, véleményszavazásokkal és pénzügyi döntésekkel, valamint fenntarthatósággal foglalkozó friss oldalakra való kitekintéssel támogatja a diákok szemléletformálását. Egy átlagos középiskolás napi rutinjából kiindulva, először a mindennapi higiéniához, öltözködéshez, közlekedéshez, étkezéshez, a barátokkal való kommunikációhoz, majd a napi rutin mellett heti elfoglaltságaikhoz is kaphatnak nagyon hasznos, pénztárca és környezetkímélő ötleteket a diákok. Szó lesz például a sportolás, a szórakozás, a játék, a bevásárlás, a házimunka vagy a hulladékhasznosítás kérdéseiről, s az egészséges életmód, a kultúra és a tanulás mellett a családi munkamegosztás fontosságára, társadalmi és egyéni hasznára is felhívja a figyelmet az alkalmazás.

A diákok hétköznapjai mellett az applikáció hosszabb távra is kitekint. Éves tervezőjében az ünnepekkel, családi-, baráti utazásokkal, az önkéntes- vagy diákmunkával kapcsolatos zöldtippek jelennek meg. A továbbtanuláshoz, jogosítvány megszerzéséhez, munkakereséshez, otthonteremtéshez kötődő döntési helyzetek, gondolatébresztő adatok, tanácsok és útmutatások pedig már a hosszútávú, öngondoskodáson alapuló tervező magatartás és a pénzügyekben is a fenntarthatósági szemléletre törekvő attitűd kialakításához járulnak hozzá.

Kép: Pénziránytű Alapítvány

A Zöldiránytű mobilalkalmazás minden fejezete támogatja a fiatalokat abban, hogy összhangot teremtsenek mindenkori jóllétük és jólétük között, s tudatosan figyelhessenek oda döntéseik pénztárcájukra és bolygónkra gyakorolt rövid- és hosszútávú hatásaira. A korosztálynak szóló fő üzenet tehát, hogy „zöldnek lenni trendi” és „a pénzhez érteni menő”. Az Alapítvány reményei szerint ezeket a belső motivációkat is felébreszti a fiatalos designelemekkel, tanulságos és meglepő sztorikkal, meghökkentő adatokkal fűszerezett Zöldiránytű app, melynek tesztelésébe a középiskolás korosztály képviselőit is bevonta az Alapítvány.

Kép: Pénziránytű Alapítvány

A Zöldiránytű mobilapp egyben segítség lehet a digitális munkarendre átállt iskolák tanárai számára is, hiszen a mindennapi, apró pénzügyi döntések jelentőségét valóban a diákok hétköznapjain keresztül teszi szemléletessé. Az alkalmazás fejezeteit lépésről lépésre feldolgozva, majd a kvízkérdések helyes megoldásait közösen megbeszélve osztályfőnöki, életvitel, vagy etika órán izgalmas viták kerekedhetnek, de az ökotudatos döntések családi pénztárcára gyakorolt hatásával akár a matematika órák is élvezetesebbé tehetők.

Egyre több pedagógus ismeri fel, hogy a mobileszközök iskolai kitiltása helyett azok irányított órai felhasználása a diákok motivációját is növeli és figyelmüket is könnyebb a megfelelő platformokra irányítani. A zöld szemlélet iránt ráadásul a Z generáció igen fogékony. Fontos számukra a jövő, trendinek tartják az ökotudatosságot, s hajlandóak is lemondani kényelmük egy részéről, ha ezzel a fenntarthatóságot szolgálják. Ugyanakkor a pénz is fontos szerepet tölt be az életükben, egyre több diák ismeri fel, hogy életének szerves részét képezi, hogy pénzügyeiben is tudatos legyen.

Kép: Pénziránytű Alapítvány

A Zöldiránytű mobilalkalmazás amellett, hogy egy élvezetes, szórakoztató szemléletformáló eszköz lehet a tanárok és diákjaik kezében, várhatóan támogatást biztosít majd a 2021. március 1-5. között megrendezésre kerülő PÉNZ7, valamint a tavaszi Fenntarthatósági témahét interaktív tanóráinak megtartásához. Az Alapítvány tervei szerint egyben segít majd felkészülni a hamarosan meghirdetésre kerülő BankCode 2021 országos pénzügyi tanulmányi verseny egyes fordulóira is. Az applikáció fejlesztésében a Pénziránytű Alapítvány szakmai vezetése mellett Néder Katalin, a fenntarthatósági témahét szakmai vezetője és Kökény Erzsébet közgazdász tanár vettek részt, s a minőségbiztosításról pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának és az MNB Pénzügyi Ismeretterjesztési Központjának szakértői gondoskodtak.

Jószívvel ajánljuk minden 14 év feletti diák és középiskolában oktató tanár számára az online áruházakból ingyenes letölthető Zöldiránytű mobilappot, mely az általános iskolások számára készült Pénzügyi Hősképző és a középiskolás korosztályt célzó Értem a pénzem mobilalkalmazások után a Pénziránytű Alapítvány harmadik, a Z generáció játékos és digitális pénzügyi nevelése céljából készült applikációja. A Zöldiránytű elérhető az Alapítvány honlapjáról is: https://penziranytu.hu/zoldiranytu

Előző cikk7 pedagógus, 7 kérdés, 7 válasz – „az ihletet az engem körülvevő (digitális és valós) világból merítem”
Következő cikkKarácsonyi és Mikulásváró versek online puzzle-al, interaktív játékkal és zenével